Gaštanový krém s vanilkovými koláčikmi

Autor receptu: redakcia

4
porcie
45 minút
príprava
15 minút
na 175 °C

Suroviny

Postup

  1. Krém: Želatínu namočíme do studenej vody. Na pare vyšľaháme žĺtky s cukrom. V mlieku uvaríme gaštany, ktoré prepasírujeme cez sitko k žĺtkovému krému. Želatínu rozpustíme v rume a pridáme do krému, ktorý za občasného miešania necháme vychladnúť. Do vychladnutého krému opatrne zamiešame vyšľahanú smotanu a krém dáme do vhodnej formy, aby sa dal vyklopiť. Necháme 2–3 hodiny vychladnúť.
  2. Koláčiky: Z trochy múky, mlieka, cukru a droždia spravíme kvások, ktorý necháme vykysnúť a zmiešame ho so zvyšnou múkou a s olejom. Vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme nakysnúť. Po vykysnutí z neho vyvaľkáme obdĺžnik s hrúbkou asi 0,5 cm. Naň natrieme plnku z cukru, žĺtka a masla, do ktorého sme dali dreň z vanilkového struku. Trochu plnky necháme na potretie cesta. Cesto voľne zrolujeme, potrieme zvyškom plnky a nakrájame na trojuholníky, ktoré dáme na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme v rúre na 175 °C asi 10–12 minút.