Gazdovská nádievka z Múranice
Autor receptu: nonna
V tomto recepise som zhrešila použitím v ňom slaniny, ale je to malá dávka a občas treba telu dodať aj nasýtené tuky. Sú dôležité pre tvorbu bunkových membránových lipidických dvojvrstiev ako aj pre niektoré hormóny. A v konečnom dôsledku prevládajú tie zdravé zložky z hlivy, póru, cesnaku a najmä kyslej kapusty. Chuť je príjemná.
2 porcie |
30 minút príprava |
105 minút tepelná úprava |
Postup
- Hlivu dáme variť na 45 minút.
- Nakrájanú slaninu vyškvaríme, pridáme na kolieska pokrájanú jednu polovicu póru a rozotretý cesnak, chvíľu restujeme.
- Zemiaky očistíme, nastrúhame nahrubo a za stáleho miešania tepelne spracovávame asi 7 minút.
- Z kyslej kapusty vytlačíme šťavu, posekáme na malé kúsky a pridáme do panvice. Po chvíli pridáme aj nadrobno nakrájanú uvarenú hlivu, osolíme a okoreníme.
- Pečivo rozdrobíme, zvlhčíme mliekom, dáme k nemu pripravenú zmes, zbytok pokrájaného surového póru, žĺtky, bielky vyšľahané na tuhý sneh a vypracujeme na rovnorodú hmotu.
- Vymastíme dobre pekáč, vložíme doň "nádivku" a pečieme v dobre vyhriatej rúre cca 1 hodinu.