Fazuľovica na kyslo fotorecept

jody - fotkajody, 11. novembra 2010
Fazuľovica na kyslo (fotorecept)
Foto: jody

Ďalšia z dlhého radu fazuľových polievok. Fazuľu a iné strukoviny ja veru môžem. Vy ste na tom ako?

10 minút
príprava
45 minút
tepelná úprava

Suroviny





Postup

  1. 1

    Suchú fazuľu namočíme deň vopred aj s vavrínom do studenej vody.

    Fazuľovica na kyslo (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na druhý deň v tej istej vode dáme variť. Pridáme ešte kožu z údenej slaniny a popučený cesnak. Nesolíme!

    Fazuľovica na kyslo (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Keď je fazuľa polomäkká, pridáme na kocky nakrájané zemiaky a až teraz osolíme.

    Fazuľovica na kyslo (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Keď sú zemiaky takmer mäkké, smotanu rozmiešame s trochou múky a nalejeme do polievky. Prevaríme aspoň 5 min. Pridáme zo dve kopcové lyžice cukru a necháme rozpustiť. Keď sme polievku vypli, dochutíme octom.

    Fazuľovica na kyslo (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Dobrú chuť.

    Fazuľovica na kyslo (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

sracz
Och, Jody_čku! Wouuuuuh! Mňa keď si chce niekto uctiť, tak jedine fazuľou na všetky možné spôsoby! Od Záhorá až po Svydnycki Rusnacy! Od prdele k játrám a od Šumavy k Tatrám! Ši mojo čislo! Žerem ce aj s magočkami! Bars fajne, prudko jedlé Inšpirovala si ma k ďalšiemu titulu MMM = mojej miniatúrnej monografie. Ďakujem!
garanco
@jody , vždy máš perfektné nápady, ale v tomto si ma nepredbehla. Včera večer som si namočila fazuľu a varím tak, ako Ty. Ibaže som sa rozhodla dokúpiť nejaké údené mäsko, ale keď ho nemám, tiež používam kožu zo slaniny. Niekedy robím na dochutenie "octový karamel", trochu cukru skaramelizujem, zalejem trochou vody, rozpustím, pridám ocot, iba raz nechám prevrieť, dám do malého džbánka a každý si pridá do polievky podľa chuti.
frezia68
Pred nedávnom sme dojedli a preto nenamáčam,ale sme na tom tak,ako väčšina Slovákov :mňam :-)))) na rôzne spôsoby.
libina
hm máme radi a ešte lyžica slivkového lekváru čo s tým urobí, super receptík
lucylee
jody, krásne ako vždy, úplná slovenská klasika
duschko
Skoro ten isty recept na fazulovu na kysko ako zvyknem robit. Len tam ked nemam kozu s udenej slaninky tak davam udenu domacu klobasku aj dve.
marienka44
Vynikajuce, ale ja vodu najnovsie po namoceni fazule vylievam a pridam novu vodu na varenie. Citala som, ze v tej prvej vode je latka, ktora sposobuje nafukovanie. Tymto sposobom sa eliminuju vedlajsie ucinky fazule. :-)
1x kimika
julica
Dnes aj ja robim, ale bez smotany, lebo z nej mam bruchabol. Staci mlieko. a cesnak ku koncu
marianne69
Toto je polievocka podla mojho gusta,moja mama vie tiez fantasticku.Dve veci sa od nej ucim cely zivot a stale nemozem docielit rovnaku chut.Toto je jedna z nich,robim to navlas rovnako a stale inak chuti.
sovka62
Pýtaš sa ako som ja na tom? Nuž takto: omáčka, polievka, na kyslo, na sladko, so zeleninou, na červeno s paprikou, alebo vyjedať len uvarenú fazuľu lyžicou (vždy jej dávam variť viac, lebo viem, že pomaly polovicu vyjem, kým dovarím) a to ráno, na obed, večer, skrátka kedykoľvek a koľkokoľvek. A ďaleko bývaš? Či ti, reku, trošku neostalo, dobehla by som.
babi
práve som dovarila "fazulovicu", ja síce varím takú riadnu,aj s klobáskou a miesto šlahačkovej smotany dávam kyslú, ale tá tvoja je určite tiež dobrá.
ketty3811
Aj my sme dnes dojedli,robím podobne,len nedávam cukor a o slivkovom lekvári som ani nepočula.Nabudúce vyskúšam.
babav
Moja oblubena polievocka, varim rovnako ,len bez zemiakov,
a s kyslou smotanou.
danculka
Tak stará klasika to istí a ja robím ku tomu zemiakové placky ,lokše, omastené trochu maslom a kedˇsme všetci doma musí ich byť kopec,nepotrebujeme ani pečenú hus.
evanaaa
Mliečne pollievky na kyslo mám rada hádam všetky, tiež vylievam prvú vodu s namočenej fazule, zemiaky nedávam, ale ocot a cukor ano, a ešte tochu oštiplavím. A musí to byť tá veeľká fazuľa, červená, či strakatá. A stačí mi k nej chlieb alebo pečivo, žiadne klobáse a kože, tie dávam do klasickej fazuľovej.
marta23
Správne je prvú vodu vyliať a variť v druhej dávke, vody, ako pííše marienka44 .Vedci sa zamýšľali aj nad takým jednoduchým a základným slovenským jedlom ako je fazuľovica.
bozulka
@sovka ešte si nespomenula pri ujedaní fazule - ja tiež veľmi ujedám,dám na tanier,pomastím domácou masťou,najradšej bravčovou/kačacou,husacou/okorením č.korením,trošku soli a hotovo...a polievku musím rýchlo uvariť aby nebola iba z fazuľovej vody.Už mám kúpenú,na nejaký spôsob bude.
kuchticka
@sovka , to ujedanie je asi nejake nakazlive? Ja varim a kym dovarim fazulu uz som skoro najedena - UJEDAM. Vrarim fazolovu olievku ako @babav - s kyslou smotanou. Vodu po namoceni vylejem a dam na varenie novu.
sbsgabi
Ja nedávam cesnak ale všetko to isté len keď nemám smotanu dám mlieko
dedika
Ja som doteraz robievala podobne ale malicko inaksie, no tvoj receptik idem uz aj vyskusat, fazulka uz namocena od vcera :)
ellinka51
veru fazula musi byt aj v Australii :))
My mame radi aj tu mladu,cerstvo vyluskanu - z vlastnej zahrady.
Utekam namocit :))))))
sestricka126
akurat som ju dokoncila a na strukoviny ja nedam dopustit su stale chutne na vselijake sposoby :))len skoda ze nemam vlastnu zahradku :((
elixir
Mňam! Výborná polievočka, ďakujem za ňu @jody. Nedala som kožu, smotanu som dávala sójovú a ešte som ta šupla sušené slivky. Ale ten základ, tú chuť milujem. Ďakujem za recept. :)



1x veraha
violeta
Dnes som varila túto výbornú polievku. Ja som kožu zo slaniny nedala, s fazuľou som nechala vyvariť celú cibuľu a 3 strúčiky cesnaku. Zahustila som ovsenými vločkami, pridala som mlieko a kyslú smotanu. K tomu domáci kváskový chlebík. No výborný obed, ďakujem za recept
@jody.


1x haji
hanina3
Osvedčený trik proti nafukovaniu - Fazuľu deň vopred treba zaliať vriacou - horúcou vodou, nechať stáť do ráno.Vodu zliať a dať variť do hrnca s horúcou vodou + bobkový lisť, cesnak a podľa receptu pokračovať.
Namáčanie v horúcej vode - aj viackrát opakované úplne odstráni nafukovanie.Treba skúsiť.
1x haji
haji
@hanina3 (12.1.2021 09:42)
Vyzkouším! Děkuji za radu a také za to, že ses o ni podělila!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia