Gaštanový krém s vanilkovými koláčikmi

Marián Breznický
šéfkuchár hotela Patriot v Skalici, 25. augusta 2013
Gaštanový krém s vanilkovými koláčikmi
Foto: Robert Hüttner
4
porcie
45 minút
príprava
15 minút
na 175 °C

Suroviny

Koláčiky:
200 g
20 g
150 ml
20 g
40 g
Gaštanový krém:
150 g
200 g
200 ml
20 ml
50 g
2 ks
2 plátky
 štipka
Plnka:
100 g
1 ks
40 g
1 ks




Postup

  1. 1

    Krém: Želatínu namočíme do studenej vody. Na pare vyšľaháme žĺtky s cukrom. V mlieku uvaríme gaštany, ktoré prepasírujeme cez sitko k žĺtkovému krému. Želatínu rozpustíme v rume a pridáme do krému, ktorý za občasného miešania necháme vychladnúť. Do vychladnutého krému opatrne zamiešame vyšľahanú smotanu a krém dáme do vhodnej formy, aby sa dal vyklopiť. Necháme 2–3 hodiny vychladnúť.

  2. 2

    Koláčiky: Z trochy múky, mlieka, cukru a droždia spravíme kvások, ktorý necháme vykysnúť a zmiešame ho so zvyšnou múkou a s olejom. Vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme nakysnúť. Po vykysnutí z neho vyvaľkáme obdĺžnik s hrúbkou asi 0,5 cm. Naň natrieme plnku z cukru, žĺtka a masla, do ktorého sme dali dreň z vanilkového struku. Trochu plnky necháme na potretie cesta. Cesto voľne zrolujeme, potrieme zvyškom plnky a nakrájame na trojuholníky, ktoré dáme na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme v rúre na 175 °C asi 10–12 minút.

Diskusia k receptu

vcelka
Náhodou som sa prednedávnom zastavila v skalickom Patriote a fakt tam boli skvelé dezerty.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia