Francúzske kura pečené na masle s citrónom, cesnakom a tymianom (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Kúpila som francúzke kura, pekné, bacuľaté, kŕmené kukuricou, teda neide o francúzsky
recept, ten je môj, len kura je z Francúzska, ale veľmi chutné a jednoduché, šťavnaté,
voňavé, príjemnej osviežejúcej chuti po citrone, tymiáne s jemným nádychom cesnaku.
2 porcie |
60 minút príprava |
60+15 minút na 160/200 gril °C |
Postup- Kura som dočistila, umyla pod prúdom studenej vody, osušila kuchynskou papierovou utierkou. Bolo kŕmené kukuricou, nie je veľké, ale krásne žltučké a pekne bacuľaté.
Bolo dovezené z Francúzska, v minulosti som veľa o tomto kurati počula, bola som veľmi zvedavá na jeho chuť, neodolala som a kúpila som ho. Pripravila som ho veľmi jednoducho a neoľutovala som, že som trošku viac zainvestovala v cene, oplatilo sa.
- Kura som naporciovala, jednu polovicu som rozdelila na stehno a ponechala som krídlo v celku spolu s prsiami, druhú polovicu som odložila späť do mrazáku, bude na budúce na iný spôsob.
Stehno a prsia som osolila z každej strany a nechala som odpočívať asi 1 hodinu pri izbovej teplote.
- Do pekáčika som položila 2 pláty masla a 2 PL oleja, aby sa maslo počas pečenia neprepálilo.
- Osolené kura som položila na maslo,...
- ...poliala som ho citrónovou šťavou a posypala tymiánom.
- Z citronu som odrezala oba konce - bielu časť, odkkrojila som ešte 2 plátky, zvyšok som rozdelila na polovice a tie na osminky, ktorými som obložila kura v pekáčiku a voľne som rozhodila očistené celé strúčiky cesnaku, ničím som nepodliala.
- Na kura som hore tiež položila plátky masla,...
- ...na ktoré som dala ešte plátky citróna na vrch. Prikryla som pekáčik alobalom a vložila som piecť do trúby vyhriatej na 160 stupňov C.
- Pri tejto teplote za prelievania výpekom som piekla asi 1 hodinu, odstránila som alobal, zapla som funkciu gril a odokryté som ešte piekla 15 minút pri teplote 200 stupňov C, kým nebola kožička vypečená pekne do chrumkava zlato hnedej farby a citrón skaramelizoval.
- Podávala som horúce s dusenou ryžou, jemne podliate chutnou vypečenou šťavičkou, s upečeným cesnakom a so skaramelizovaným citrónom.
- Kura má veľmi jemnú chuť po masle, je nádherne voňavé po citróne a tymiáne s jemnou príchuťou cesnaku. Piekla som pri nižšej teplote ako obvykle, aby sa vypiekol pomaly tuk z kuraťa, nebolo treba ničím podlievať, je poznať veľký rozdiel medzi kukuricou kŕmeným kuraťom od inak kŕmeného, predovšetkým v oveľa lepšej chuti, má šťavnaté jemné mäsíčko, ktoré je mäkkučké ako masielko a rozplýva sa na jazýčku - je to nebíčko v papuľke. :-)
Ak máte možnosť kúpiť toto kura, tak neváhajte k vôli cene, zase až také drahé nie je - vrelo odporúčam vyskúšať, oplatí sa veľmi. Prajem dobrú chuť!
|