Gevulde koeken fotorecept

aleana - fotkaaleana, 2. januára 2015
Gevulde koeken (fotorecept)
Foto: aleana

Holandské maslové koláčiky s mandľovou plnkou. V preklade - "plnené keksíky", alebo "filled cookies". Inšpirácia z blogu Chez Lucie. Na webe je viac receptov na tieto chutné koláčiky, ja som si svoj vyskladala z viacerých, ktoré som našla.

18
porcií
15-20 minút
na 175 °C

Suroviny

Cesto:
300 g
200 g
100 g
1 ČL
1 ČL (alebo citrónová príchuť)
1 ks
štipka
Plnka:
120 g (alebo mandľová múka)
120 g
1 ČL (alebo príchuť)
1 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Do misy si preosejeme múku, PDP a soľ. Premiešame.

    Gevulde koeken (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Maslo si postrúhame na strúhadle alebo pokrájame na kocky.

    Gevulde koeken (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pridáme ku múke spolu s rozšľahaným vajíčkom, cukrom a citrónovou kôrou (príchuťou).

    Gevulde koeken (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Zhnetieme cesto a dáme ho najmenej na hodinu odpočívať do chladu.

    Gevulde koeken (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Medzitým si urobíme plnku: mandle, cukor, citrónovú kôru (príchuť) a rozšľahané vajíčko zmiešame na tuhú pastu.

    Gevulde koeken (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Hotová plnka.

    Gevulde koeken (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Po hodine cesto vyberieme, rozvaľkáme na hrúbku asi 3 mm a vykrajujeme kolieska (alebo iné tvary).

    Gevulde koeken (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Na jedno koliesko dáme 1 PL náplne.

    Gevulde koeken (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Prikryjeme druhým kolieskom a okraje postláčame.

    Gevulde koeken (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Môžeme urobiť aj ozdobný vzor vidličkou.

    Gevulde koeken (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Plech si vyložíme papierom na pečenie, poukladáme koláčiky a dáme do rúry vyhriatej na 175´C. Pečieme 15-20 min. do zlatista. (V pôvodnom recepte sa uvádzala teplota 180´C a čas 25-30 minút, v mojej rúre to bolo skôr, treba sledovať :-)

    Gevulde koeken (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Upečené. (vykrajovala som aj iné tvary, nie len kolieska :-)

    Gevulde koeken (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Suroviny som písala také, ako boli v pôvodnom recepte, teda cukor repný, múka pšeničná. Ja som si recept mierne pozmenila - dala som špaldovú hladkú múku, kokosový cukor, PDP s vínnym kameňom. Namiesto citrónovej kôry som dala príchuť. Každý si môže recept doladiť svojimi surovinami, ako uzná za vhodné. Na mandľovú plnku bolo uvedené po 125 g mandlí aj cukru, ale trochu mi z nej zostalo, napriek tomu, že do koláčikov som s ňou nešetrila, tak som do receptu uviedla po 120 g, ale ak si chcete narobiť viac plnky na maškrtenie, dajte pôvodné množstvo, teda 125 g :-) Vyšlo mi 18 kusov. Nech sa vám koláčiky vydaria a dobrú chuť!

  14. 14

    A ešte koláčik v reze :-)

    Gevulde koeken (fotorecept) - obrázok 14

Diskusia k receptu

11 komentárov k receptu
Už sú v kk, čo na tom, že je po sviatkoch, veď snáď ešte dajaké prídu a recept zrealizujem, vyzerá to byť veľmi kvalitný keksík. Páči sa mi, že si napísala o tom, že ti plnka ostala a recept si upravila.
@pivonka je to naozaj kvalitný keksík ako píšeš. Určite vydrží dlho (pokiaľ sa nezje, ale o tom silno pochybujem :-) u nás už zvýšilo len pár kúskov :-) a ďakujem za milý komentár.
Na vsetko mandlove mam vzdy neodolatelnu chut :-) V mojej Kucharskej knihe mam na mandlove kolaciky dokonca osobitnu kolonku - a tak su uz aj tieto v nej .Dovody na upecenie takych kolacikov nikdy nehladam - jednoducho ich upeciem , zjem a potesim sa :-)
@babidka aj mňa teší keď ťa môj recept potešil :-) a dúfam, že sa potešia aj tvoje chuťové poháriky, keď ochutnáš tieto koláčiky. Potom daj vedieť (prípadne môžeš vložiť aj foto :-)
Nádherné keksíky a o ich skvelej chuti nepochybujem, príde ich čas, veľmi rada vyskúšam, ďakujem za recept, chválim, tlieskam a dávam 5*
uvazujem, ze ked bude rura funkcna, zjednoduchsim si to tou somarinkou na pirohy, ved kolacikom nemoze vadit, ked budu polkruzok, no nie? :-)
@smejkad určite im to nebude vadiť :-) aj ja mám takú somarinku a tiež som rozmýšľala, že ju použijem, ale potom som sa rozhodla, že urobím podľa pôvodného receptu kruhy. Možno nabudúce vyskúšam polkruhy :-)

Pridaj komentár k receptu: