V tomto recepise som zhrešila použitím v ňom slaniny, ale je to malá dávka a občas treba telu dodať aj nasýtené tuky. Sú dôležité Zobraziť celý popisV tomto recepise som zhrešila použitím v ňom slaniny, ale je to malá dávka a občas treba telu dodať aj nasýtené tuky. Sú dôležité pre tvorbu bunkových membránových lipidických dvojvrstiev ako aj pre niektoré hormóny. A v konečnom dôsledku prevládajú tie zdravé zložky z hlivy, póru, cesnaku a najmä kyslej kapusty. Chuť je príjemná.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
2 ks |
|
2 ks |
|
70 g |
|
40 g |
|
2 ks |
|
30 g (alebo zbojnícka) |
|
2 ks (strednej veľkosti) |
|
80 g (domáca) |
|
1,5 dl |
|
2 strúčiky |
|
podľa potreby na vymastenie pekáča |
|
1 KL |
|
|
Postup
-
1
Hlivu dáme variť na 45 minút.
- 2
Nakrájanú slaninu vyškvaríme, pridáme na kolieska pokrájanú jednu polovicu póru a rozotretý cesnak, chvíľu restujeme.
- 3
Zemiaky očistíme, nastrúhame nahrubo a za stáleho miešania tepelne spracovávame asi 7 minút.
- 4
Z kyslej kapusty vytlačíme šťavu, posekáme na malé kúsky a pridáme do panvice. Po chvíli pridáme aj nadrobno nakrájanú uvarenú hlivu, osolíme a okoreníme.
- 5
Pečivo rozdrobíme, zvlhčíme mliekom, dáme k nemu pripravenú zmes, zbytok pokrájaného surového póru, žĺtky, bielky vyšľahané na tuhý sneh a vypracujeme na rovnorodú hmotu.
- 6
Vymastíme dobre pekáč, vložíme doň "nádivku" a pečieme v dobre vyhriatej rúre cca 1 hodinu.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
tak toto je super bomba !!!
Takže tie hormóny sa mi búria od slaniny. Ty si tu dôležitosť slaniny
tak fantasticky vedecky zdôvodnila , že rapídne poklesne počet vegetariánov na Vareche. Ešte by si mohla niečo vyskúmať a podporiť konzumáciu bôčika a steakov. Budeme ti všetci povďační
tak s hormónom som to poplietol , no nevadí , ale keby si použila slaninu z mangalice tak to máš s dobrým cholesterolom. Prajem krásny večer. dobresyry.vsade.sk/mangalica.php...
@honestka - lebo som ju varila v celku a predtým nepodusila na tuku. Vtedy by stačilo kratšie. &frezia68 - hliva má hlavne minerály a alfa- a betaglukány, ktoré sú veľmi dobré pre udržiavanie hladiny cukru i cholesterolu v krvi, a tým pomáhajúce imunite, proti vysokému tlaku, čím chránia srdce, tiež účinné protikarcinogénne látky. Ak ju dáš k slaninke, nič nepokazíš, ako som napísala Honestke, vtedy ju stačí predupraviť kratčie. Ďakujem Ti moc za pekný, úprimný a dobroprajný koment! Všetkým posielam horúcopunčové pozdravy!