Kysnuté vafle
Flámske vafle
Autor receptu: redakcia
Nadýchané vafle vo Flámsku jedli už v stredoveku. Neskôr ich premenovali na bruselské vafle.
12 ks porcií |
20 (+ kysnutie) minút príprava |
5-6 minút tepelná úprava |
Postup
- Mlieko izbovej teploty nalejeme do misy kuchynského robota. Rozdrvíme doň droždie a miešame, kým sa nerozpustí. Pridáme hnedý cukor, vajcia a múku a 5 minút na nízkych otáčkach miesime na hladké cesto.
- Pridáme maslo izbovej teploty a miesime ďalších
10 minút, kým sa maslo úplne nezapracuje a cesto sa neodliepa od stien misy.
- Cesto prikryjeme a necháme 90 minút kysnúť na teplom mieste. Do cesta pridáme perlový cukor a dobre zapracujeme lopatkou, aby
z cesta unikol vzduch. Z cesta odoberieme vždy približne 100 g porciu a položíme na kus papiera na pečenie.
- Porcie cesta necháme ešte 20–30 minút kysnúť pri izbovej teplote (alebo maximálne 6 hodín skladujeme v chladničke).
- Predhrejeme vafľovač a porcie cesta postupne pečieme dozlatista 5–6 minút. Ihneď podávame. Môžeme ozdobiť ovocím a ak trochu vychladnú, aj šľahačkou, zmrzlinou...