Foto: pusta
Dnes som upiekla celozrnné slimáky s rôznou posýpkou. Použila som múku celozrnnú ražnú hladkú, grahamovú a polohrubú, múky som preosiala do vandlíka, zmiešala som Zobraziť celý popisDnes som upiekla celozrnné slimáky s rôznou posýpkou. Použila som múku celozrnnú ražnú hladkú, grahamovú a polohrubú, múky som preosiala do vandlíka, zmiešala som ich s rascou, soľou a cukrom. Do stredu som spravila jamku, do ktorej som dala cukor, droždie, vlažnú vodu, olej a po vykysnutí kvásku som celé spracovala na pružné nelepivé cesto. Z vykysnutého cesta som spravila slimáky a upiekla. Sú vhodnou prílohou k šalátom,polievkam, gulášom chutia so salámom, syrom, mäsom, alebo len s maslom.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
6 PL |
|
9 PL |
|
9 PL |
|
2 PL |
|
21 g čerstvé |
|
250 ml vlažná |
|
1 CL |
|
1 CL |
|
podľa chuti celá do cesta |
|
p.p na potretie (/mlieko/vaječný bielok) |
|
p.p na posypanie (/sezam) |
|
Postup
-
1
Vo vandlíku som zmiešala preosiate múky s rascou, soľou a cukrom. Do stredu som vyhlbila jamku, dala som do nej cukor, namrvila som droždie, zaliala vlažnou vodou, pridala som olej a nechala som vykysnúť kvások.
-
2
Všetko som spracovala na pružné a nelepivé cesto.
-
3
Cesto som nechala na teple vykysnúť do dvojnásobného objem - asi 1 hodinu.
-
4
Na pomúčenej doske som z vykysnutého cesta vytvarovala valec, ktorý som pokrájala na rovnaké diely.
-
5
Z každého diel cesta som rukou ušúľala dlhší šúľok.
-
6
Súľok cesta som zatočila do tvaru slimáka.
-
7
Jeden koniec šúľku som vložila do stredu vznikajúceho slimáka a...
-
8
...pretiahnutím vloženého konca stredom som vytvorila slimáka.
-
9
Takto som postupovala aj s ostatnými šúľkami cesta, kým nevznikli slimáky.
-
10
Slimáky som preložila na plech vystlaný silikonovou podložkou/pečiacim papierom a nechala som ich ešte 20 minút podkysnúť.
-
11
Slimáky som potrela olejom, posypala makom a sezamom. Piekla som ich v trúbe na 180-tich stupňoch 20 minút, na dno trúby som vložila kastrolik s horúcou vodou. Upečené slimáky som nechala vychladnúť na doske.
-
12
Vychladnuté slimáky som vložila do košíka a podávala.
Diskusia k receptu