Francúzske makové rezy fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 29. septembra 2012

Náš obľúbený nedeľný zákusok...bude aj váš?

50 minút
príprava
20+2x8 minút
na 180 °C

Suroviny

Medové cesto:
300 g
100 g
1 lyžica
7,5 dkg
2 ks
1 kl
Makové cesto:
180 g
120 g
6 ks
3 lyžice
1/2 dl
1 kl
9,5 dkg
Krém:
150 g
250 g
2 bal na varenie
3 ks
750 ml




Postup

  1. 1

    Najprv som si urobila medové cesto..zo všetkých surovín som zmiesila cesto...

    Francúzske makové rezy (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    cesto som rozdelila na 2 polovice...nechala som ho odpočívať, pokiaľ som si pripravila makové cesto..

    Francúzske makové rezy (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    na makové cesto som si rozdelila vajcia . .bileka som vymiešala na tuhý sneh..cukor a 6 žltkov som vymiešala do tuhej hmoty..

    Francúzske makové rezy (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    do vymiešanej hmoty som pridala 3 lyžice vody,pol dl oleja, premiešala a pridala múku z práškom do pečiva a celý mak..

    Francúzske makové rezy (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    na záver som na 2x primiešala opatrne tuhý sneh z bielkov..

    Francúzske makové rezy (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na plech som dala pečiaci papier, potrela som ho olejom a vyliala naň makové cesto...trúbu som dala vyhriať na 180 st. a piekla som ho 20 min..

    Francúzske makové rezy (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Kým sa piekla maková piškóta, vyvaľkala som si 2 bochníky medového cesta a uložila na pečiacim papierom vystlaný plech...oba som dala na plechy, aby som sa nezdržiavala pri pečení...

    Francúzske makové rezy (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    keď som vybrala z trúby upečenú makovú piškótu, dala som tam medovú a tá sa piekla 8 min na 180 st. hotové cestá som nechala chladiť..

    Francúzske makové rezy (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    pripravila som si krém: 3 žltka, cukor a maslo som vymiešala do peny...z mlieka a 2 pudingov som uvarila hustú kašu,,po vychladnutí pudingu som všetko zmiešala a naplnila upečené kopusy takto...na spodok ide medový korpus, potrieť krémom,,,na krém ide makový korpus, potrieť krémom, na to ide medový korpus...necháme si trošku krému na potretie vrchu tenkou vrstvou...

    Francúzske makové rezy (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ja som povrch zákusku teraz posypala štiepaným orieškovými lupienkami...pomedzi som nasypala trošku čoko struhliniek...

    Francúzske makové rezy (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    zákusok v reze...

    Francúzske makové rezy (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    a hotový zákusok...lahodný a veľmi chutný..nech sa páči a prejem vám dobrú chuť...

    Francúzske makové rezy (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

marijanka712
Izka to vypadá ozaj na fajnotku velmi dobré kombinácie ingrediencii a asi kto nemá rád mak môže dať orechy no vypadá exkluzívne na 1***** o tom , že si velmi zručná, kreatívna a šikovná to každý na vareche už vie len čakám , že vydáš vlastnú kuchársku knihu a to si potom s ňou prídem k tebe aj na podpis....
izabella929
@marijanka712 , moja milučká...ďakujem veľmi pekne.-))) ano , máš pravdu, zabudla som v recepte uviesť, že kto nemôže mak, dá sa urobiť aj z orechov...tot je tak parádny zákusok, máme ho veľmi radi...ľahunký ,ako vánok...tá maková piškóta je doslova skvelá...nuž, brat ma už nahováral na to, že mi dá urobiť kuchársku knihu, ale zatiaľ som nesúhlasila s tým...si veľmi zlatá.-)))
tatranka
Recept je pekný a zaujímavý.Páči sa mi,že netreba mlieť mak,lebo ide celý.Mám pár takých receptov s celým makom a práve preto ich rada pripravujem.Tvoj recept som si uložila.
medulienka122
no hát - no toto? ako som ho len mohla prehliadnuť:-)), ale to nič,však dôjde aj naňho, už je v Kk, 1***
lusinkab
Nadherny receptik az mi srdiecko poskocilo :-) tento kolacik si pekne ulozim kedze je neskutocne krasny a zase tu obrazovku oblizujem :-)
helca103
@izabella929 máš ich naozaj prekrásne, ja robím podobné a veľmi nám chutia. Môj recept je bez medového cesta. Tvoj si ukladám ako vždy :-)
salinka
Profesionálna práca! Najprv som si povedala, že toto nedokážem, ale po podrobnom preštudovaní sa na to asi dám:-)
zdenkas
Tvoj koláčik je ukážkový na 1****. Ďakujem za rcp.
3sandra3
Izabelka , Izabelka, buď si istá, že bude aj náš... vyzerá to byť skvelý a chutný zákusok.
izabella929
Všetkým vám veľmi pekne ďakujem za vaše milé komentáre a teším sa, že sa aj vám páči tento skvelý zákusok.-))
tatranocka
To je odkiaľ recept ? Kamarátka mi tvrdila,že vo Francúzsku mak nedostať,vraj len v lekárni.Tak ma to zaujíma,nič v zlom,recept sa mi páči.
martamm
Koláčik vyzerá neskutočne, nádherný a určite bude úžasný, ukladám, pri najbližšej príležitosti upečiem. Som veľmi zvedavá na výsledok...
radulienka
Makové môžem všetko, takže bude iste aj tento u nás obľúbený, vďaka za recept...
betka11
@Izabella929 koláčik je skvostny a zaujal aj mňa,chcem sa spýtať na mnžstvo maku 950g je správne? zdá sa mi to mnoho,ďakujem peknú nedeľu
izabella929
@betka11 , ano je to tak , hoci sa to zdá veľa, ale ke´d sa to zmieša, ani to nie je moc...mne chutí to chrumkanie maku, je skutočne skvelý a určite ho vyskúšaj, budeš milo prekvepená, mne ako celok pripomína výbornú tortu..včera tu bol aj brat a veľmi si pochutnal, aj som mu zabalila domov...
izabella929
@tatranocka , môžeš si ho upiecť aj s orechami...my máme mak radi, aj keď nie často, ale sem tam sa do niektorých jedál patrí...viem o tom, že v mnohých krajinách je zakázaný..dík za komentár.-)
betka11
@izabella929 ďakujem za odpoveď to chrumkanie celého maku nám nevadí mám aj iné rcp s celým makom a sú fajn tak som presvedčená že to bude aj v tvojom receptíku
astheart
Teď koukám do surovin a vidím, že tam máš 9,5 g, tedy 95 g (nikoliv 950, lol).
trencanka
Niekde som citala, ze mak sa môze namocit do vody a on zmakne a potom ho pridat do cesta. Uz ste to niekto skusali?
waocipa
píšem sa do poradovníka na knihu-recept si ukladám a dávam 1* Iza si veľmi šikovná...
margaretka28
No @izka , tak toto je famozny zákusok, nádherné rezy a výborná kombinácia, už sa teším ked príde u nás na radu.:-)
cinkla
Vyzera, ze to bude aj nasa mnamka. Vdaka !
tilau
zaujímavý koláčik...stojí za vyskúšanie :D
evanaaa
Koláčik vypadá tak " elegantne", chcela by som okúsiť, toho maku môže byť aj 10 dkg nie ?, aj keď neviem, či by mi nešiel pod protézu,asi by som ho musela pomlieť, ale neviem, či by to bolo ono, asi nie. Ale uložiť si ho môžem.
izabella929
@evanaaa ,nuž neviem,tak som ho ešte nepiekla,vždy pečiem s 9,5 dkg maku..ale ver mi,že to je tak fantastická maková piškota...)asi by to nebolo fakt ono...
drietoma
prepacte,ale 1dkg =10 g, takze 9,5 dkg=95 g! Skoro kilo maku sa mi zda byt prehnane na piskotu...ale inak ma laka a vyskusame!
izabella929
@drietoma , netrápte si hlavičku, už som to tu písala, že ide tam iba 9,5dkg. maku,,,,čiže necelé 10dkg. pokojne pečte, nič nepokazíte ak pridáte iba 10dkg...pekný deň.-)
edlis
Poznám tento recept, je vynikajúci :-)
grandma
Recept na makovú piškótu poznám - je to lenivá žena. Ale skúsim aj takto s medovými plátmi.
janka1011
tak tento určite tiež skúsim, ako to, že doteraz som ho neobjavila :)
a vidím, že tam ide dobrý krémik...
@izabella929 máš ho krásny :)
izabella929
@janka1011 , nuž toto je podľa môjho brata najsamlepší spomedzi všetkých mojich zákuskov...strašne mu išiel do kopy ten chutný krém s chrumkajúcim makom...parádny veru aj pekný, aj chutný.-)Ďakujem pekne za pochvalu...)
kukulienka71
@izabella929 , včera som na dnešnú oslavu doma piekla tieto rezy, poslal mi ich cez Fb manžel, má veľmi rád makové a pudingové plnky, tak som piekla podľa receptu pod názvom Francia mákos krémes receptneked.hu/edes-sutemenyek/francia-makos-kremes-3/...
našla som ho aj tu na Vareche pod názvom Francúzsky makový krémeš,ale podľa mňa to nie je správny názov,má ho tu @hajni21 ,  varecha.pravda.sk/recepty/francuzsky-makovy-kremes/43829-...
potom som sa kukla u teba, lebo u teba je všetko, hlavne z maďarských stránok a nemýlila som sa:-) Ja som menila len toľko, že v kréme som žĺtka varila v pudingu, nie za surova miešala s maslom a vynechala som cukor 20 dkg do masla, varila som len v pudingu 15 dkg cukru a úplne nám to stačí, nechýba sladkosť. Ešte pridávam rozmer plechu, na ktorom som piekla všetky cestá, 24x36cm, myslím, že výška týchto vynikajúcich medových krémešov s makovou piškótou v strede je vyhovujúca. Nepridávam zvlášť recept, nie je potrebný, ked tu je pekný fotopostup od teba, si myslím, svoje skúsenosti som odovzdala. Ďakujem





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia