Kysnuté koláče
Kysnuté koláče

Gápeľské koláče fotorecept

imaginarium - fotkaimaginarium, 21. novembra 2017
Gápeľské koláče (fotorecept)
Foto: imaginarium

S mojim malým pomocníkom sme sa podujali babke napiecť domáce Gápeľské koláče, lebo ona ich zvykne kupovať v obchode, no domáce sú predsa len domáce. A tá vôňa škorice, ktorá sa šírili po celom dome ... ani nám nevadilo, že vonku bolo tak pochmúrne.

12
porcií

Suroviny

125 ml
50 g (trstinový)
20 g
375 g (špaldová celozrnná)
50 g (alebo maslo)
2 ks
štipka
1 ks (440 g)
Na posypanie:
 (alebo olej)
 (alebo vanilkový)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Z mlieka, cukru a droždia spravíme kvások. Rozpustíme maslo. Kvások, vlažné maslo a zvyšné suroviny (múka, vajíčka, cukor a soľ) vymiesime na pružné cesto. Necháme kysnúť pod utierkou 30 minút.

    Gápeľské koláče (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cesto rozvaľkáme na hrúbku pol centimetra a natrieme slivkovým lekvárom. Cesto preložíme, potrieme roztopeným maslom alebo olejom a posypeme zmesou cukru a škorice podľa chuti. Nakrájame na pásiky (asi 5 cm).

    Gápeľské koláče (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na plechu necháme podkysnúť ešte 10 minút. Pečieme na 200 °C asi 10 - 15 minút.

Diskusia k receptu

49 komentárov k receptu
mňa tie z obchodu vôbec nelákajú, prídu mi také suché, nudné, no tieto sú prekrásne a že by som v momente spráskla i 3. a drobátko vystíííískala, jaké je zlaté dobručké ♥ máme takmer 5mesačnú slečnu a tiež veľa pomáha neplakaním :D
@Imaginarium (22.11.2017 10:35)

Pomocník kukal hlavne do objektívu, či bude pekná fotka - je, nemusí mať obavy. Koláče sú tiež úžasné, toto musím upiecť, aj keby čert na babe jazdil. My slivkový lekvár milujeme všetci, a v kysnutom ceste je úplne najlepší.
@Imaginarium (22.11.2017 10:35)
Pomocník nemá chybu! Nezastupitelné úlohy zastal na jednotku a naplňuje tak přání hodně lidí, tedy ležet u práce! haha Má nádherné očka, je celý zlatý, děkuji za fotečku, odtajnění. S takovým pomocníkem jde všechno jako na drátkách! Přeji vám oběma krásný den, milá @Imaginarium a plno dalších receptov.
Dobry den. Mam jendu otazku. V recepte pisete potriet lekvarom a prelozit, nasledne po posypani nakrajat. Ale na obrazku sa mi zda, akoby ste cesto prelozili 2 x. Dakujem za odpoved.
Takýto koláč by som si dala s radosťou aj hneď teraz, žiada sa mi sladké (zakázané ovocie :-) ). Ale ak by si to nenapísala, milá @Imaginarium , ani by som nevedela, že je to 2x skladané, vlastne, prekladané z jednej strany na druhú, treba aj taký detail napísať do postupu, nie každý si to všimne. Ale ináč - pekné, chutné.
Zazrela som ich v nejakom markete nabalené celofánových vreckách, alebo veľmi podobné boli, po jednom kuse. Nepamätám ale, kde . Tieto sladké koláče nekupujem, ale recept na ne sa môže zísť, máš ich utešené.
@Slavnicanka (24.11.2017 16:26)

kuk na predposledný obrázok..preložené cesto na polovicu..a teraz preložíš od brucha tú lekvárovú časť na čisté cesto-teda na tú polovicu..a tak ti pri reze ukáže dve lekvárové vrstvy..
@Slavnicanka (24.11.2017 16:26) Dobrý deň, ja som to prekladala na tretiny, najprv hornú tretinu do stredu a potom dolnú tretinu cez to. Ale ak by sa Vám páčilo viac, tak si to kľudne môžete preložiť len na polovicu. Držím palce, aby sa vydarili
Milý @Strucik , uznávam, že tieto koláče nie sú na pohľad také atraktívne ako rezy s tromi druhmi plnky a vyčačkanou šľahačkou, ale to by sme porovnávali neporovnateľné. Ak si však porovnáme tieto kysnuté koláče s koláčmi z obchodu, ktoré po prvé - istý čas po upečení stoja v regáli, aby vychladli a mohli byť zabalené, po druhé - istý čas cestujú do obchodu a tam ešte s 5 dňovou zárukou čakajú, kým si ich niekto kúpi a po tretie - skutočné vajíčko či maslo ani nevideli, tak sa dopracujeme k tomu, že aj tak porovnávame neporovnateľné :-D Skúste si upiecť tieto koláče doma a majte radosť z toho, že si jeden môžete uchmatnúť hneď po vychladnutí alebo už len z toho, že tam nie sú žiadne "pridané latky". P. S. Áno, viem, že ja som nepoužila maslo, ale zrovna vtedy sme ho doma nemali. Vy buďte poctivejší a "nepokazte ich" margarínom ;-)
Urcite su vyborne, nabuduce ich ani ty nepokaz margarinom, ak nemas maslo, pouzi mast, neboj sa, nebude ju citit, v starych kucharskych knihach ide vsade do kysnuteho cesta mast, aj do kolacov, mam odskusane, neboj sa toho.
Dnes som vyskúšala tento tvoj recept a nesklamal ma.Je to veľmi dobrý koláčik.Veľmi pekne ďakujem za recept. Gápeľské koláčiky ešte veľmi veľakrát upečiem.Mne trošku vytiekol slivkový lekvár, takže na fotke nevyzerajú tak perfektne ako tvoje, ale chuť je fantastická.Ďakujem.


Daždivé nedeľné ráno spríjemnenie vynikajúcimi vonavymi kolacikmi. Gapelske koláče sme kupovali, odnes už iba domáce. Cesto som robila v pomocnicke - pekarnicke. Ďakujem za skvelý recept, zatiaľ z varechy sa všetko podarilo.


milá Imaginarium, zatiaľ som si tento koláčik tiež len kupovala ale najbližšie vyskúšam upiecť podĺa tvojho receptu a rád, ktoré ste sem popridávali v komentoch, domáce je domáce ... teším sa :-) ... pekné vianoce prajem *
@Marlena Držím palce a ďakujem, aj tebe krásne Vianoce :) @Amelia11 Na to je jednoduché riešenie - spraviť z dvojitej dávky :D Ale musím povedať, že ten koláčik je dosť veľký a sýty, výborný na raňajky, mne stačil jeden a vydržala som až do obeda (a nie, neraňajkovala som o pol jedenástej :-) )
veľmi pekne ďakujem milá redakcia za úpravu fotografie, @katka78 aj tebe díky za pekný koment, robila som ich prvý raz a som spokojná. vôňa škorice sa šírila celým domom, veru dobrotka. budem robiť častejšie.všetkým želám peknú sobotu.
Vyskusany napad, cesto som mala malinko ine - dosli vajicka, s domacou slivkovou povidlou neskutocna lakocinka a ta vona skorice po ranu...mnaaam, urcite som nerobila naposledy, akurat nabuduce neurobim tu chybu ze spravim iba z polovicnej davky, smrdelo to malom :) :)
Perfektne, ja budem už robievat s obyčajnou múkou...neviem prečo ale špaldová mi vždy pokazí pôžitok z dokonaleho jedla :D
@Kaatka (24.3.2018 09:09)

No vidíš, a ja pečiem najmenej 5 rokov všetko už len zo špaldovej, prípadne ražnej. Vždy sa mi všetko podarí, aj mi viac chutí, z pšeničnej sa mi všetko zdá také fádne, ako z vaty.
Idem sa aj ja pochváliť.Urobila som tvoje koláčiky,trošku poopravila plnku,dala som slivkový lekvár +orechy a druhé čokoládové.Musela som plnky prispôsobiť mojím domácim.Lekvárové by som jedla iba ja :-) A recept som si upravila na kváskový.Môj prvý upravený z kvasnicového na kváskový.Hurááá...Koláčiky sú nenormálne dobréé.Cesto ako vatička,robilo sa s ním veľmi dobre.Určite som ich nerobila posledný krát.Vďaka.


Ahojte. Prave gapelske kolace su prelozene len raz. To v obchodoch upravili. Dokonca sa robili tak ze najprv sa urobili pasiky a natrela sa polovica lekvarom a druha prelozila ale pre ulahcenie aj babka to robila tak ze iba raz prelozila a nakrajala :)

Pridaj komentár k receptu: