Gateau magique - zázračný koláčik vanilka fotorecept

adenka - bez fotkyadenka, 25. februára 2015
Gateau magique - zázračný koláčik vanilka (fotorecept)
Foto: adenka

Pre veľký úspech čokoládovej verzie a nie pre všetkých jasný popis aj vanilkovej varianty som dnes nafotila postup prípravy a konečný koláčik.

5 minút
príprava
60 minút
na 150 °C

Suroviny

4 ks
120 - 140 g
110 g
125 g
500 ml
1 ks
štipka
lyžica




Postup

  1. 1

    Nachystané suroviny. Ja som použila prvý krát túto celozrnnú špaldovú múku, bola o niečo "ťažšia", koláčik nebol taký nadýchaný a samozrejme bol tmavší ako býval inokedy. Nabudúce ju zmiešam pol na pol s nie celozrnnou. Cukru vo vanilkovej variante stačí menej, množstvo si každý upraví podľa vlastnej chuti.

    Gateau magique - zázračný koláčik vanilka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Oddelíme žĺtka od bielkov, každé do samostatnej nádoby. Žĺtka odporúčam do vačšej nádoby. Ku žĺtkom pridáme cukor a lyžicu vody (ak máte možnosť tak vodu z pomarančových kvetov). Z vanilkového lusku vyberieme jemný vanilkový kaviár, ktorý pridáme ku žĺtkom a cukru a miešame mixérom 2-3 min. Roztopíme si maslo.

    Gateau magique - zázračný koláčik vanilka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do rozšľahaných žĺtkov dáme maslo a preosiatu múku. Poriadne premiešame a pridáme mlieko a opäť premiešame (mlieko je možné pre intenzívnejšiu chuť povariť s vanilk.luskom, čo ostal, následne ho odporúčam pred preliatím do zmesi ochladiť.) Zmes je riedka, netreba sa toho zľaknúť.

    Gateau magique - zázračný koláčik vanilka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Z bielkov so štipkou soli vyšľaháme sneh, ktorý postupne jemne primiešavame do zmesy. Bielka budú plávať zvačša na vrchu, ale to je v poriadku, ide o to, aby to neboli veľké kusy a aby bola zmes riadne premiešaná.

    Gateau magique - zázračný koláčik vanilka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Ja to pečiem v sklenej zapekacej mise (cca 23x35cm), ktorú vysteliem papierom na pečenie a zmes tam prelejem. Vtedy má výšku cca 5cm. Pečieme v rozohriatej rúre na 150-160°C 50-60 min (podľa svojich skuseností s rúrou). Po upečení necháme vychladnúť a dáme ešte na 2-3 hod do chladničky. Jednotlivé vrstvy sa počas pečenia krásne od seba oddelia a v konečnom reze to vyzerá, akoby bol koláč zložený z 3 vrstiev, na spodku pevnejšia časť, v strede akoby pudingová plnka a na vrchu jemné nadýchané cesto - preto zázračný :)

    Gateau magique - zázračný koláčik vanilka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Dnes som ho piekla 55 min, takto vyzeral tesne po vybrati ...

    Gateau magique - zázračný koláčik vanilka (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

filippa
vyyzera super ,akoby bol peceny 3 vrstvach urcite je aj taky dobry ulozene v Kk

1x adenka
kukulienka71
Už sa dlho chystám na inteligentný krémeš, to je niečo veľmi podobné, len som nenabrala odvahu. Po týchto fotkách to určite urobím, vanilkový je tiež iste výborný
1x adenka
amelie
@adenka , tvoje zázračné koláčiky sú veľmi pekné:-))) ja mám iný pomer surovín a občas pridávam aj trochu drobného ovocia, ostane medzi spodnou vrstvou flan a druhou krémovou vrstvou, tretia je pevná, takže ovocie vidieť iba pri rozkrojení. v chladničke nechávam koláč celú noc. @adenka , *****:-)))
alena45
takto je to veru zrozumiteľnejšie, keď je reč len o jednom. Ale aj tak vyberám ten čokoládový. Som zvedavá, ako sa mi podarí.
1x adenka
motyka
Prekrásny a vanilkové milujem. Ale ty si piekla na plechu, nie v mise z jánskeho skla, že? Ukladám do K.K. *****
1x adenka
dzejsik
nedávno som to pozerala na jednom francúzskom webe, teraz mi už nedá nevyskúšať ... obe varianty /čoko - vanilka/ vyzerajú výborne :)
1x adenka
zuzkacho
Och aj ten je krásny, už tri dni na neho myslím, takže cez víkend čokoládový, ďakujeme za krásny gastrozážitok....
fineliving
som nadšená z tvojich zázračných koláčikov, vyskúšam obidva varianty, prvý bude hneď tento víkend, už sa veľmi teším :)
1x adenka
adenka
@motyka , nie nie v plechu, neviem ci to tak na fotkach vyzera, ale je to zapekacia sklena misa, kupila som si ju v Ikei :)
lola
parada,ukladam,v pondelok ma moje babenko narodeniny,tak uz viem,co upeciem.Milujem jednoduche a rychle recepty(-:pekny den.A aby som nezabudla,*****((((-:
hubata
Zaujímavý výsledok z týchto surovín: vyzerá ako keby mal aj plnku.
amelie
v plechu nie, v silikóne alebo v keramike , je to oveľa jednoduchšie.
evanaaa
Láka aj mňa tento koláčik, je ozaj taký čarovný a aj preto som zvedavé na jeho chuť, jedine ma trochu zmiatla poznámka o snehu , ktorý jemne primiešame do zmesi, no.......bielka budú plávať zväčša na vrchu......, asi máš na mysli kúsky toho vyšľahaného snehu z bielkov? Takže sa nemusí zašľahať úplne, ale len zľahka, preto tie kúsky - tak som to pochopila.
amelie
@evanaaa , @alena45 , ak si zadáte adresu: 750g gateau magique video, budete výborne vidieť postup. video je krátke, recepty máte od @adenka , takže je to bez jazykových problémov:-)))
evanaaa
@amelie , postupu rozumiem, len som chcela akože upozorniť na tú vetu v ňom, že budú bielka plávať navrchu......ale to je len malá chybička krásy. Inak je to dezert za plno *
svedka
Dnes pre zmenu upeceny tento.lepsi ako kakaový :)
danja301
ten kolacik sa potom preklopi a papier sa odlepi? lebo na vrchu ma makku konzistenciu ,prepacte ,ale asi som to z popisu nepochopila....:)
amelie
danja301, koláč má 3 vrstvy a práve tá vrchná je pevná. najjednoduchšie je piecť koláč v silikónove forme alebo v otváracej tortovej. ale ak ich nemáš, stačí vyložiť formu na pečenie papierom na pečenie tak, aby papier prečnieval kúsok na koláč. potom jednoducho chytíš papier a aj s koláčom ho vytiahneš z formy. koláč musí byť CELKOM STUDENÝ.
používateľ nemá avatar
uua
uua
Piekla som 2krat tento vikend. Chtovo super, ale ten vrsok z bielkov mi vzdy po vybrati z rury uplne padne a kolacik je nizky. Neviete poradit preco?
vemag
Koláček je úplně super,zkoušela jsem oba dva . Vanilkový je víc nadýchaný, místo lžíce vody jsem dala citronovou šťávu a taky přidala citronovou kůru , byl úžasný.
1x adenka
morenajea
Odskúšané: vanilkový nám chutil viac, je ľahší a viac sladký. Najlepší je na druhý deň.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia