Orechový koláč

Frkanec - odľahčená verzia žĺtkových rezov (fotorecept)

Autor receptu: eruska25

Žĺtkové rezy sú starý poctivý recept. Raz mi však sesternica dala tento recept a od vtedy pečiem už len takto.* 250 g masla je nahradené 100 ml oleja a 200 ml minerálky. Cesto je ľahšie, vzdušnejšie. Žĺtková poleva je pofŕkaná čokoládou - odtiaľ názov.

20 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Postup

  1. Suroviny.
  2. Bielky vyšľaháme, pridáme kryštálový cukor a za stáleho miešania ďalej postupne pridávame múku, prášok do pečiva, orechy, minerálku a olej. Cesto dáme na vymastený a múkou vysypaný väčší plech a pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 °C 20 minút.
  3. Počas pečenia vymiešame žĺtky s práškovým cukrom do penista a rozotrieme na horúci koláč. Netreba sa báť surových žĺtkov, pretože sa poleva natiera na horúci korpus.
  4. Po vychladnutí pofrkáme čokoládou.
  5. Rezy sú veľmi dobré.