Fliačky so sladkou kapustou – hevitamky LG fotorecept
Foto: sracz
Ak sa mi chcete zavďačiť alebo odmeniť, touto dobrotou ste u mňa doma, na tej správnej adrese. A pridajte mi ku ním tú najobyčajnejšiu Zobraziť celý popisAk sa mi chcete zavďačiť alebo odmeniť, touto dobrotou ste u mňa doma, na tej správnej adrese. A pridajte mi ku ním tú najobyčajnejšiu fazuľovú polievku s „lečkami“ a zemiakovými lokšami a ja Vás budem velebiť vo veršoch. Kto mi ešte na záver podstrčí tucet palaciniek s rôznymi plnkami je už môj priamy najbližší nadriadený. Semitamky (po vihodňarski hevitamki) som bol lenivý vymiesiť, tak sme sa uspokojili s variantom LG (Lenivý Gazdiniak)! Sľubujem, že sa polepším a časom na Varecha.sk pridám!
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
1500 g (menšia) |
|
5÷6 PL |
|
podľa potreby |
|
5÷6 PL (čerstvé) |
|
250 g (fliačky, lečky, hevitamky, ., semitamky, široké rezance, slíže) |
|
podľa potreby |
|
Postup
-
1
išlo sa na „čas“ preto tentoraz bez pravidelného nástupu potrebných surovín; hlávku kapusty (~ 1 500 g) postrúhať do hlbšieho hrnca, podľa chuti osoliť, oMČK_ovať a zaliať olivovým olejom (slnečnicový, či kukuričný kapuste tiež neublížia); zdroj energie nastaviť na ½, premiešať a za občasnej kontroly s premiešaním, opražiť na okrovú farbu s „mňamkovou“ konzistenciou
-
2
než sa tak stane, postaviť na ďalšiu platňu veľký hrniec s osolenou vodou (3 PL), v ktorej vyvaríme cestoviny (ja som mal 6 vaječné Kuk & Fuk z Malej Idy pri Košiciach); v ľavej polovici obrázku vidieť farbu optimálne udusenej kapusty
-
3
potom v tretej malej miske (pozri hornú časť záberu) prepražíme asi 69 g masla na následné zaliatie vyvarených cestovín
-
4
hotové, akurátne prepražené maslo; pozor – neprepražiť na čierno, budeme obedovať s dámou!!!
-
5
a ešte niečo, nezabudnúť skontrolovať vyváranie cestovín, tieto sa nevyvárali dlhšie ako tri minúty
-
6
scediť do sitka, oklepať ho o okraj hrnca, nepreplachovať – nepremývať – okamžite nimi zasypať podusenú kapustu a poliať jemne prepraženým maslom; 6÷7 PL vyvarených cestovín „vytrieť“ misku po masle
-
7
finito - alea alta est – ide sa papať!!! Také ich rada jedla aj babička lady Ann, dnes moja najvzácejšia a najsamlepšejšia ½, moja mamka ich ľúbila ešte posypané kryštálovým cukrom, otec si pridal, už na tanieri, viac čerstvo MČK, brat Imi s práškovým cukrom, iba ja som bol „vidumanec“ výmyselník; kapusta sa kvôli mne dusila bez MČK, až bola hotová, tak sa mi z nej moja dávka odobrala a zvyšok sa krátko dodusil MČK; ja som si miešal „hev i tam_ky“ až na tanieri. Ale už som sa „porodinil“ ! Obľúbil som si MČK, zvlášť čerstvo mleté, aj červenú cibuľu a na zelerové stonky nedám dopustiť! Tie by som bol schopný variť aj v krupičnej kaši -:))) !!!
-
8
prajem dobrú chuť „sebe aj mne“ a prikladám niečo aj pre dobrú náladu
milujem ich. predvčerom sme mali a úplne najlepšie sú,keď sa zvýšia na večeru a popripekám ich na masle... jooooooj, dala by som si zase :-D
neskutočná dobrota s domácimi rezancami a pretože kapusty bolo veľa, zo zvyšnej som upiekla závin kapustník
Najprv rozprazim do sklovita cibulu, tu posypem kryst. cukrom, necham skaramelizovat a tak pridam pokrajanu kapustu. Ale v podstate je to jedno.
Si dobry kuchar a este lepsi zabavac. :-)
Sracz, 67 ročný muž, Des Moines, Iowa, USA, recept pridal: 1. februára 2013