Grécky šalát s olivami

majuska31 - fotkamajuska31, 6. februára 2013
Grécky šalát s olivami
Foto: majuska31

Ak zbožňujete grécke jedlá a grécku kuchyňu určite Vám ulahodí recept na Grécky šalát s olivami. Tento šalát je veľmi osviežujúci, zdravý, je vhodný Zobraziť celý popisAk zbožňujete grécke jedlá a grécku kuchyňu určite Vám ulahodí recept na Grécky šalát s olivami. Tento šalát je veľmi osviežujúci, zdravý, je vhodný ako hlavné jedlo ale dobre padne aj ako ľahká večera. Recept mám od priateľa, u ktorého som šalát prvýkrát ochutnala. Jeho príprava je veľmi jednoduchá.

6
porcií
30 minút
príprava

Suroviny

2 ks
6 ks
1 ks
1 ks stredne veľká
400 g
2 PL alebo citrónovej šťavy
2 PL




Postup

  1. 1

    Papriku očistíme, uhorky zbavíme vodnatého stredu a semiačok a nakrájame na kocky. Paradajky pokrájame približne na rovnaké kúsky ako uhorky a papriku. Cibuľku si narežeme na kolieska, tie prerežeme napoly, pridáme nakrájaný syr, olivy, oregano, balzamikový ocot z bieleho vína (alebo citrónovú šťavu) a olivový olej.

  2. 2

    Všetko spolu premiešame. Soľ nepridávame, pretože syr je dostatočne slaný. Pred podávaním si ho zľahka okoreníme pestrou zmesou korenia od Kotányiho. Podávame s toastami alebo rožkami, ktoré si necháme pár minút ,,dochrumkava" zapiecť v rúre.

Diskusia k receptu

marianne
...salatom tohto druhu som schopna napchavat sa cele leto...ci uz je grecky alebo nie,nema chybu.Vypustila by som mozno iba to korenie pestra zmes,kedze neviem z coho je...a podarila sa Ti vskutku krasna fotka:-)
majuska31
@marianne - ďakujem, to korenie je zmes čierneho, bieleho, zeleného a červeného korenia..a vôbec nič sa nestane ak sa vynechá :)
martinis
jednoduché a farebné - tak ako to mám rád, navyše s fetou a olivami .... mňam ! ;)
rennatte
robievam, ale iba v sezone, teraz v zime to nema vyznam,,,chuti vyborne so syrom
majuska31
@pralinkaa1- to ma teší
@rennatte - máš pravdu v zime, keď nie je sezóna na potrebnú zeleninu ho ani ja nerobievam, nie je to ono :-) najradšej ho robím vtedy keď si všetky suroviny môžem ísť nazbierať do záhrady
jankamarek
ja robievam podľa receptu od greka z Thassosu, bez papriky , bez octu a veľa veľa olivového oleja, cibuľa šalotka alebo červená ale nie žltá a na vrch nasekanú petržlenovú vňať. Mňam..... bude dnes na obed :-)
majuska31
@sebo - určite vyskúšam ďakujem, pôvodne som dávala len oregano ale ako som ho ochutnala v jednej reštaurácii veľmi mi to s tou zmesou zachutilo :)
fazia
Tak vyskúšala som a mne veru dnes chutil aj s olivami :) chcem už ísť touto cestou racionálného a zdravého stravovania
ivan14
Já to mám ve své kuchařce jako tzv. "selský salát choriatiki". V libovolném poměru (daném úrodou na zahrádce) nakrájet rajčata, papriky, okurky, cibuli, a olivy, pokud jsou po ruce. Sýr feta nebo poněkud "vymáčený" balkán. Zálivka z olivového oleje, citronu, soli. Navrch trochu oregana. V létě je to vynikající a hodí se v podstatě ke všemu.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia