Foie gras s gaštanovou omáčkou (fotorecept)

Autor receptu: celero

Základ receptu je z letáčika pribaleného ku gaštanom. Ja som si mierne upravila množstvá surovín na omáčku - chcela som ju hustejšiu a nerobila som balzamikový karamel, ale použila som už hotový balzamikový ocot s Barolom a hľuzovkou. Autorom je šefkuchár reštaurácie Les Arums Christophe Champagnac. Pekné meno :)

4
porcie
10 minút
príprava
32 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Ošúpeme si cibuľu a nadrobno ju nakrájame. Nasekáme si gaštany a pripravíme si vývar.
  2. Na masle opražíme do zlatista cibuľu, pridáme badyán, gaštany a zalejeme vývarom. Varíme pod pokrievkou 30 minút.
  3. Gaštanovú masu rozmixujeme.
  4. Vrátime späť na sporák, znížime teplotu na minimum a pridáme šľahačku. Medzitým si dáme nahriať panvicu na foie gras.
  5. Ak je panvica už horúca, nakrájame si foie gras. Najlepšie teplým suchým nožom. Už teraz vyzerá nádherne :)
  6. Panvicu potrieme trochou olivového oleja a pečienku na nej prudko opečieme z oboch strán, stačí minútka na každú stranu. Panvica by mala byť dostatočne horúca tak, aby sa pečienka pekne upiekla a nezačala sa veľmi topiť. To, čo zostane na panvici zlejte do pohárika a nechajte stuhnúť. Zíde sa na čerstvé pečivo.
  7. Nahrejeme si taniere (v mikrovlnke alebo teplou vodou). Najprv dáme na taniere gaštanovú omáčku, na ňu poukladáme foie gras, polejeme balzamikovým octom, osolíme (ja som použila čiernu havajskú soľ, pekne vyzerá a je jemnejšia ako kuchynská) a ozdobíme niečím zeleným. Zajedali sme k tomu ciabattu podľa Erasehead-a a zapíjali Devínom - hrozienkový výber 2007 z Karpatskej Perly. Výborná kombinácia.