Foto: evusik
Zemiaky sa dajú pripraviť na tisíce spôsobov, ale k mojim najväčším favoritom patria pečené zemiaky v šupe s kúskom slaninky a masla... ale ani Zobraziť celý popisZemiaky sa dajú pripraviť na tisíce spôsobov, ale k mojim najväčším favoritom patria pečené zemiaky v šupe s kúskom slaninky a masla... ale ani tieto čo som piekla nie sú zlé...
porcie
príprava
na 200 °C
Postup
-
1
príprava týchto zemiakov je trošku dlhšia ale výsledok stojí zato :-)
-
2
zemiaky v šupe dobre vydrhneme, každý zvlášť položíme na kus alobalu, posolíme, posypeme drvenou rascou, položíme dva - tri plátky masla a dobre zabalíme do alobalu. Takto pripravené zemiaky pečieme na 200°C, zhruba hodinu. Záleží od veľkosti zemiakov.
-
3
keď sú zemiaky upečené, opatrne ich rozbalíme a prekrojíme po dĺžke, stred lyžicou vydlabeme... vydlabané zemiakové misky dáme naspäť do rúry, aby sa nám pekne do zlata zapiekli..
-
4
pripravíme si plnku - na sucho, alebo na troche masti, opražíme na kocky nakrájanú prerastenú slaninu, keď pustí masť pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a podusíme do sklovita... zmes necháme vychladnúť.
-
5
do misky si dáme bryndzu, pridáme vychladnutú podusenú slaninku, vydlabané zemiaky, pretlačený cesnak, trochu kyslej smotany, drvenej rasce a nasekanú petrželku, zamiešame, ak treba ešte pridáme kyslú smotanu... nesolila som vôbec, pretože bryndza je slaná dosť, ale plnku treba ochutnať a dochutiť podľa seba
-
6
touto zmesou naplníme zemiakové misky, vrch môžeme posypať údeným syrom
-
7
dáme už len zapiecť do vyhriatej rúry na 10-15 minút.
-
8
výborne sa k tomuto jedlu hodí kyslá smotana ochutená pretlačeným cesnakom, soľou a mletým čiernym korením
-
9
aj keď sa to nezdá je to veľmi sýte jedlo... ešteže som večer išla venčiť psa :)
Parádny recept. Ja síce zemiaky nejako zvlášť nemusím ale je tam moja obľúbená rasca ktorú mám rád a dávam ju skoro do všetkého tak ukladám a máš u mňa 5*. V takejto úprave s rascou to budem v budúcnosti robiť častejšie. Pekný deň.
ďakujem, ak by si náhodou nemal po ruke rascu kľudne pridaj kmín...
pekný aj keď upršaný deň aj tebe
Nádherný recept!
@yogicek prepáč, že som ti skomolila nick :(
ďakujem všetkým ktorí milujú aj tým ktorí nemilujú zemiaky za komentáre :-)
/no pipľačky je tu veľo../
preto moja poklona takej kucháročke patrí
čo s prípravou s láskou pohrá sa
a nevarí len jedlá:raz-dva-tri..
/ako ja..:-(../
ja keď mám veľa práce varí manžel, navarí si gulášu na tri dni a je spokojný... no a ja keď mám najviac práce, najväčší stres alebo sa mi nedarí zavriem sa do kuchyne a varím, to ma úžasne ukľudní, vyčistím si hlavu a môžem pracovať ďalej :-)
všetkým vám krásne ďakujem za nakuknutie :) teším sa, že nás je tu zemiakových viac...
Uložené! Raz to určite spravím.
... a ten blog O varení, živote a tak - hotové umelecké dielo
@havino presne ako píšeš... ja tiež občas len uvarím v šupke a vždy ich dám na chvíľu zapiecť také ešte nenaplnené...
@renulienka @katkat @babkamt ďakujem :)
@marcel83 na zemiakoch je najlepšie to, podľa mňa, že sú jednak príloha ale dajú sa jesť len tak... v zime hodím do trúby zemiaky v šupke, upečiem a máme večeru... milujem zemiaky pečené v šupke :)