Granatiersky pochod

olinecka - fotkaolinecka, 1. augusta 2020
Granatiersky pochod
Foto: olinecka

Kto chodil do školskej kuchyne na obedy pozná tento retro obed, ktorý je nenáročný na prípravu. Veľkým aj malým pripomína detstvo.

3
porcie
15 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

5-6 ks stredné
 (alebo rezance)
 domáca (alebo olej )
1 ks stredná
1-2 ČL




Postup

  1. 1

    Zemiaky očistíme nakrájame na malé kocky a uvaríme v osolenej vode. Fliačky uvaríme v osolenej vode, do ktorej pridáme trocha oleja, aby sa nezlepili. Zemiaky scedíme, fliačky scedíme a necháme odkvapkať. Dáme do misy spolu so zemiakmi. Domácu masť rozpustíme, cibuľu nadrobno posekáme, orestujeme do sklovita, následne pridáme červenú mletú papriku a hneď stiahneme z ohňa, aby nezhorkla. Premiešame všetko spolu, podľa chuti osolíme. Podávame s kyslou uhorkou, šalátom alebo podľa chuti. U nás dnes je uhorkový šalát. Dobrú chuť všetkým.

    Granatiersky pochod - obrázok 1

Diskusia k receptu

bembo
Len čo sme ho dojedli,išiel som na PC,zadám si varecha .sk,a prvé čo sa mi tam objavilo, bol tento jednoduchý recept.Robím ho presne tak isto,len som dal trošku viac cibule,a mletej červenej papriky.A mali sme k nemu aj výborný uhorkový šalát.Je to výborné,lacné,a veľmi chutné jedlo.
evanaaa
Toto je jediné jedlo, na ktoré môžem povedať, že moje obľúbené...ale robím ho podľa mojej mamy (a jej mamy) - cibuľku nadrobno nakrájanú opražím na masti, pridám červ. ml. papriku a na maličké kúsky nakrájané zemiaky, tie potom dusím do zmäknutia a nakoniec do toho zamiešam uvarené fliačky, samozrejme, osolím a okorením.....nevarím zvlášť, ale viem, že veľa ľudí to robí tak.....myslím ale, že aj chuť je trochu iná. Každý má svoj spôsob, videla som už všelijaké úpravy, ale pre mňa len táto klasika.
martakv
@evanaaa (1.8.2020 18:55)
ja robím rovnako. Takto si môžme pridať do základu slaninku, prípadne aj klobásku a vieme regulovať "hustotu" zemiačkov pridaním potrebného množstva vody pri dusení. Granadýr je potom šťavnatejší a zemiačky sú chutnejšie...ale samozrejme každý podľa svojho gusta. Tak či tak je to rýchle a nenáročné jedlo a samozrejme aj veľmi chutné.
pavel2000
Dá sa to urobiť i bez cibule. Vypraží sa prerastaná slanina ako na halušky.
Zmiešajú sa fliačky, zemiaky, masť zo slaniny a údená paprika.
Škvarky a kyslá uhorka samostatné ako príloha...
garanco
@evanaaa (1.8.2020 18:55)

Presne takýto postup využívam aj ja, potom mám menej umývania riadu.
Staré osvedčené jedlá sú u nás tiež v obľube :-))
evanaaa
@martakv , slaninku, ani klobásku, nič, okrem spomenutého nepridávam, len klasicky.....a čo sa týka podlievania vodou, snažím sa podľa možnosti veľmi nepodlievať, len za lyžicu, ak mi to prihára, aby nebola z toho kaša, ale nakoniec aj tak vareškou torchu popretláčam, aby boli menšie kúsky. A bez cibulky, ako píše @pavel2000 , by som už vôbec nerobila. To je u mňa ten (môj) granatír.....
pavel2000
Granatír alebo Granadír?
Granadír pochod-marš?
Určite bez cibule...