Gratinovaná zelenina
Autor receptu: elixir
Ľahké zeleninové jedlo. Môže byť podávané samotné, alebo ako príloha. Recept mám z pár desaťročí starej nemeckej kuchárskej knihy, aj keď už je máličko pozmenený.
2 porcie |
10 minút príprava |
30 minút na 220 °C |
Postup
- Začneme tým, že si umyjeme zeleninu a dáme si zovrieť vodu. Ošúpeme a nakrájame šampiňóny, mrkvu a cuketu umyjeme a nakrájame.
- Nachystáme si misku so studenou vodou. Do vriacej vody vhodíme kúsky mrkvy (na 4 minúty), potom dáme ihneď do studenej vody. Podobne blanšírujeme cuketu (2 minúty) a rukolu (1 minútu).
- Cesnak rozrežeme na polovice, potrieme ním dno a steny zapekacej misy, potom ich potrieme maslom. Začneme ukladať prvú vrstvu zeleniny... posypeme soľou, korením, strúhankou, na to dáme plátok syra, na to opäť vrstvičku strúhanky. Uložíme druhú vrstvu zeleniny, dáme soľ a korenie...
- Na to vylejeme zmes, ktorú sme si vymiešali z mlieka, smotany, vajíčka a strúhaného syra (prípadne syrových pásikov). Povrch posypeme strúhankou a dáme zapiecť na 20 minút na 220°C.