Gazdovská kapustnica (fotorecept)

Autor receptu: izabella929

Uvarila som pravú gazdovskú kapustnicu.Suroviny si dobrý gazda dopestuje na poli a mäsko dochová zo svojich zásob.Všetky suroviny, ktoré som v nej použila sú domáce..

20 minút
príprava
135 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Pripravila som si suroviny do kapustnice..surové rebrá 4 kusy,2 kusy údené rebrá a 2 kusy domácej údenej klobásky...všetko som poriadne premyla..druhá klobáska je už pokrájaná a dusí sa na cibuľke..
  2. Kapustu som vybrala zo súdka a keďže je už dosť teplo, premyla som ju, aby nebola veľmi kyslá...pokrájala na menšie kúsky, lebo nemám rada, keď mi z lyžice trčí dlhý rezanec...do rajnice som dala 1 lyžicu bravčovej masti...keď sa roztopila, pokrájala som do nej 1 celú cibuľu..podusila a pridala som 2 lyžice krištáľového cukru..cukor sa súčasne karamelizoval aj cibuľou a pridala som hneď aj pokrájanú klobásku na 3 cm kolieska...spolu som to dusila, kým sa cibuľka neopiekla na svetlohnedo...do tohoto základu som pridala pokrájanú kapustu a miešala som a dusila všetko spolu 15 min. kým sa všetky vynikajúce chute spojili...
  3. Do veľkého hrnca som dala studenú vodu, do nej som vložila umyté mäso aj klábásku..
  4. Do hrnca som pridala aj pripravený základ..teda, udusenú klobásku na cibuli aj s kapustou..až teraz som zapla sporák..kapustnica sa varila 2 hodiny..do tohoto času už sa mäso uvarilo aj s klobáskou..
  5. Očistila som zemiaky a dala variť do hrnca osobitne...zemiaky neuvarím celkom na mäkko, aby sa rozpadávali..ale tak, aby zostali celé...pridala som k nim štipku soli..
  6. Kým sa zemiaky varili, vybrala som uvarené mäso aj klobásku z kapusty...
  7. Odstránila som kosti, mäsko som pokrájala na kocky a klobásku na šikmé rezy...
  8. Uvarené scedené zemiaky som pridala do kapusty aj spolu s pokrájaným mäsom a klobáskou..teraz som začala dochucovať kapustnicu..do hrnčeka som dala vodu a v nej som rozmiešala 2 lyžice hladkej múky...ja nerobím zápražku, lebo to by bola ďalšia masť, takže pridávam vodu s múkou,,,pridala som 3 dl. paradajkového pretlaku domáceho,na drobno pokrájaný cesnak,mleté čierne korenie a do teplej vody namočené sušené dubáky...a všetko som nechala pomaly povariť ešte 15 min. do tohto času sa všetky chute dokonale spojili..
  9. Takto vyzerá hotová uvarená, dochutená vynikajúca domáca gazdovská kapustnica...a varila som ju v 7 litrovom hrnci, no ale nie je celkom plný, takže jej je asi 6 litrov...a čím bude dlhšie stáť, bude lepšia a lepšia...
  10. a vybrala som z nej na tanier a pozrite sa , aká je gustušná...a s výborným domácim chlebíkom nemá chybu..kto chce pridá si aj chilli papričky...