Slivkový koláč
Slivkový koláč

Francúzsky slivkový flaugnarde

kucharocka123 - bez fotkykucharocka123, 24. septembra 2018

Francúzsky slivkový flaugnarde je variant tradičného čerešňového koláča francúzskych babičiek, clafoutis. Koláč sa podobá bublanine, ale jeho cesto je jemnejšie. Na rozdiel od bublaniny, Zobraziť celý popisFrancúzsky slivkový flaugnarde je variant tradičného čerešňového koláča francúzskych babičiek, clafoutis. Koláč sa podobá bublanine, ale jeho cesto je jemnejšie. Na rozdiel od bublaniny, ovocie sa najprv naukladá na dno formy a až potom sa zaleje cestom. Flaugnarde je názov pre koláč s iným ovocím ako čerešne. Vyskúšajte ho napr. so slivkami.

12
porcií
20 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

500 g (odkôstkované)
120 g
podľa chuti
štipka
3 ks
300 ml
1 PL rozpustené (+ na vymastenie formy)
1/2 ČL
1 ks (dreň)




Postup

  1. 1

    Rúru predhrejeme na 180 °C. Okrúhly plech s vlnitým okrajom o priemere 28 cm vymastíme maslom.

  2. 2

    Slivky umyjeme, pokrájame na štvrtinky, pokvapkáme rumovou arómou, zľahka premiešame a necháme odstáť.

  3. 3

    Múku preosejeme, zmiešame s práškovým cukrom, škoricou a soľou. Vajcia pridáme do vlažného mlieka spolu s rozpusteným maslom, dreňou z vanilkového struku a rozšľaháme metličkou. Do mliečnej zmesi postupne pridáme múku s ostatnými ingredienciami a znovu metličkou prešľaháme na stredne riedke cesto, podobné palacinkovému.

  4. 4

    Ochutené nakrájané slivky poukladáme na pripravený plech a zalejeme cestom. Pečieme v predhriatej rúre na 180 °C približne 40 minút do zlatista.

    Francúzsky slivkový flaugnarde - obrázok 4
  5. 5

    Hotový koláč servírujeme teplý. Môžeme podávať so šľahačkou alebo s kyslou smotanou. Dobrú chuť!

    Francúzsky slivkový flaugnarde - obrázok 5

Diskusia k receptu

majka60
Ako ozdobený vyzerá pekne, ale na môj vkus asi je neprepečený, menej mlieka by som dala 100 ml. To je len môj názor.
kucharocka123
@Majka60 (25.9.2018 08:15)

@Majka60 , toto je originálny francúzsky recept. Cesto po upečení má vzhľad hrubšej palacinky a konzistenciou pripomína puding. Preto koláč Francúzi konzumujú teplý.
V koláči prevláda veľký podiel ovocia, cesta je menej a vypĺňa len medzery medzi ovocím a okraje.
Nie je to piškótové cesto, ani cesto na bublaninu, neobsahuje ani kypriaci prášok. V tom je jeho špecifickosť. Ale po 40 minútach pečenia na 180 °C sa patrične zodvihne.
Neviem, čo by urobil menší podiel mlieka, ale predpokladám, že cesto by nebolo vláčne, ale priveľmi husté a tvrdé.
kucharocka123
@Haji (25.9.2018 00:44)

Ďakujem @Haji . Určite by si si pochutila.
Tento koláč som piekla už aj v zdravšej verzii so špaldovou múkou a tiež bol veľmi chutný. Kombinácia sladkých sliviek, škorice, vanilky a rumová príchuť rozvonia vždy celú kucyhňu.