Foto: rennatte
Pravá chuť jesene v koláči.
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
6 ks |
|
250 g |
|
100 ml |
|
100 ml |
|
200 g |
|
100 g |
|
1 ks |
|
Krém: | |
600 ml |
|
200 g |
|
2 ks |
|
150 g |
|
250 g |
|
50 g |
|
2 PL |
|
Posyp: | |
20 g |
|
Potretie: | |
|
Postup
-
1
Všetky gaštany (aj na cesto aj na krém) dáme do hrnca, zalejeme vodou a dáme variť. Treba rátať, že z rozpísanej váhy bude aj odpad šupky, v surovinách je uvedená váha očistených gaštanov. Od bodu varu stíšime a varíme 15 minút, vodu zlejeme a necháme vychladnúť.
-
2
Po vychladnutí ošúpeme, stačí len vrchnú šupu, tenkú šupku netreba šúpať, odvážime si potrebné množstvo na cesto a krém, spolu to je 350g
-
3
a pomelieme.
-
4
Žĺtka s cukrom vyšľaháme do peny,
-
5
striedavo prilievame olej a vodu
-
6
Múku, gaštany a prášok do pečiva preosejeme, na sitku ostane tenká šupka z gaštanov
-
7
Vyšľaháme tuhý sneh z bielkov, do žĺtkovej zmesy pridáme gaštanovú múku
-
8
a zapracujeme striedavo so snehom.
-
9
Hotové gaštanové cesto vylejeme na plech s papierom na pečenie a upečieme.
-
10
Upečené cesto po vychladnutí potrieme džemom.
-
11
Príprava krému: Do 500ml mlieka pridáme pomleté gaštany, kryštálový cukor a necháme povrieť
-
12
Gaštanové mlieko prelejeme cez sitko a dáme späť variť.
-
13
100ml mlieka a zlaté klasy rozmiešame, vlejeme do gaštanového mlieka a uvaríme hustý puding, necháme vychladnúť, občas premiešame
-
14
Maslo vyšľaháme s práškovým cukrom, pridáme um.
-
15
Po lyžiciach zapracujeme tuhý puding.
-
16
Hotový gaštanový krém natrieme na upečený koláč natretý džemom,
-
17
posypeme strúhanou čokoládou, dáme stuhnúť do chladničky a nakrájame na kocky.
-
18
Pred podávaním ozdobíme šľahačkou
-
19
Dobrú chuť :-)
Diskusia k receptu