Gazdovská kapustnica (fotorecept)
Autor receptu: izabella929
Uvarila som pravú gazdovskú kapustnicu.Suroviny si dobrý gazda dopestuje na poli a
mäsko dochová zo svojich zásob.Všetky suroviny, ktoré som v nej použila sú domáce..
20 minút príprava |
135 minút tepelná úprava |
Postup
- Pripravila som si suroviny do kapustnice..surové rebrá 4 kusy,2 kusy údené rebrá a 2 kusy domácej údenej klobásky...všetko som poriadne premyla..druhá klobáska je už pokrájaná a dusí sa na cibuľke..
- Kapustu som vybrala zo súdka a keďže je už dosť teplo, premyla som ju, aby nebola veľmi kyslá...pokrájala na menšie kúsky, lebo nemám rada, keď mi z lyžice trčí dlhý rezanec...do rajnice som dala 1 lyžicu bravčovej masti...keď sa roztopila, pokrájala som do nej 1 celú cibuľu..podusila a pridala som 2 lyžice krištáľového cukru..cukor sa súčasne karamelizoval aj cibuľou a pridala som hneď aj pokrájanú klobásku na 3 cm kolieska...spolu som to dusila, kým sa cibuľka neopiekla na svetlohnedo...do tohoto základu som pridala pokrájanú kapustu a miešala som a dusila všetko spolu 15 min. kým sa všetky vynikajúce chute spojili...
- Do veľkého hrnca som dala studenú vodu, do nej som vložila umyté mäso aj klábásku..
- Do hrnca som pridala aj pripravený základ..teda, udusenú klobásku na cibuli aj s kapustou..až teraz som zapla sporák..kapustnica sa varila 2 hodiny..do tohoto času už sa mäso uvarilo aj s klobáskou..
- Očistila som zemiaky a dala variť do hrnca osobitne...zemiaky neuvarím celkom na mäkko, aby sa rozpadávali..ale tak, aby zostali celé...pridala som k nim štipku soli..
- Kým sa zemiaky varili, vybrala som uvarené mäso aj klobásku z kapusty...
- Odstránila som kosti, mäsko som pokrájala na kocky a klobásku na šikmé rezy...
- Uvarené scedené zemiaky som pridala do kapusty aj spolu s pokrájaným mäsom a klobáskou..teraz som začala dochucovať kapustnicu..do hrnčeka som dala vodu a v nej som rozmiešala 2 lyžice hladkej múky...ja nerobím zápražku, lebo to by bola ďalšia masť, takže pridávam vodu s múkou,,,pridala som 3 dl. paradajkového pretlaku domáceho,na drobno pokrájaný cesnak,mleté čierne korenie a do teplej vody namočené sušené dubáky...a všetko som nechala pomaly povariť ešte 15 min. do tohto času sa všetky chute dokonale spojili..
- Takto vyzerá hotová uvarená, dochutená vynikajúca domáca gazdovská kapustnica...a varila som ju v 7 litrovom hrnci, no ale nie je celkom plný, takže jej je asi 6 litrov...a čím bude dlhšie stáť, bude lepšia a lepšia...
- a vybrala som z nej na tanier a pozrite sa , aká je gustušná...a s výborným domácim chlebíkom nemá chybu..kto chce pridá si aj chilli papričky...