Gaštanové kocky (fotorecept)

Autor receptu: rennatte

Pravá chuť jesene v koláči.

90 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Postup

  1. Všetky gaštany (aj na cesto aj na krém) dáme do hrnca, zalejeme vodou a dáme variť. Treba rátať, že z rozpísanej váhy bude aj odpad šupky, v surovinách je uvedená váha očistených gaštanov. Od bodu varu stíšime a varíme 15 minút, vodu zlejeme a necháme vychladnúť.
  2. Po vychladnutí ošúpeme, stačí len vrchnú šupu, tenkú šupku netreba šúpať, odvážime si potrebné množstvo na cesto a krém, spolu to je 350g
  3. a pomelieme.
  4. Žĺtka s cukrom vyšľaháme do peny,
  5. striedavo prilievame olej a vodu
  6. Múku, gaštany a prášok do pečiva preosejeme, na sitku ostane tenká šupka z gaštanov
  7. Vyšľaháme tuhý sneh z bielkov, do žĺtkovej zmesy pridáme gaštanovú múku
  8. a zapracujeme striedavo so snehom.
  9. Hotové gaštanové cesto vylejeme na plech s papierom na pečenie a upečieme.
  10. Upečené cesto po vychladnutí potrieme džemom.
  11. Príprava krému: Do 500ml mlieka pridáme pomleté gaštany, kryštálový cukor a necháme povrieť
  12. Gaštanové mlieko prelejeme cez sitko a dáme späť variť.
  13. 100ml mlieka a zlaté klasy rozmiešame, vlejeme do gaštanového mlieka a uvaríme hustý puding, necháme vychladnúť, občas premiešame
  14. Maslo vyšľaháme s práškovým cukrom, pridáme um.
  15. Po lyžiciach zapracujeme tuhý puding.
  16. Hotový gaštanový krém natrieme na upečený koláč natretý džemom,
  17. posypeme strúhanou čokoládou, dáme stuhnúť do chladničky a nakrájame na kocky.
  18. Pred podávaním ozdobíme šľahačkou
  19. Dobrú chuť :-)