Grahamovo-ražné celozrnné slimáky (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Dnes som upiekla celozrnné slimáky s rôznou posýpkou. Použila som múku celozrnnú ražnú hladkú, grahamovú a polohrubú, múky som preosiala do vandlíka, zmiešala som ich s rascou, soľou a cukrom. Do stredu som spravila jamku, do ktorej som dala cukor, droždie, vlažnú vodu, olej a po vykysnutí kvásku som celé spracovala na pružné nelepivé cesto. Z vykysnutého cesta som spravila slimáky a upiekla. Sú vhodnou prílohou k šalátom,polievkam, gulášom chutia so salámom, syrom, mäsom, alebo len s maslom.
10 -11 porcií |
90 minút príprava |
20 minút na 180 °C |
Postup
- Vo vandlíku som zmiešala preosiate múky s rascou, soľou a cukrom. Do stredu som vyhlbila jamku, dala som do nej cukor, namrvila som droždie, zaliala vlažnou vodou, pridala som olej a nechala som vykysnúť kvások.
- Všetko som spracovala na pružné a nelepivé cesto.
- Cesto som nechala na teple vykysnúť do dvojnásobného objem - asi 1 hodinu.
- Na pomúčenej doske som z vykysnutého cesta vytvarovala valec, ktorý som pokrájala na rovnaké diely.
- Z každého diel cesta som rukou ušúľala dlhší šúľok.
- Súľok cesta som zatočila do tvaru slimáka.
- Jeden koniec šúľku som vložila do stredu vznikajúceho slimáka a...
- ...pretiahnutím vloženého konca stredom som vytvorila slimáka.
- Takto som postupovala aj s ostatnými šúľkami cesta, kým nevznikli slimáky.
- Slimáky som preložila na plech vystlaný silikonovou podložkou/pečiacim papierom a nechala som ich ešte 20 minút podkysnúť.
- Slimáky som potrela olejom, posypala makom a sezamom. Piekla som ich v trúbe na 180-tich stupňoch 20 minút, na dno trúby som vložila kastrolik s horúcou vodou. Upečené slimáky som nechala vychladnúť na doske.
- Vychladnuté slimáky som vložila do košíka a podávala.