Gaštanové kocky (fotorecept)
Autor receptu: rennatte
Pravá chuť jesene v koláči.
90 minút príprava |
20 minút na 180 °C |
Postup
- Všetky gaštany (aj na cesto aj na krém) dáme do hrnca, zalejeme vodou a dáme variť. Treba rátať, že z rozpísanej váhy bude aj odpad šupky, v surovinách je uvedená váha očistených gaštanov. Od bodu varu stíšime a varíme 15 minút, vodu zlejeme a necháme vychladnúť.
- Po vychladnutí ošúpeme, stačí len vrchnú šupu, tenkú šupku netreba šúpať, odvážime si potrebné množstvo na cesto a krém, spolu to je 350g
- a pomelieme.
- Žĺtka s cukrom vyšľaháme do peny,
- striedavo prilievame olej a vodu
- Múku, gaštany a prášok do pečiva preosejeme, na sitku ostane tenká šupka z gaštanov
- Vyšľaháme tuhý sneh z bielkov, do žĺtkovej zmesy pridáme gaštanovú múku
- a zapracujeme striedavo so snehom.
- Hotové gaštanové cesto vylejeme na plech s papierom na pečenie a upečieme.
- Upečené cesto po vychladnutí potrieme džemom.
- Príprava krému: Do 500ml mlieka pridáme pomleté gaštany, kryštálový cukor a necháme povrieť
- Gaštanové mlieko prelejeme cez sitko a dáme späť variť.
- 100ml mlieka a zlaté klasy rozmiešame, vlejeme do gaštanového mlieka a uvaríme hustý puding, necháme vychladnúť, občas premiešame
- Maslo vyšľaháme s práškovým cukrom, pridáme um.
- Po lyžiciach zapracujeme tuhý puding.
- Hotový gaštanový krém natrieme na upečený koláč natretý džemom,
- posypeme strúhanou čokoládou, dáme stuhnúť do chladničky a nakrájame na kocky.
- Pred podávaním ozdobíme šľahačkou
- Dobrú chuť :-)