Kysnuté koláče
Kysnuté koláče

Gápeľské koláče fotorecept

imaginarium - fotkaimaginarium, 21. novembra 2017
Gápeľské koláče (fotorecept)
Foto: imaginarium

S mojim malým pomocníkom sme sa podujali babke napiecť domáce Gápeľské koláče, lebo ona ich zvykne kupovať v obchode, no domáce sú predsa len domáce. A tá vôňa škorice, ktorá sa šírili po celom dome ... ani nám nevadilo, že vonku bolo tak pochmúrne.

12
porcií

Suroviny

125 ml
50 g (trstinový)
20 g
375 g (špaldová celozrnná)
50 g (alebo maslo)
2 ks
štipka
1 ks (440 g)
Na posypanie:
 (alebo olej)
 (alebo vanilkový)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Z mlieka, cukru a droždia spravíme kvások. Rozpustíme maslo. Kvások, vlažné maslo a zvyšné suroviny (múka, vajíčka, cukor a soľ) vymiesime na pružné cesto. Necháme kysnúť pod utierkou 30 minút.

    Gápeľské koláče (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cesto rozvaľkáme na hrúbku pol centimetra a natrieme slivkovým lekvárom. Cesto preložíme, potrieme roztopeným maslom alebo olejom a posypeme zmesou cukru a škorice podľa chuti. Nakrájame na pásiky (asi 5 cm).

    Gápeľské koláče (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na plechu necháme podkysnúť ešte 10 minút. Pečieme na 200 °C asi 10 - 15 minút.

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Milý @Strucik , uznávam, že tieto koláče nie sú na pohľad také atraktívne ako rezy s tromi druhmi plnky a vyčačkanou šľahačkou, ale to by sme porovnávali neporovnateľné. Ak si však porovnáme tieto kysnuté koláče s koláčmi z obchodu, ktoré po prvé - istý čas po upečení stoja v regáli, aby vychladli a mohli byť zabalené, po druhé - istý čas cestujú do obchodu a tam ešte s 5 dňovou zárukou čakajú, kým si ich niekto kúpi a po tretie - skutočné vajíčko či maslo ani nevideli, tak sa dopracujeme k tomu, že aj tak porovnávame neporovnateľné :-D Skúste si upiecť tieto koláče doma a majte radosť z toho, že si jeden môžete uchmatnúť hneď po vychladnutí alebo už len z toho, že tam nie sú žiadne "pridané latky". P. S. Áno, viem, že ja som nepoužila maslo, ale zrovna vtedy sme ho doma nemali. Vy buďte poctivejší a "nepokazte ich" margarínom ;-)