Gazdovská nádievka z Múranice

Autor receptu: nonna

V tomto recepise som zhrešila použitím v ňom slaniny, ale je to malá dávka a občas treba telu dodať aj nasýtené tuky. Sú dôležité pre tvorbu bunkových membránových lipidických dvojvrstiev ako aj pre niektoré hormóny. A v konečnom dôsledku prevládajú tie zdravé zložky z hlivy, póru, cesnaku a najmä kyslej kapusty. Chuť je príjemná.

2
porcie
30 minút
príprava
105 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Hlivu dáme variť na 45 minút.
  2. Nakrájanú slaninu vyškvaríme, pridáme na kolieska pokrájanú jednu polovicu póru a rozotretý cesnak, chvíľu restujeme.
  3. Zemiaky očistíme, nastrúhame nahrubo a za stáleho miešania tepelne spracovávame asi 7 minút.
  4. Z kyslej kapusty vytlačíme šťavu, posekáme na malé kúsky a pridáme do panvice. Po chvíli pridáme aj nadrobno nakrájanú uvarenú hlivu, osolíme a okoreníme.
  5. Pečivo rozdrobíme, zvlhčíme mliekom, dáme k nemu pripravenú zmes, zbytok pokrájaného surového póru, žĺtky, bielky vyšľahané na tuhý sneh a vypracujeme na rovnorodú hmotu.
  6. Vymastíme dobre pekáč, vložíme doň "nádivku" a pečieme v dobre vyhriatej rúre cca 1 hodinu.