Gevulde koeken (fotorecept)
Autor receptu: aleana
Holandské maslové koláčiky s mandľovou plnkou. V preklade - "plnené keksíky", alebo
"filled cookies". Inšpirácia z blogu Chez Lucie. Na webe je viac receptov na tieto chutné
koláčiky, ja som si svoj vyskladala z viacerých, ktoré som našla.
18 porcií |
15-20 minút na 175 °C |
Postup
- Do misy si preosejeme múku, PDP a soľ. Premiešame.
- Maslo si postrúhame na strúhadle alebo pokrájame na kocky.
- Pridáme ku múke spolu s rozšľahaným vajíčkom, cukrom a citrónovou kôrou (príchuťou).
- Zhnetieme cesto a dáme ho najmenej na hodinu odpočívať do chladu.
- Medzitým si urobíme plnku: mandle, cukor, citrónovú kôru (príchuť) a rozšľahané vajíčko zmiešame na tuhú pastu.
- Hotová plnka.
- Po hodine cesto vyberieme, rozvaľkáme na hrúbku asi 3 mm a vykrajujeme kolieska (alebo iné tvary).
- Na jedno koliesko dáme 1 PL náplne.
- Prikryjeme druhým kolieskom a okraje postláčame.
- Môžeme urobiť aj ozdobný vzor vidličkou.
- Plech si vyložíme papierom na pečenie, poukladáme koláčiky a dáme do rúry vyhriatej na 175´C. Pečieme 15-20 min. do zlatista. (V pôvodnom recepte sa uvádzala teplota 180´C a čas 25-30 minút, v mojej rúre to bolo skôr, treba sledovať :-)
- Upečené. (vykrajovala som aj iné tvary, nie len kolieska :-)
- Suroviny som písala také, ako boli v pôvodnom recepte, teda cukor repný, múka pšeničná. Ja som si recept mierne pozmenila - dala som špaldovú hladkú múku, kokosový cukor, PDP s vínnym kameňom. Namiesto citrónovej kôry som dala príchuť. Každý si môže recept doladiť svojimi surovinami, ako uzná za vhodné. Na mandľovú plnku bolo uvedené po 125 g mandlí aj cukru, ale trochu mi z nej zostalo, napriek tomu, že do koláčikov som s ňou nešetrila, tak som do receptu uviedla po 120 g, ale ak si chcete narobiť viac plnky na maškrtenie, dajte pôvodné množstvo, teda 125 g :-) Vyšlo mi 18 kusov. Nech sa vám koláčiky vydaria a dobrú chuť!
- A ešte koláčik v reze :-)