Gaštanové parfé v marcipánovom kabátiku

Andrej Hurajt
šéfkuchár hotela Atrium v Novom Smokovci, 21. januára 2013
Gaštanové parfé v marcipánovom kabátiku
Foto: Robert Hüttner
10
porcií
35 minút
príprava
2 minút
na 180 °C

Suroviny

400 g
120 g
7 ks
120 g
150 ml
200 g
50 ml
200 ml
300 g
60 g
3 ks
150 ml
100 g
Na košíčky:
120 g
75 g
60 g
60 g
1 kl




Postup

  1. 1

    Potravinovou fóliou vyložíme formu, na ktorú dáme rozvaľkaný marcipán, z ktorého necháme jeden prúžok na zakrytie. Nad parou vyšľaháme krém z vajíčok a cukru, do ktorého pridáme gaštanové pyré. Zo smotany vyšľaháme tuhú šľahačku, ktorú zľahka vmiešame do gaštanovej masy. Masu naplníme do pripravenej formy a zakryjeme ju odloženým kúskom marcipánu. Odložíme na 12 hodín do mrazu.

  2. 2

    Z cukru pripravíme karamel, ktorý zalejeme pripravenou kávou a mlieko speníme. Očistené hrušky nakrájame na maličké kocky a namarinujeme ich medom, citrónovou šťavou a mätou podľa chuti.

  3. 3

    Na košíčky zo všetkých surovín vypracujeme masu, ktorú necháme asi hodinu v chladničke stuhnúť. Potom masu vyberieme, pripravíme malé placky, ktoré položíme ne mastný papier alebo na silikónový plát a dáme do rúry rozohriatej na 180 °C asi na 2 minúty.

Diskusia k receptu

ejta
To parfé vyzerá super, ale tej prvej vete z bodu 2 celkom dobre nerozumiem. To k čomu patrí ??? A kde ide tých 150 ml vína ? Vypijeme pri práci ? :-)
hurajt
to vinko našlaháme s cukrom a žltkami nad parou a vznikne nám sabayon
evanaaa
Prečítala som aspoň trikrát, ale postup na sabayon ( šodó?) som nikde nenašla, len suroviny naň. Treba dopísať, lebo nei je to jasné pre každého. Ani postup nie je celkm jasný - robíme placky ako košíčky? Asi tie placky treba aj ohnúť za tepla do tvaru mištičiek a do nich potom idú tie skaramelizované kúsky hrušky - tak som si domyslela.
evanaaa
Ale páči sa mi tá gaštanovošľahačková plnka, hodila by sa aj inde.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia