Slivkový koláč

Francúzsky slivkový flaugnarde

Autor receptu: kucharocka123

Francúzsky slivkový flaugnarde je variant tradičného čerešňového koláča francúzskych babičiek, clafoutis. Koláč sa podobá bublanine, ale jeho cesto je jemnejšie. Na rozdiel od bublaniny, ovocie sa najprv naukladá na dno formy a až potom sa zaleje cestom. Flaugnarde je názov pre koláč s iným ovocím ako čerešne. Vyskúšajte ho napr. so slivkami.

12
porcií
20 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Rúru predhrejeme na 180 °C. Okrúhly plech s vlnitým okrajom o priemere 28 cm vymastíme maslom.
  2. Slivky umyjeme, pokrájame na štvrtinky, pokvapkáme rumovou arómou, zľahka premiešame a necháme odstáť.
  3. Múku preosejeme, zmiešame s práškovým cukrom, škoricou a soľou. Vajcia pridáme do vlažného mlieka spolu s rozpusteným maslom, dreňou z vanilkového struku a rozšľaháme metličkou. Do mliečnej zmesi postupne pridáme múku s ostatnými ingredienciami a znovu metličkou prešľaháme na stredne riedke cesto, podobné palacinkovému.
  4. Ochutené nakrájané slivky poukladáme na pripravený plech a zalejeme cestom. Pečieme v predhriatej rúre na 180 °C približne 40 minút do zlatista.
  5. Hotový koláč servírujeme teplý. Môžeme podávať so šľahačkou alebo s kyslou smotanou. Dobrú chuť!