Gápeľské koláče fotorecept
Foto: imaginarium
S mojim malým pomocníkom sme sa podujali babke napiecť domáce Gápeľské koláče, lebo ona ich zvykne kupovať v obchode, no domáce sú predsa Zobraziť celý popisS mojim malým pomocníkom sme sa podujali babke napiecť domáce Gápeľské koláče, lebo ona ich zvykne kupovať v obchode, no domáce sú predsa len domáce. A tá vôňa škorice, ktorá sa šírili po celom dome ... ani nám nevadilo, že vonku bolo tak pochmúrne.
porcií
Suroviny
125 ml |
|
50 g (trstinový) |
|
20 g |
|
375 g (špaldová celozrnná) |
|
50 g (alebo maslo) |
|
2 ks |
|
štipka |
|
1 ks (440 g) |
|
Na posypanie: | |
(alebo olej) |
|
|
|
(alebo vanilkový) |
|
Postup
-
1
Z mlieka, cukru a droždia spravíme kvások. Rozpustíme maslo. Kvások, vlažné maslo a zvyšné suroviny (múka, vajíčka, cukor a soľ) vymiesime na pružné cesto. Necháme kysnúť pod utierkou 30 minút.
-
2
Cesto rozvaľkáme na hrúbku pol centimetra a natrieme slivkovým lekvárom. Cesto preložíme, potrieme roztopeným maslom alebo olejom a posypeme zmesou cukru a škorice podľa chuti. Nakrájame na pásiky (asi 5 cm).
-
3
Na plechu necháme podkysnúť ešte 10 minút. Pečieme na 200 °C asi 10 - 15 minút.
Pomocník pomáhal najlepšie ako vedel - vôbec neplakal :-) A ešte jednu dôležitú úlohu mal, z postieľky dohliadal na koláče v trúbe, aby sa nepripiekli :)
Ďakujem a mala :) Povedala, že ak by som ešte nebola vydatá, tak už sa môžem vydávať :D
Pomocník kukal hlavne do objektívu, či bude pekná fotka - je, nemusí mať obavy. Koláče sú tiež úžasné, toto musím upiecť, aj keby čert na babe jazdil. My slivkový lekvár milujeme všetci, a v kysnutom ceste je úplne najlepší.
Pomocník nemá chybu! Nezastupitelné úlohy zastal na jednotku a naplňuje tak přání hodně lidí, tedy ležet u práce! haha Má nádherné očka, je celý zlatý, děkuji za fotečku, odtajnění. S takovým pomocníkem jde všechno jako na drátkách! Přeji vám oběma krásný den, milá @Imaginarium a plno dalších receptov.
Áno, dvakrát je preložené.
kuk na predposledný obrázok..preložené cesto na polovicu..a teraz preložíš od brucha tú lekvárovú časť na čisté cesto-teda na tú polovicu..a tak ti pri reze ukáže dve lekvárové vrstvy..
S tebou máva niečo iné ---UPRAVENÉ REDAKCIOU---
Vašu fotografiu sme otočili:
Tak to je super správa. Keď mi prídu bezlepkáči na návštevu, tak budem vedieť, že môžem do toho ísť. Ďakujem veľmi pekne za info :-)
No vidíš, a ja pečiem najmenej 5 rokov všetko už len zo špaldovej, prípadne ražnej. Vždy sa mi všetko podarí, aj mi viac chutí, z pšeničnej sa mi všetko zdá také fádne, ako z vaty.