Gothajská saláma z detských piškót fotorecept

mesiar50 - fotkamesiar50, 14. mája 2014
Gothajská saláma z detských piškót (fotorecept)
Foto: mesiar50

Postup prípravy je jednoduchý.

Suroviny

700 g
160 g
200 ml
500 g
podľa chuti
čokoládová poleva :
200 g
80 g (vy si spravte podľa svojej chuti)




Postup

  1. 1

    Piškóty si posekáme nasledovne : 300 g- 400 g detských piškót si musíme posekať na hrubšie nejakým kuchynským sekacím robotom.To budú tie svetlejšie časti v nepečenom koláči. Piškóty ktoré nám zostali posekáme celkom na jemno no nie na prach. Ja mám takúto hračku,ale dobre mi poslúžila aj tak.

    Gothajská saláma z detských piškót (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Ďalej spracujeme hore uvedené suroviny v jednu hmotu resp dielo.Robíme to tak ako keby sme robili maslové cesto.No hrubšie posekané čast detskej piškóty pridáme k dielu trochu neskôr.Ja som ich posekal docela na jemno vy tak nerobte.Treba si dať pozor ,nože sekajú naozaj rýchlo a z piškót môže byť raz-dva prach.Hotové dielo natlačíme dlaňou,alebo prstami do potravinárskou fóliou vystlanej formy srnčieho chrbáta.Uložíme do chladničky na cca.2 hodiny.Po vybratí z chladničky si ,,salámu´´ natrieme rozpustenou čokoládou ktorú sme si pripravili v parnom kúpeli.Tieto úkony musíme robiť stále na fólii,keďže hmota je lepkavá.Skladujeme nonstop v chladničke keďže výrobok obsahuje tuk ktorý pri izbovej teplote mäkne.Skúšal som robiť plnky aj pomocou masla na nepáčili sa mi.Plnky boli moc vláčne.

    Gothajská saláma z detských piškót (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Aplikovaním takýchto plniek sa dajú vyčarovať naozaj zaujímavé a chutné maškrty.Keď dovolíte zo dve na ukážku.Sú robené z klasického piškótového cesta. Plnka v torte je tá hnedšia hmota,v punčákoch je to ružová a keď vám náhodou zvýši plnka môžete si spraviť punčové guľky ako som to spravil ja. Suroviny si môžete obmieňať podľa svojej chuti a uváženia no nesmieme zabudnúť nato,že keď chceme mať z plnky salámu tak musí byť ružovej farby.

    Gothajská saláma z detských piškót (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Do tortovej plnky som do plusu pridal 180g mletých orechov.

    Gothajská saláma z detských piškót (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

eviana
@mesiar50 , Ty ma nikdy neprestaneš svojou kreativitou prekvapovať Lacko. Toto je fakt neskutočný nápad, zichrujem si recept KK a určite vyskúšam... máš môj veľký obdiv :)
tiginko
počúvaj @mesiar , že teba prepustili z toho bitúnku a teraz robíš v cukrárni! Veď tuším nám sem servíruješ viac sladkostí ako mäsa :-) Nadpis najprv šokuje, ale napokon aké prekvapenie...
pusta
krásna precízna práca, ľahko sa dá zmýliť s gotthajom, také je to verné.
krásne i skĺbil svoje povolanie na strane jednej a na druhej strane svojho cukrárskeho koníčka - mimoriadne šikovný, lacikám :-)
mesiar50
@tiginko
Ešte ma nevyšupli odtiaľ a milá tiginko nepracujem na bitúnku,ale na špecialnej úprave bravčového mäsa.Sledujem varechu aj v nl a veľakrát mi spravíš dobrú náladu keď ma chytá nostalgia.Ďakujem ti za tvoj humorom prifarbený komentár.Spravila si mi radosť.
smejkad
krasne su vsetky, jedine moje stastie, ze nie na dosah :-)
kukulienka71
@mesiar50 , aj ked takéto druhy sladkostí nemám moc v láske, musím ťa pochváliť za vtipný nápad, niekoho by sme mohli aj nachytať...:-)) Zase sa mi potvrdilo, že sa nebojíš výziev, berieš jednu prekážku za druhou a ešte aj pekne prezentuješ ďalšie spôsoby použitia. Bravo!
tiginko
prepáč Lacko, ja som si pamätala možno nie celkom presný komentár o nejakom holandskom bitúnku... ak ti môžem hocikedy aspoň nejakým komentárom spôsobiť úsmev na tvári, budem veľmi rada...mám mladšieho brata v Írsku a viem aké je to ťažké žiť v cudzine, ďaleko od domova a blízkych. Držím ti palce, nech sa ti darí a hlavne nech si šťastný kdekoľvek na svete...
mesiar50
@tiginko
Nemam ti co prepacit a nebola si daleko od pravdy.Firma v ktorej pracujem vlastni aj bitunok.Ja sam som pracoval na slovensku dlhe roky ako porazac jatocneho dobytka.Srdecne ti dakujem a nech sa ti aj tebe dari v zdravi a v stasti.
denyany
Gothajskú salámu som v živote nejedla, ani neplánujem jesť, ale túto by som si dala.
mesiar50
@denyany
Gothajska,alebo Parizer.Zlozenie masa v tych salamoch je podobna ako v spekackach.Dakujem ti pekne.
cesminaz
Waaaaaau ja si prosim z kazdeho jeden kusok!!!!! Vsetko vyzera a znie fantasticky ;-D Musim uznat @mesiar50 ze si naozaj veeeelmi sikovny :-)
mesiar50
@workbitch
Vlastne máš pravdu.Robil som už aj krajšie a chutnejšie maškrty,ktoré som na varechu nevložil.Teraz ma to,len može mrzieť už len s toho titulu,že v opravovni mi resetli tablet a všetky uložené receptry sa mi vymazali.Ďakujem ti za komentár.



kukulienka71
Lacko, nič si z toho nerob, to je obyčajná ľudská závisť, čo núti hodnotiť snahu iného nedôstojným prívlastkom... Držím palce, aby ti tvoje nadšenie prinášalo výsledky v podobe ďalších chutných jedál a dezertov ;-)
havino
ja z teba odpadnem, ako gothaaj, ako gothaj veru, ty nie si len mäsiar, ty si už vyšší level cukrár, kuchár, obdivujem ťa chlape, kreativity na rozdávanie máš
mesiar50
@havino
Nie je to bohvie čo,ale mimo domova sa mi takáto rýchla príprava zíde.Samozrejme suroviny sa dajú ľubovolne obmieňať.Srdečná vďaka.
strucik
"Skúšal som robiť plnky aj pomocou masla na nepáčili sa mi.Plnky boli moc vláčne."

No mne sa nepáči ani saláma.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia