Francúzske kura pečené na masle s citrónom, cesnakom a tymianom fotorecept
Foto: pusta
Kúpila som francúzke kura, pekné, bacuľaté, kŕmené kukuricou, teda neide o francúzsky recept, ten je môj, len kura je z Francúzska, ale veľmi chutné Zobraziť celý popisKúpila som francúzke kura, pekné, bacuľaté, kŕmené kukuricou, teda neide o francúzsky recept, ten je môj, len kura je z Francúzska, ale veľmi chutné a jednoduché, šťavnaté, voňavé, príjemnej osviežejúcej chuti po citrone, tymiáne s jemným nádychom cesnaku.
porcie
príprava
na 160/200 gril °C
Postup
-
1
Kura som dočistila, umyla pod prúdom studenej vody, osušila kuchynskou papierovou utierkou. Bolo kŕmené kukuricou, nie je veľké, ale krásne žltučké a pekne bacuľaté. Bolo dovezené z Francúzska, v minulosti som veľa o tomto kurati počula, bola som veľmi zvedavá na jeho chuť, neodolala som a kúpila som ho. Pripravila som ho veľmi jednoducho a neoľutovala som, že som trošku viac zainvestovala v cene, oplatilo sa.
-
2
Kura som naporciovala, jednu polovicu som rozdelila na stehno a ponechala som krídlo v celku spolu s prsiami, druhú polovicu som odložila späť do mrazáku, bude na budúce na iný spôsob. Stehno a prsia som osolila z každej strany a nechala som odpočívať asi 1 hodinu pri izbovej teplote.
-
3
Do pekáčika som položila 2 pláty masla a 2 PL oleja, aby sa maslo počas pečenia neprepálilo.
-
4
Osolené kura som položila na maslo,...
-
5
...poliala som ho citrónovou šťavou a posypala tymiánom.
-
6
Z citronu som odrezala oba konce - bielu časť, odkkrojila som ešte 2 plátky, zvyšok som rozdelila na polovice a tie na osminky, ktorými som obložila kura v pekáčiku a voľne som rozhodila očistené celé strúčiky cesnaku, ničím som nepodliala.
-
7
Na kura som hore tiež položila plátky masla,...
-
8
...na ktoré som dala ešte plátky citróna na vrch. Prikryla som pekáčik alobalom a vložila som piecť do trúby vyhriatej na 160 stupňov C.
-
9
Pri tejto teplote za prelievania výpekom som piekla asi 1 hodinu, odstránila som alobal, zapla som funkciu gril a odokryté som ešte piekla 15 minút pri teplote 200 stupňov C, kým nebola kožička vypečená pekne do chrumkava zlato hnedej farby a citrón skaramelizoval.
-
10
Podávala som horúce s dusenou ryžou, jemne podliate chutnou vypečenou šťavičkou, s upečeným cesnakom a so skaramelizovaným citrónom.
-
11
Kura má veľmi jemnú chuť po masle, je nádherne voňavé po citróne a tymiáne s jemnou príchuťou cesnaku. Piekla som pri nižšej teplote ako obvykle, aby sa vypiekol pomaly tuk z kuraťa, nebolo treba ničím podlievať, je poznať veľký rozdiel medzi kukuricou kŕmeným kuraťom od inak kŕmeného, predovšetkým v oveľa lepšej chuti, má šťavnaté jemné mäsíčko, ktoré je mäkkučké ako masielko a rozplýva sa na jazýčku - je to nebíčko v papuľke. :-) Ak máte možnosť kúpiť toto kura, tak neváhajte k vôli cene, zase až také drahé nie je - vrelo odporúčam vyskúšať, oplatí sa veľmi. Prajem dobrú chuť!
toto je úplne iná káva, mäsko úžasnej chuti a vysokej kvality.
jemné mäsíčko výborne doplnil citron, tymián a cenak v celku, maslo zjemnilo a zdokonalilo prirodzenú chuť.
verím, že by si rada ochutnala :-) ak budeš mať možnosť, kúp si toto kuriatko, neoľutuješ, to ti garantujem :-)
dakujem za uznanie a 5*****
Tu nebolo čo veľmi rozmýšľať, ako ochutiľ, sadlo, vydarilo sa. bola som veľmi spokojná.
som rada, že ťa toto moje fascinuje vôňou i chuťou. :-)
dakujem za krásne hodnotenie i *****
je síce malé, ale krásne žltučké, bacuľaté a úžasne chutné, delikatessa.
dakujem za milé slová aj 5****
ja na kvalitnejšie základné suroviny radšej používam zdravšiu, aj ked drahšiu soľ, je kvalitná a chutnejšia.
dakujem.
dakujem ti.
áno, je to dobrota.
dakujem za uznanie i 5****
dakujem za pochvalu i uloženie do kk
Milá pusta. Musím reagovať, nedá mi. Načo sem dávaš takýto recept? Hovorí sa, že ženy nevedia čo chcú, ale nedajú pokoj pokiaľ to nedostanú. V tomto prípade žena, teda moja, vie čo chce, ale to len dokazuje, že výnimka potvrdzuje pravidlo. Kukla na rcp., prečítala, zhodnotila a ja teraz jak taký, nechcem povedať čo, musím ísť zohnať kurča, upiecť, naservírovať a potom ................................umyť riady. Tak Ti pekne ďakujem. Myslím, že môj komentár hovorí za všetko.
nemusíš sa nikde zbytočne naháňať, zavolaj alebo skoč do metra, tam som kúpila, stálo ma to niečo viac ako 5 euro za niečo viac ako 1kg,
tam som to kúpila :-)
len jedno ľutujem, že nie viac, také je vynikajúce. pani manželka má svätú pravdu :-)
odporúčam kúpiť hed viac, mrazák máš veľký :-))) budeš veľmi spokojný, to ti garantujem vlastnou hlavou :D
poškuľovala som aj po baby kuriatku z francie, tiež vynikajúce o váhe cca 500 g - cenovo asi rovnako vychádza.
no to vieš, prianie pani manželky je vždy tvojim rozkazom :-))))
pekne ju touto cestou pozdravujem :-)
samozrejme aj teba :-) a Lovu zdar!!!
www.metrokatalog.sk/sk/bin/product/4/686451.jpg?t=31884e3d4...
www.metrokatalog.sk/sk/bin/product/4/686451.jpg?t=31884e3d4...
to mäsíčko do slova spieva- výsledok božský :-)
určite nezostanem len pri tomto jednom.
dakujem ti za uznanie.
neboj, aj ja sama seba, určite kúpim zas :-)
chuť prííííma, príprava jednoduchá - nuž kvalita je kvalita..
dakujem za uznanie.
dakujem za milé slová, za uznanie i *****
a toto francúzke kukuričné kura teda nemá páru :-)))))
budem sa tešiť.
dakujem.
asi sa treba len lepšie poprehrabovať u nich v kuriatkach.
v momentálnej ponuke metra som videla teraz francúzske baby kuriatka
asi v tej istej cene, tie sú tiež úžasné, chystám sa aj na ne :-)))
budem rada, ak skúsiš aj môj postup a dáš vedieť výsledok.
dakujem ti.
le asi nemáte doma raddi pri malých slečnách :-)
celkom iste čerstvý tymián je oveľa lepší, dobre si spravila, že si aj ten pridala. super sa ti vydarilo.
teší ma, že vám chutilo :-)
dakujem ti za úžasnú správu a nádherné foto :-)