Foie gras s gaštanovou omáčkou fotorecept

celero - bez fotkycelero, 8. januára 2012
Foie gras s gaštanovou omáčkou (fotorecept)
Foto: celero

Základ receptu je z letáčika pribaleného ku gaštanom. Ja som si mierne upravila množstvá surovín na omáčku - chcela som ju hustejšiu a nerobila Zobraziť celý popisZáklad receptu je z letáčika pribaleného ku gaštanom. Ja som si mierne upravila množstvá surovín na omáčku - chcela som ju hustejšiu a nerobila som balzamikový karamel, ale použila som už hotový balzamikový ocot s Barolom a hľuzovkou. Autorom je šefkuchár reštaurácie Les Arums Christophe Champagnac. Pekné meno :)

4
porcie
10 minút
príprava
32 minút
tepelná úprava

Suroviny

8 plátkov
100 g
100 ml
0,5 l
1 ks
1 hviezdička
1 PL
1 PL




Postup

  1. 1

    Ošúpeme si cibuľu a nadrobno ju nakrájame. Nasekáme si gaštany a pripravíme si vývar.

    Foie gras s gaštanovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na masle opražíme do zlatista cibuľu, pridáme badyán, gaštany a zalejeme vývarom. Varíme pod pokrievkou 30 minút.

    Foie gras s gaštanovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Gaštanovú masu rozmixujeme.

    Foie gras s gaštanovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vrátime späť na sporák, znížime teplotu na minimum a pridáme šľahačku. Medzitým si dáme nahriať panvicu na foie gras.

    Foie gras s gaštanovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Ak je panvica už horúca, nakrájame si foie gras. Najlepšie teplým suchým nožom. Už teraz vyzerá nádherne :)

    Foie gras s gaštanovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Panvicu potrieme trochou olivového oleja a pečienku na nej prudko opečieme z oboch strán, stačí minútka na každú stranu. Panvica by mala byť dostatočne horúca tak, aby sa pečienka pekne upiekla a nezačala sa veľmi topiť. To, čo zostane na panvici zlejte do pohárika a nechajte stuhnúť. Zíde sa na čerstvé pečivo.

    Foie gras s gaštanovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Nahrejeme si taniere (v mikrovlnke alebo teplou vodou). Najprv dáme na taniere gaštanovú omáčku, na ňu poukladáme foie gras, polejeme balzamikovým octom, osolíme (ja som použila čiernu havajskú soľ, pekne vyzerá a je jemnejšia ako kuchynská) a ozdobíme niečím zeleným. Zajedali sme k tomu ciabattu podľa Erasehead-a a zapíjali Devínom - hrozienkový výber 2007 z Karpatskej Perly. Výborná kombinácia.

    Foie gras s gaštanovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

jamarlen
kde si, prosím, kúpila tie gaštany, naše, olúpané, zmrazené sa už minuli a teraz nám chýbajú.....
jedlo je úžasné, spravíme ho pôvodne, s tou balsamikovou karamelizovanou redukciou. nám to veľmi chutí s akýmkoľvek mäskom a rybou
elekra
Nádhera, hneď by som si prisadla........
tinca
prekrásny servirung, slintám, len ja môžem z toho len omáčku:)


evanaaa
Doréé, ale tú vykŕmenú pečeň len tak nezoženiem, vlastne, je to otázka peňazí. Ale ochutnala by som .
@Jamarlen , ja som tie varené lúpané gaštyny vídavala dosť v Bille, boli trochu drahšie.
celero
všetkým vám ďakujem za komentáre.
jamarlen: tie na obrázku mám z Rakúska zo Sparu.
evanaaa: my pečienku kupujeme na farme neďaleko Sládkovičova, kg je tam za 25 €, predávajú ju mrazenú.
jamarlen
@celero , @evanaa , ste milé, že ste mi odpovedali - koncom mesiaca vyskúšame, trošku musíme do vtedy (po sviatkoch) aj vyhladnúť...:)
ethanel
Gratulujem ... krasny recept a priznam sa ze aj ja som uz skusal tento recept z letaku :) musim pochvalit uz sa mi slinky zbieraju ...
eraserhead
....už nepridávaš nové recepty .....



nevykŕmená husacia pečeň na rôsole s lokšou zo západného slovenska