Grahamový chlieb

betka11 - bez fotkybetka11, 6. mája 2011

Pre nás veľmi chutný.

Suroviny

320ml vlažná
14g
1kl
200g
300g
2PL
1PL /alebo jablčný ocot
1 a 1/2kl
1/2kl
podla chuti rôzne

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Ak máme pekárničku dáme podla zvoleného postupu suroviny dnu zapneme program a počkáme na voňavý chlebík.Keď pekárničku nemáme upečieme chlebík vlastnoručne a v rúre.Z trochy vlažnej vody,cukru,múky a droždia si urobíme kvások.Do vhodnej nádoby si dáme múku,sypké zmesi, kvások a ostatné prísady,dáme pozor aby sa nám "nestretol" ocot a droždie.Zamiesime stredne husté až husté cesto ktoré necháme vykysnúť na teplom mieste 50-70 min.Vykysnuté cesto si na doske premiesime vytvarujeme bochník/ovál alebo vložíme do chlebovej formy,necháme podkysnúť.

  2. 2

    Rúru si vyhrejeme na 220°C vložíme nakysnutý chlieb ktorý si môžeme potrieť vlažnou vodou.Pečieme 10-15 min potom rúru prepneme na 170°C a dopečieme.Celá doba pečenia je 50-60 min.Po vychladnutí zabalíme do lanovej utierky.

Diskusia k receptu

ancicka
Ja pečiem skoro každý tyždeň chlebík a chválim ,kto sa odhodla na pečenie,pretože domáci je domáci...
ejmepb
Nás je doma šesť a pečiem každý deň. Zvykli sme si.
haston
ja som teraz doma sám a pekávam si chlieb pravidelne, každý rok - niekedy aj viackrát... ale tento si urobím.
marcy
momentálne sa teším z novej drevenej tácky,ktorá má drevené mriežky ( tade prepadávajú odrobinky pri krájaní )...dlho som hľadala,využijem zvlášť tácku,aj mriežku na chladnutie chlebíka ...odporúčam :-) chlebík veľmi často pečiem v pekárničke,niekedy vyberiem surové,kvalitne spracované cesto a upečiem bagetky v klasickej rúre