Gateau magique - zázračný koláčik vanilka fotorecept
Foto: adenka
Pre veľký úspech čokoládovej verzie a nie pre všetkých jasný popis aj vanilkovej varianty som dnes nafotila postup prípravy a konečný koláčik.
príprava
na 150 °C
Postup
-
1
Nachystané suroviny. Ja som použila prvý krát túto celozrnnú špaldovú múku, bola o niečo "ťažšia", koláčik nebol taký nadýchaný a samozrejme bol tmavší ako býval inokedy. Nabudúce ju zmiešam pol na pol s nie celozrnnou. Cukru vo vanilkovej variante stačí menej, množstvo si každý upraví podľa vlastnej chuti.
-
2
Oddelíme žĺtka od bielkov, každé do samostatnej nádoby. Žĺtka odporúčam do vačšej nádoby. Ku žĺtkom pridáme cukor a lyžicu vody (ak máte možnosť tak vodu z pomarančových kvetov). Z vanilkového lusku vyberieme jemný vanilkový kaviár, ktorý pridáme ku žĺtkom a cukru a miešame mixérom 2-3 min. Roztopíme si maslo.
-
3
Do rozšľahaných žĺtkov dáme maslo a preosiatu múku. Poriadne premiešame a pridáme mlieko a opäť premiešame (mlieko je možné pre intenzívnejšiu chuť povariť s vanilk.luskom, čo ostal, následne ho odporúčam pred preliatím do zmesi ochladiť.) Zmes je riedka, netreba sa toho zľaknúť.
-
4
Z bielkov so štipkou soli vyšľaháme sneh, ktorý postupne jemne primiešavame do zmesy. Bielka budú plávať zvačša na vrchu, ale to je v poriadku, ide o to, aby to neboli veľké kusy a aby bola zmes riadne premiešaná.
-
5
Ja to pečiem v sklenej zapekacej mise (cca 23x35cm), ktorú vysteliem papierom na pečenie a zmes tam prelejem. Vtedy má výšku cca 5cm. Pečieme v rozohriatej rúre na 150-160°C 50-60 min (podľa svojich skuseností s rúrou). Po upečení necháme vychladnúť a dáme ešte na 2-3 hod do chladničky. Jednotlivé vrstvy sa počas pečenia krásne od seba oddelia a v konečnom reze to vyzerá, akoby bol koláč zložený z 3 vrstiev, na spodku pevnejšia časť, v strede akoby pudingová plnka a na vrchu jemné nadýchané cesto - preto zázračný :)
-
6
Dnes som ho piekla 55 min, takto vyzeral tesne po vybrati ...
Diskusia k receptu