Gnocchi s karamelovým maslom a makom

Malvína Petényiová
šéfkuchárka hotela Dolina vo Veľkom Krtíši, 6. októbra 2010
Gnocchi s karamelovým maslom a makom
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

Suroviny

Cesto:
1,4 kg
 trocha
0,4 kg
2 ks
0,05 l
0,2 kg
0,1 kg
Karamelové maslo:
0,15 kg
0,1 kg
0,2 l




Postup

  1. 1

    Uvaríme zemiaky v šupke v mierne osolenej vode. Scedíme, ošúpeme a prelisujeme, prípadne postrúhame na strúhadle. Pridáme 2 – 3 vajcia, trochu oleja a polohrubú múku. Zamiesime polotuhé cesto.

  2. 2

    Z cesta odkrajujeme menšie kusy, ktoré vyšúľame na pomúčenej doske na šúľok hrubý cca 1 cm a krájame na kúsky dlhé cca 2 cm. Kúsky hádžeme do mierne osolenej vriacej vody a varíme ich, kým nevyplávajú na povrch. Cedidlom ich vyberieme a mierne omastíme trochou oleja.

  3. 3

    Karamelové maslo: do rajnice nasypeme kryštálový cukor a na horúcej platni ho miešame, kým sa nerozpustí, zalejeme studenou vodou a za občasného miešania varíme, kým sa karamel celkom nerozpustí. Potom doň pridáme maslo. Gnocchi polejeme karamelom, posypeme mletým makom a práškovým cukrom. Môžeme podávať aj s trochou džemu.

Diskusia k receptu

radovana
To karamelové maslo vyskúšam ešte dnes, práve robím domáce rezance, ešte pomlieť mak a večera bude mňamka
evanaaa
Makové šúlance prichutené tým karamelovým maslom , to je pochúťka.
babav
Presne tak @janger ,vyborne sulance! Gnocchi vezmu viacej casu ako cesto iba pokrajat ,aj na vzhlad su krajsie ;-)
sakara
Neviem prečo Gnocchi, ked su to obyčajné šúlance
garanco
To už naozaj nemôžme hovoriť tak, ako nás to naučili naše mamy?
To karamelové maslo na šúľancoch môže byť fajn, vyskúšam. Ale či to chutí aj na tých oných - gnoči.... či.či...?????
offecka
hmmm je to mnamka, fajn tip to karamelove maslo...ja som to akurat dotvorila o kopcek zmrzliny / super kontrast studena zmrzka a horuce maslo, a platok pomaranca s listkami maty:)) mnamka:)
mamatata2
Robievam, aj keď pod názvom šúlance, ale to karamelové maslo je fakt super. Vďaka za dobrý tip.
boris111
A čo tak, Gnocchi con il burro caramelo e il pappavero con Grande Krtiso ? :-)))) Podľa mňa, makové šúlance by znelo oveľa lepšie. Musím ale objektívne uznať, že je to dobrota.