Francúzske kura pečené na masle s citrónom, cesnakom a tymianom (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Kúpila som francúzke kura, pekné, bacuľaté, kŕmené kukuricou, teda neide o francúzsky recept, ten je môj, len kura je z Francúzska, ale veľmi chutné a jednoduché, šťavnaté, voňavé, príjemnej osviežejúcej chuti po citrone, tymiáne s jemným nádychom cesnaku.

2
porcie
60 minút
príprava
60+15 minút
na 160/200 gril °C

Suroviny

Postup

  1. Kura som dočistila, umyla pod prúdom studenej vody, osušila kuchynskou papierovou utierkou. Bolo kŕmené kukuricou, nie je veľké, ale krásne žltučké a pekne bacuľaté. Bolo dovezené z Francúzska, v minulosti som veľa o tomto kurati počula, bola som veľmi zvedavá na jeho chuť, neodolala som a kúpila som ho. Pripravila som ho veľmi jednoducho a neoľutovala som, že som trošku viac zainvestovala v cene, oplatilo sa.
  2. Kura som naporciovala, jednu polovicu som rozdelila na stehno a ponechala som krídlo v celku spolu s prsiami, druhú polovicu som odložila späť do mrazáku, bude na budúce na iný spôsob. Stehno a prsia som osolila z každej strany a nechala som odpočívať asi 1 hodinu pri izbovej teplote.
  3. Do pekáčika som položila 2 pláty masla a 2 PL oleja, aby sa maslo počas pečenia neprepálilo.
  4. Osolené kura som položila na maslo,...
  5. ...poliala som ho citrónovou šťavou a posypala tymiánom.
  6. Z citronu som odrezala oba konce - bielu časť, odkkrojila som ešte 2 plátky, zvyšok som rozdelila na polovice a tie na osminky, ktorými som obložila kura v pekáčiku a voľne som rozhodila očistené celé strúčiky cesnaku, ničím som nepodliala.
  7. Na kura som hore tiež položila plátky masla,...
  8. ...na ktoré som dala ešte plátky citróna na vrch. Prikryla som pekáčik alobalom a vložila som piecť do trúby vyhriatej na 160 stupňov C.
  9. Pri tejto teplote za prelievania výpekom som piekla asi 1 hodinu, odstránila som alobal, zapla som funkciu gril a odokryté som ešte piekla 15 minút pri teplote 200 stupňov C, kým nebola kožička vypečená pekne do chrumkava zlato hnedej farby a citrón skaramelizoval.
  10. Podávala som horúce s dusenou ryžou, jemne podliate chutnou vypečenou šťavičkou, s upečeným cesnakom a so skaramelizovaným citrónom.
  11. Kura má veľmi jemnú chuť po masle, je nádherne voňavé po citróne a tymiáne s jemnou príchuťou cesnaku. Piekla som pri nižšej teplote ako obvykle, aby sa vypiekol pomaly tuk z kuraťa, nebolo treba ničím podlievať, je poznať veľký rozdiel medzi kukuricou kŕmeným kuraťom od inak kŕmeného, predovšetkým v oveľa lepšej chuti, má šťavnaté jemné mäsíčko, ktoré je mäkkučké ako masielko a rozplýva sa na jazýčku - je to nebíčko v papuľke. :-) Ak máte možnosť kúpiť toto kura, tak neváhajte k vôli cene, zase až také drahé nie je - vrelo odporúčam vyskúšať, oplatí sa veľmi. Prajem dobrú chuť!