Gratinovaná zelenina

elixir - fotkaelixir, 5. marca 2013
Gratinovaná zelenina
Foto: elixir

Ľahké zeleninové jedlo. Môže byť podávané samotné, alebo ako príloha. Recept mám z pár desaťročí starej nemeckej kuchárskej knihy, aj keď už je máličko Zobraziť celý popisĽahké zeleninové jedlo. Môže byť podávané samotné, alebo ako príloha. Recept mám z pár desaťročí starej nemeckej kuchárskej knihy, aj keď už je máličko pozmenený.

2
porcie
10 minút
príprava
30 minút
na 220 °C

Suroviny

1 ks
0,5 ks
3 ks
1 hrsť približne
2 ks druh podľa chuti
50 ml
100 g
 na vymastenie formy
1 strúčik
1 ks
2 PL alebo pásiky plátkového




Postup

  1. 1

    Začneme tým, že si umyjeme zeleninu a dáme si zovrieť vodu. Ošúpeme a nakrájame šampiňóny, mrkvu a cuketu umyjeme a nakrájame.

    Gratinovaná zelenina - obrázok 1
  2. 2

    Nachystáme si misku so studenou vodou. Do vriacej vody vhodíme kúsky mrkvy (na 4 minúty), potom dáme ihneď do studenej vody. Podobne blanšírujeme cuketu (2 minúty) a rukolu (1 minútu).

  3. 3

    Cesnak rozrežeme na polovice, potrieme ním dno a steny zapekacej misy, potom ich potrieme maslom. Začneme ukladať prvú vrstvu zeleniny... posypeme soľou, korením, strúhankou, na to dáme plátok syra, na to opäť vrstvičku strúhanky. Uložíme druhú vrstvu zeleniny, dáme soľ a korenie...

  4. 4

    Na to vylejeme zmes, ktorú sme si vymiešali z mlieka, smotany, vajíčka a strúhaného syra (prípadne syrových pásikov). Povrch posypeme strúhankou a dáme zapiecť na 20 minút na 220°C.

Diskusia k receptu

pacik
Pre mňa aj samotné, recept sa mi páči :-)
elixir
Ďakujem :)
@margaretka28 ak sa Ti bude chcieť, napíš, ako pripravuješ tie lusky... skúsila by som i to. Mám tu nejaké v chladničke a už som "hútala", čo s nimi... :)
afataga
to moze byt dobre, len ten platkovy syr by som vynechala, ja si myslim, ze cuketa sa moze dat aj surova, moc jej netreba ku zmaknutiu a zeleninu si moze dat kazdy aku ma rad
elixir
Vďaka @atafaga bolo to veľmi dobré, a zeleninka sa dá upraviť všelijako, to máš pravdu.
@dorenika individuálne, pre mňa to je veľa, drevorubač by vypleštil oči, keby mu toto niekto dal ako kompletný obed... :)

Ďakujem vám za nahliadnutie :)
evanaaa
Ja som si zas zeleninu piekla, bola dobrá a prirodzene sladká, hlavne mrkva a paštrnák ( dala som miesto petržlenu), jedla som to len tak, ako maškrtu.
elixir
Vďaka za milé slová aj za inšpiráciu, zeleninu som zatiaľ "len tak" nepiekla, skúsim.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia