Gateau magique - zázračný koláčik vanilka (fotorecept)

Autor receptu: adenka

Pre veľký úspech čokoládovej verzie a nie pre všetkých jasný popis aj vanilkovej varianty som dnes nafotila postup prípravy a konečný koláčik.

5 minút
príprava
60 minút
na 150 °C

Suroviny

Postup

  1. Nachystané suroviny. Ja som použila prvý krát túto celozrnnú špaldovú múku, bola o niečo "ťažšia", koláčik nebol taký nadýchaný a samozrejme bol tmavší ako býval inokedy. Nabudúce ju zmiešam pol na pol s nie celozrnnou. Cukru vo vanilkovej variante stačí menej, množstvo si každý upraví podľa vlastnej chuti.
  2. Oddelíme žĺtka od bielkov, každé do samostatnej nádoby. Žĺtka odporúčam do vačšej nádoby. Ku žĺtkom pridáme cukor a lyžicu vody (ak máte možnosť tak vodu z pomarančových kvetov). Z vanilkového lusku vyberieme jemný vanilkový kaviár, ktorý pridáme ku žĺtkom a cukru a miešame mixérom 2-3 min. Roztopíme si maslo.
  3. Do rozšľahaných žĺtkov dáme maslo a preosiatu múku. Poriadne premiešame a pridáme mlieko a opäť premiešame (mlieko je možné pre intenzívnejšiu chuť povariť s vanilk.luskom, čo ostal, následne ho odporúčam pred preliatím do zmesi ochladiť.) Zmes je riedka, netreba sa toho zľaknúť.
  4. Z bielkov so štipkou soli vyšľaháme sneh, ktorý postupne jemne primiešavame do zmesy. Bielka budú plávať zvačša na vrchu, ale to je v poriadku, ide o to, aby to neboli veľké kusy a aby bola zmes riadne premiešaná.
  5. Ja to pečiem v sklenej zapekacej mise (cca 23x35cm), ktorú vysteliem papierom na pečenie a zmes tam prelejem. Vtedy má výšku cca 5cm. Pečieme v rozohriatej rúre na 150-160°C 50-60 min (podľa svojich skuseností s rúrou). Po upečení necháme vychladnúť a dáme ešte na 2-3 hod do chladničky. Jednotlivé vrstvy sa počas pečenia krásne od seba oddelia a v konečnom reze to vyzerá, akoby bol koláč zložený z 3 vrstiev, na spodku pevnejšia časť, v strede akoby pudingová plnka a na vrchu jemné nadýchané cesto - preto zázračný :)
  6. Dnes som ho piekla 55 min, takto vyzeral tesne po vybrati ...