Fougasse - francúzsky chlieb v tvare listu z Provensálska fotorecept

pusta - fotkapusta, 29. júna 2013
Fougasse - francúzsky chlieb v tvare listu z Provensálska (fotorecept)
Foto: pusta

Francúzsko je preslávené svojim chlebom rôzneho druhu. Vybrala som recept na Fougasse, ktorý pochádza z Provensálska. Je to veľmi ľahký voňavý plochý chlieb v tvare Zobraziť celý popisFrancúzsko je preslávené svojim chlebom rôzneho druhu. Vybrala som recept na Fougasse, ktorý pochádza z Provensálska. Je to veľmi ľahký voňavý plochý chlieb v tvare listu, posypaný tymiánom, ktorý je na povrchu chrumkavý, vo vnútri pórovitý, s veľkými okami. Fougassé je mimoriadne obľúbený a rozšírený po celej Francii, má viac variant. Podáva sa čerstvý a ešte teplý ako príloha bez náplne k polievkam, k rôznym šalátom, aj ako samotatný chod rôzne plnený. Upiekla som najjednoduchšiu verziu.

6 kusov
porcií
90 minút
príprava
20-25 minút
na 230 °C

Suroviny

500 g
20 g
1/2 ČL
1 ČL
2 PL
300 - 350 ml
Na potretie chleba:
2 PL
podľa chuti
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Do vandlíka som preosiala múku, pridala som soľ a premiešala všetko spolu.

    Fougasse - francúzsky chlieb v tvare listu z Provensálska (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do vyhĺbenej jamky v múke som namrvila droždie, posypala som ho cukrom, zaliala časťou vlažnej vody a počkala som, kým vykysol kvások - asi 15 minút.

    Fougasse - francúzsky chlieb v tvare listu z Provensálska (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pripravila som si olej.

    Fougasse - francúzsky chlieb v tvare listu z Provensálska (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Do vykysnutého kvásku som pridala 2 PL oleja.

    Fougasse - francúzsky chlieb v tvare listu z Provensálska (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Ked kvások vykysol, pridala som postupne zvyšnú vlažnú vodu a rukami som...

    Fougasse - francúzsky chlieb v tvare listu z Provensálska (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...vymiesila hladké nelepivé pružné cesto, vandlík som jemne vytrela olejom, cesto som v ňom pootáčala zo všetkých strán a nechala som ho prikryté čistou utierkou vykysnúť na teplom mieste do dvojnásobného objemu - asi 60 minút.

    Fougasse - francúzsky chlieb v tvare listu z Provensálska (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Tu je krásne vykysnuté cesto, ktoré som...

    Fougasse - francúzsky chlieb v tvare listu z Provensálska (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...vyklopila na jemne pomúčenú dosku.

    Fougasse - francúzsky chlieb v tvare listu z Provensálska (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Cesto som jemne poroztláčala prstami tak, aby som z neho nevytlačila vzduch, potom zostane cesto po upečení kypré, ľahké a nadýchané, pórovité s veľkými okami. S cestom sa veľmi dobre pracuje, prípravu chleba zvládne každý.

    Fougasse - francúzsky chlieb v tvare listu z Provensálska (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Roztlačené cesto som po dĺžke zvislo rozkrojila na polovicu a potom každú polovicu ešte na 3 trojuholníky, môžete spraviť aj oválny tvar pomocou valčeka alebo rúk.

    Fougasse - francúzsky chlieb v tvare listu z Provensálska (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Uprostred som urobila hlboký zárez nožom až k podložke, tak isto po oboch stranách ešte po 3 zárezy a nechala som asi 1,5 cm voľný okraj po obvode.

    Fougasse - francúzsky chlieb v tvare listu z Provensálska (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Každý zárez som ešte porozťahovala opakovane prstami, lebo cesto má tendenciu sa znovu spojiť. Tieto zárezy sa dobre robia cukrárenskou kartou, ja som použila ostrý nôž. Zárezmi sa vytvorí tvar lista.

    Fougasse - francúzsky chlieb v tvare listu z Provensálska (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Listy som poukladala na plech s pečiacim papierom a nechala som ich ešte 20 minút podkysnúť. Trúby som zatiaľ vyhriala na 230 stupňov C.

    Fougasse - francúzsky chlieb v tvare listu z Provensálska (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Potrela som ich hojne olejom zmiešaným so soľou a tymiánom.

    Fougasse - francúzsky chlieb v tvare listu z Provensálska (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Piekla som 20 minút naraz 2 plechy, ten druhý plech som nechala ešte o 5 minút dlhšie, tie vpravo sú o niečo vypečenejšie.

    Fougasse - francúzsky chlieb v tvare listu z Provensálska (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Chlieb som podávala ešte teplý, po vychladnutí rýchlo stvrdne. Upečený a vychladnutý sa dá aj zmraziť a potom zohriať v mikrovlnke, teda môžete si ho pripraviť aj do zásoby a budete ho mať vždy po ruke. Podáva sa čerstvý a ešte teplý ako príloha k polievkam, rôznym šalátom alebo sa len tak chrumká, tiež samostatne ako hlavný chod, ak je plnený rôznymi náplňami.

    Fougasse - francúzsky chlieb v tvare listu z Provensálska (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    Na rozlomenom chlebe dobre vidno jeho nadýchanú, ľahkú,pórovitú štruktúru s veľkými okami, pričom povrch je krásne chrumkavý.

    Fougasse - francúzsky chlieb v tvare listu z Provensálska (fotorecept) - obrázok 17

Diskusia k receptu

eviana
Nádhera... poteší oči a nepochybne aj bruško... :) Myslíš, že pridať cesnak by nebolo na škodu veci? ... my jednoducho cesnak milujeme :)
pusta
je aj komplikovanejšie spracovanie, pridávam video pre záujemcov na plnený chlieb.




pusta
a ešte jeden recept na iný jednoduchý variant tohoto chlebíka v tvare listu-




pusta
@mracik9 , áno je aj krásny, zaujímavý tvarom listu i veľmi chutný :P
dakujem.
pusta
@eviana , hej, hej, nádhera, ktorá potečí oko i bruško.
pravdaže, môžeš pridať aj cesnak, ak tebe chutí. však je viac variant tohoto chlebíka.
pusta
@daniela9 , kľudne môžeš použiť pšeničnú hladkú múku Extra špeciál 00, dokonca som sa dočítala aj o verzii s použitím múky Semolina.
dakujem za otázku.
prajem ti pekný večer.
medovnicek
už dávnejšie sa naň chystám, mám odložené nejaké recepty, vďaka za postup
pusta
@sniclik , videla som jej recept, je odlišný a okrem toho je iný, čo do spracovania a má náplň a dávny.
ty si môžeš kľudne upiecť podľa nej :-)
pusta
@medovnicek , neboj, určite aj na to príde rad a upečieš si ho :-)
dala som si záležať na postupe :-)
izabella929
zaujímavý chlieb...) prečo práve v tvare listu? ináč je dobre prepečený a nepochybne aj chutný...)
pusta
@izabellka929 moja, skutočne ti neviem povedať, prečo ho pečú Francúzi práve v tvare listu :-)
áno, je veľmi chutný.
dakujem.
ariela6
je velmi pekny tento tvoj chlebik raz som to videla v telke a som rada že si ho sem pridala a odskušala pečenie takže si ho ukladam
sracz
... vďaka Tebe, @pusta milá, si opäť "šplhnem" u mojej krásnej "Francúzočky" - ďakujem!!!
lola
no a ja dufam,ze si udobrim mojho francuzskeho manzela(-:
pusta
@ariela6 , tiež som tento chlebík videla na stanici Spektrum v dokumentárnom seriáli Chlieb náš každodenný a veľmi ma zaujal, tak som pátrala po recepte a našla som, dokonca viac receptov a upiekla. istee nezostanem len pri jednom pečení, taký je dobrý.
som rada, že sa ti páči.
dakujem za uloženie do kk i za pochvalu.
pusta
@lola , aj dobrým francúzskym chlebom si možno udobriť francúzskeho manžela :-))) a všeličím iným ešte :-)))
len som žartovala.
dakujem.
Y Viva Espana




mariamka
parada! s tou piesnou ste ma dostali p. @pusta :)) milujem ju proste radost so zivota :) recept samozrejme na 1*** co je u vas samozrejme, chlebik chutny a este aj pekne vypada :)
pusta
milý@sracz -ferikém drágám, ved to je skvelééééé, že si šplhneš týmto francúzskym chlebíkom u tvojej krásnej Francúzočky :-) z celého srdca ti to prajem (y)
teší ma to a dakujem ti za to :-)))
pusta
@mariamka moja milá, touto piesňou som chcela pozdraviť a potešiť našu milú priateľku a varecháčku v ďalekej slnečnej Valencii v Španielsku.
aj mne sa tá pieseň veľmi páči :-)))
a som rada, že aj teba dostala - je to naozaj veľmi pekná a nestarnúca pieseň :-)))
dakujem za pochvalu a milé povzbudenie od teba
marianne
...a ked Andaluzia a dobry chlieb,tak aj dobre Flameco,to si nenecham ujst,ked uz som tam,minuly rok to bol zazitok...




pusta
@marianne ,Flamenco je tanec temperamentný, rytmický, nádherný, náročný...presne podľa mojej chuti.
trafila si sa do mojich obľúbených tancov :-)
ťažký tanec - na mnohých tanečných súťažiach č.1
vdaka za krásne video.
pusta
@marianne , to neva :D potešila si mňa
a iste to poteší aj našu milú varecháčku @lola v slnečnej Valencii :-)
marianne
@pusta mojou srdcovkou vzdy bolo Francuzsko,som sa tam citila ako ryba vo vode...ale po x navstevach Spanielska mi tak prirastli k srdcu,ze to musim prehodnotit:-)) vazne,su mi blizky naturelom a zivot.stylom,podobne ako Francuzi,vedia zit....:-) Vzdy sa tocime na dovolenkovej trase,Francuzsko,Spanielsko,Taliansko,Grecko,ale zistujem,ze ked si mozem vybrat,vzdy skoncim prave tam...
Minuly rok sa mi podarilo ist na vystupenie v Spanielsku LA SIESTA a bol to zazitok,ani som nedychala:-)))....ak su na youtube pridam..
marianne
nie....,ale nie preto,zy by sa nedalo,ale preto,ze nechcem..mne to pride k tym zvieratam surove,mojmu muzovi sice nie,ale mne ano..,uz vravi...lebo sa chystame zrovna do Andaluzie,ze pojde sam, nech ide...ale my sa zbalime vzdy do troch dni,nikdy nevieme,kde skoncime...,ale vzdy zarucene tam,kde sa nam ani nesnivalo....:-)) u nas plany vzdy zozerie koza...;-))
pusta
@mariaanne , mne sa zdá tento šport surový a tvrdý, tiež by som nemohla... :-(
a čo sa plánovania týka, čert to ber - hlavne, ak sa nájdete na super mieste.
:D :D : D
mariaklara
Recept sa mi veľmi páči, to vieš, že ja ho určite vyskúšam.... :-)))
pusta
@mariaklara , som veľmi rada, že sa ti recept páči, viem určite, že ty ho aj vyskúšaš :-)))
dakujem.
hjarta
@pusta- Pekny recept, a presne tento chlebik som videla na jednom TV kanali z francuzska. Len ta dotycna tam davala aj udenu klobasku. Do cesta aj na vrch, potom dala piect. Recept si ukladam. Pekny vecer.
pusta
@hjarta , pôvodne som videla tento chlebík v TV spektrum v dokumentárnom filme Chlieb náš každodenný, postup prípravy som našla až teraz. v tom dokumente bol Fougasse len hladký a posypaný tymiánom, bez náplne či iných prísad.
ale s klobáskou môže byť super., a nevravím o tom, aké chutné :P
dakujem ti za uloženie do kk a za pochvalu.
pekný deň ti prajem do Švédska.
2010
A do fogasse dat susene paradajky, olivy a este na vrch domacu terrinu :-)


methi
Chcela som sem pridat recept, ale nasla som tu tento, tak nemusim. Ja som dala aj oprazenu cibulu cervenu do cesta a cast na vrch. Dobry chlieb.


pusta
@2010 - ty nemáš chybu - krásne - dokonale si poblánil a pošteklil všetky moje chuťové kanáliky :-)
dakujem.
pusta
@methi , nádherný ho máš (y)
dakujem za úžasné pridané fotografie, je to fakt dobrý chlieb.
parisienne
Manzel je francuz a Fougasse miluje, uz som ho raz skusala spravit podla ¨originalneho ¨ francuzskeho receptu ale teda ine sklamanie, tak som tomu dala este sancu a vyskusala tento kedze vy tu mate len dobre recepty :) a manzel dnes povedal ze lepsi ako z pekarne !!!! na vrch som dala slaninu a nastruhany syr, taky tu aj bezne kupujeme, ale vdaka vam uz bude len domaci :)
pusta
@parisiene , zbožňujem francúzsku kuchyňu i umenie, je to niečo, čo ma úžasne zaujíma.
no to ma podrž, dokonca Fougasse podľa môjho receptu chutí pravému originál Francúzovi, čo je pre mňa veľká česť a nesmierna pocta - vážim si to veľmi a touto cestou tvojho milého manžela pekne pozdravujem :-)
to je úžasná správa, že odteraz už Fougasse nekupujete, ale tento môj je lepší ako z pekárne a už bude len váš domáci :-)
dakujem za fantastickú správu a želám krásny deň!
amelie
krásna fougasse:-))) a neboj sa ju ochutiť hocičím, čo rastie na juhu:-)))
pusta
@amelie , dakujem, od teba, tak hlboko znalej a praktizujúcej francúzsku kuchyňu si to mimoriadne vážim.
áno, recept je veľmi variabilný v ochtení.
dakujem ti :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia