Gazdovská nádievka z Múranice

nonna - fotkanonna, 7. januára 2013

V tomto recepise som zhrešila použitím v ňom slaniny, ale je to malá dávka a občas treba telu dodať aj nasýtené tuky. Sú dôležité Zobraziť celý popisV tomto recepise som zhrešila použitím v ňom slaniny, ale je to malá dávka a občas treba telu dodať aj nasýtené tuky. Sú dôležité pre tvorbu bunkových membránových lipidických dvojvrstiev ako aj pre niektoré hormóny. A v konečnom dôsledku prevládajú tie zdravé zložky z hlivy, póru, cesnaku a najmä kyslej kapusty. Chuť je príjemná.

2
porcie
30 minút
príprava
105 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 ks
2 ks
70 g
40 g
2 ks
30 g (alebo zbojnícka)
2 ks (strednej veľkosti)
80 g (domáca)
1,5 dl
2 strúčiky
podľa potreby na vymastenie pekáča
1 KL




Postup

  1. 1

    Hlivu dáme variť na 45 minút.

  2. 2

    Nakrájanú slaninu vyškvaríme, pridáme na kolieska pokrájanú jednu polovicu póru a rozotretý cesnak, chvíľu restujeme.

  3. 3

    Zemiaky očistíme, nastrúhame nahrubo a za stáleho miešania tepelne spracovávame asi 7 minút.

  4. 4

    Z kyslej kapusty vytlačíme šťavu, posekáme na malé kúsky a pridáme do panvice. Po chvíli pridáme aj nadrobno nakrájanú uvarenú hlivu, osolíme a okoreníme.

  5. 5

    Pečivo rozdrobíme, zvlhčíme mliekom, dáme k nemu pripravenú zmes, zbytok pokrájaného surového póru, žĺtky, bielky vyšľahané na tuhý sneh a vypracujeme na rovnorodú hmotu.

  6. 6

    Vymastíme dobre pekáč, vložíme doň "nádivku" a pečieme v dobre vyhriatej rúre cca 1 hodinu.

Diskusia k receptu

sracz
Tak za tento rcp_ík z Múranice (?Slovinsko?), milá @nonna _nička, máš u a hneď dve 1******* -:))) !!! Prvú za samotný rcp, evokujúci maškrtné predstavy z nebíčka v papuľke a pohody v brušku a druhú za vysoko gramotné zdôvodnenie použitia slaniny! Múdro, inteligentne hovoríš! Za tieto, vedecky podložené, slová Ťa doslova "žeriem"!!! Musím sa ich naučiť naspamäť, aby som takto reagoval aj po násilnom zovbudení o 1/2 noci!!! A teraz nech chránia všetci Anjeli toho, kto by si ma dovolil kritizovať a "buzerovať" za nezdravé stravovanie sa! Ďakujem Ti za chutnú maškrtu, ktorú rozhodne podľa Teba zrealizujem a želám Ti krásny Nový rok, s množstvom podobne dobrých nápadov!!!
dodo46
@nonna
tak toto je super bomba !!!
Takže tie hormóny sa mi búria od slaniny. Ty si tu dôležitosť slaniny
tak fantasticky vedecky zdôvodnila , že rapídne poklesne počet vegetariánov na Vareche. Ešte by si mohla niečo vyskúmať a podporiť konzumáciu bôčika a steakov. Budeme ti všetci povďační
nonna
@sracz - OBROVSKÉ DÍK za Tvoj koment, až TAKÝTO som ešte neobdržala. Je milý, krásny, uznanlivý. A za tým, čo som napísala o slanine, si stojím. V malinkej miere je potrebný aj ten "zlý" cholesterol, čiže s nízkou hustotou. Naše telo si vytvára svoj, ale musí mať z čoho. Tak z rýchlika som si prešmejdila Tvoje recepisy a tuším si Ťa prifárim k Obľúbeným, aby si mi neunikal, keďže "furt" tu nie som. Predposledné 2 recepisy sa mi moooooooooooooc zamlouvají. A ešte k tej Z MÚRANICE, nie Slovinsko, ale naše krásne Slovensko. Ako píšeš, aj keď si praďaleko, máš ho rád. Tak Ti z neho posielam tie NAJ pozdravy a "vínnovarené" objatia, pre tento zimný čas tu také najlákavejšie. @radulienka - Tebe za moju podporu a uznanlivosť mojich kulinárskych počinov ako vždy patrí tiež moje ĎAKUJEM! @dodo46 - no možno aj, i keď ide hlavne o ženské pohlavné hormóny :D. O pokles vegetariánov sa neobávam, sama k nim vo väčšej miere patrím. Toto bol len jeden z mála mojich úletov. No a tie Tvoje bôčiky a steaky.......nuž ano, to si celý TY, avšak sa obávam, že ničím rozumným ich väčšiu a častejšiu konzumáciu nezdôvodním. Dúfam, že mi to prepáčiš a zostaneš aj naďalej mojim "varecháčskym" kamošom. Díkes aj za označkovanie "super bomba". Ale hádam až TAKÉ to nie je. Rozhodne však mooooooooooooc potešilo. A Teba si do mojej databázy obľúbených Varecháčov tiež prihodím. Voňavý kulinársky podvečer!
denyany
zaujímavý recept, neviem si dosť dobre predstaviť, ako chutí, ale vyskúšam a uvidím. nie je tam použité nič, čo by mi vadilo, tak dokopy by to mohlo ladiť. ukladám.
nonna
@dodo46 - dík za link, urobí kukez. @denyany - vďaka, rozhodne sa TO dá "požiť", snáď aj zmlsnúť na tom. A rozhodne sa tým nik neotrávi. Pohodový večer všetkým Vám!
jozka2
vyzera to konzumne dobre,ked skoncim,, vianocnu'dietu tak to skusim.
frezia68
Musím overiť,či má hliva vitamíny,lebo vyliať vodu z nej mi bude ľúto.Asi ju dám podusiť k slaninke,ale tento recept vyskúšam.Pekne si všetko zdôvodnila a páči sa mi,ako vymýšľaš zdravé recepty :-)
nonna
@jozka2 - je to dosť diétne, tej slaniny na jednu porciu ja tam málo alebo ju môžeš vynechať, ale už to nebude celkom ono. Dík za ohlas!
@honestka - lebo som ju varila v celku a predtým nepodusila na tuku. Vtedy by stačilo kratšie. &frezia68 - hliva má hlavne minerály a alfa- a betaglukány, ktoré sú veľmi dobré pre udržiavanie hladiny cukru i cholesterolu v krvi, a tým pomáhajúce imunite, proti vysokému tlaku, čím chránia srdce, tiež účinné protikarcinogénne látky. Ak ju dáš k slaninke, nič nepokazíš, ako som napísala Honestke, vtedy ju stačí predupraviť kratčie. Ďakujem Ti moc za pekný, úprimný a dobroprajný koment! Všetkým posielam horúcopunčové pozdravy!
nonna
@frezia68 - prepáč, zle som trafila kláves, takže odpoveď pre Teba je zachumlaná v predošlom komentári.
frezia68
@nonna :vďaka za odpoveď,len som zvedavá,či varením nestráca (ak vodu vylejem-nepoužijem) tie zdravé zložky? Poteší,ak vysvetlíš :-)
frezia68
O hlive viem,tiež mám v receptoch "hlivový perkelt"....,
honestka
rozmyslala som len preto, ze sa potom este pecie dalej; plnky mame velmi radi ako prilohy a vzdy privitam novu kombinaciu. dakujem.
nonna
@daniela142 a @honestka - ďakujem. @frezia68 -neviem o tom, že by sa tieto jej zložky vyvárali. Ešte som sa s tým nestretla, ale mohla by ich zachytávať vláknina. Perkelt robím aj ja, ale je pestrejší, dávam aj zemiaky, papriku, rajčinu a zelenú fazuľku. Užite si všetky víkend plný potešenia z kulinárčenia!
vierutt
Nechápem, ako som prehliadla tento skvelý receptík. Keďže ja stravu delím, vynechám vajce a pečivo namočím do vody z hlivy. Už teraz sa na to teším!