Kysnuté koláče
Gápeľské koláče (fotorecept)
Autor receptu: imaginarium
S mojim malým pomocníkom sme sa podujali babke napiecť domáce Gápeľské koláče,
lebo ona ich zvykne kupovať v obchode, no domáce
sú predsa len domáce. A tá vôňa škorice, ktorá sa šírili po celom dome ... ani nám
nevadilo, že vonku bolo tak pochmúrne.
Postup
- Z mlieka, cukru a droždia spravíme kvások. Rozpustíme maslo. Kvások, vlažné maslo a zvyšné suroviny (múka, vajíčka, cukor a soľ) vymiesime na pružné cesto. Necháme kysnúť pod utierkou 30 minút.
- Cesto rozvaľkáme na hrúbku pol centimetra a natrieme slivkovým lekvárom. Cesto preložíme, potrieme roztopeným maslom alebo olejom a posypeme zmesou cukru a škorice podľa chuti. Nakrájame na pásiky (asi 5 cm).
- Na plechu necháme podkysnúť ešte 10 minút. Pečieme na 200 °C asi 10 - 15 minút.