Grahamovo-ražné celozrnné slimáky (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Dnes som upiekla celozrnné slimáky s rôznou posýpkou. Použila som múku celozrnnú ražnú hladkú, grahamovú a polohrubú, múky som preosiala do vandlíka, zmiešala som ich s rascou, soľou a cukrom. Do stredu som spravila jamku, do ktorej som dala cukor, droždie, vlažnú vodu, olej a po vykysnutí kvásku som celé spracovala na pružné nelepivé cesto. Z vykysnutého cesta som spravila slimáky a upiekla. Sú vhodnou prílohou k šalátom,polievkam, gulášom chutia so salámom, syrom, mäsom, alebo len s maslom.

10 -11
porcií
90 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Vo vandlíku som zmiešala preosiate múky s rascou, soľou a cukrom. Do stredu som vyhlbila jamku, dala som do nej cukor, namrvila som droždie, zaliala vlažnou vodou, pridala som olej a nechala som vykysnúť kvások.
  2. Všetko som spracovala na pružné a nelepivé cesto.
  3. Cesto som nechala na teple vykysnúť do dvojnásobného objem - asi 1 hodinu.
  4. Na pomúčenej doske som z vykysnutého cesta vytvarovala valec, ktorý som pokrájala na rovnaké diely.
  5. Z každého diel cesta som rukou ušúľala dlhší šúľok.
  6. Súľok cesta som zatočila do tvaru slimáka.
  7. Jeden koniec šúľku som vložila do stredu vznikajúceho slimáka a...
  8. ...pretiahnutím vloženého konca stredom som vytvorila slimáka.
  9. Takto som postupovala aj s ostatnými šúľkami cesta, kým nevznikli slimáky.
  10. Slimáky som preložila na plech vystlaný silikonovou podložkou/pečiacim papierom a nechala som ich ešte 20 minút podkysnúť.
  11. Slimáky som potrela olejom, posypala makom a sezamom. Piekla som ich v trúbe na 180-tich stupňoch 20 minút, na dno trúby som vložila kastrolik s horúcou vodou. Upečené slimáky som nechala vychladnúť na doske.
  12. Vychladnuté slimáky som vložila do košíka a podávala.