Foto: mesiar50
Toto jedlo pripravý aj ten kto má obe ruky ,,ľavé".
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
Suroviny na prípravu polievky: | |
podľa potreby |
|
900 g (predvarená) |
|
2 ks |
|
2 ks |
|
1 ks |
|
6 ks |
|
podľa potreby (na varenie jedla) |
|
Koreniny na polievku: | |
1/4 - 1/2 ČL |
|
1 ČL |
|
(solčanka bez glutamanu) |
|
Suroviny na rezance (slíže): | |
200 g |
|
1 ks |
|
podľa potreby (použil som cca. 50 ml) |
|
štipka |
|
Suroviny potrebné na zásmažku: | |
3 - 4 PL (podľa vášho odhadu) |
|
1 PL |
|
3 - 4 strúčiky |
|
podľa potreby |
|
(bravčová masť) |
|
Postup
-
1
Deň vopred namočenú fazuľu (najlepšie je ju dať do vody cez noc) podlejeme studenou vodou a dáme ju trochu prevariť.(cca.10 min.)Potom z nej vodu zlejeme a nalejeme na ňu znovu vodu.Keď je už fazuľa dopoli uvarená vložíme k nej predvarené údené mäso.
-
2
Očistenú zeleninu som pozdlžne rozrezal.Zemiaky a kareláb som prerezal na väčšie kocky a dal som ho variť zároveň aj s údeným mäsom.
-
3
Polievku privedieme do varu a potom pomalším tempom ju varíme zhruba 50 minút.Treba to jedlo medzičasom skontrolovať aby sa nám nebodaj fazuľa nerozvarila.Ostatné suroviny skontrolujeme samozrejme tiež.Jedlo dochutíme koreninami.
-
4
A na záver varenia si spravíme zásmažku a to takýmto spôsobom: Opražíme si ,len tak nasucho múku.Potom k nej pridáme olej (bravčovú masť) pretlačený cesnak a smažíme do zlatohneda.Ku koncu smaženia k nej dáme mletú papriku a zásmažku z ohniska odstavíme.Zásmažku musíme miešať a sledovať ju,keďže má tendenciu ľahko sa pripáliť.K horúcej zásmažke prilejeme studenú vodu premiešame a vlejeme ju do horúcej polievky.Polievku krátko ešte povaríme.
-
5
Pokiaľ sa nám polievka varila tak sme si spravili rezance.(slíže).Spravíme si ich takto : Suroviny nato určené sme spracovali v jeden celok.Najlepšie je to robiť ručne,vtedy vie človek posúdiť či pridať vodu,alebo ak treba tak múku.No v každom prípade by malo byť cesto skôr tuhšie ako moc vláčne.
-
6
Postupujeme rozvaľkaním cesta a následným prerezaním ako vám to ukazuje bod 6. Cesto necháme trochu obschnúť aby sa nám pri krájaní moc nelepilo.
-
7
Keď nám cesto ako-tak obschlo tak si potom z neho nakrájame rezance prípadne štvorčeky.
-
8
Pokrájané cesto vložíme do vriacej vody a keď sa nám pri varení objavý na vrchu vody tak je to signál,že rezance budú čoskoro hotové.Radšej ich viackrát ochutnajme aby boli ok.
-
9
A na záver,,programu"si rezance scedíme a pod kohútikom studenej vody ich viackrát prepláchneme aby sa nám veľmi nezlepili.Pochopiteľne kto nerád rezance v takejto polievke, tak si dá k polievke chlieb. Prajem vám k dnešnej večeri dobrú chuť.
Velmi pekne ti dakujem.Aj ja ta rad vidim.
Ďakujem ti pekne.
Potešenie je na mojej strane,že sa ti polievka páči.Moja starká robievala túto polievku týmto spôsobom.Ďakujem ti.
Ahoj.Stará dobrá klasika.Tvoja polievka sa určite vyrovná tej mojej.
Ďakujem ti krásne.
Moja žienka ju jedla bez tých rezancov a mäsa. Veď každý región má svoju tradíciu aj vo varení tejto dobrej slovenskej klasiky.Plne to rešpektujem.Vďaka.
polievka ako má byť, zdravá, sýta, výdatná, úžasná tradičná chuť, vynikajúco spracovaný postup, skvelé foto, ako to len taký majster- kuchár dokáže ako si ty osobne :-)
*****
Máš pravdu.Petržlenová vňať dá polievke patričný,,šmrnc".Tvoju by som rád ochutnal.Určite býva výborná.Ďakujem pekne.
Ďakujem ti za pekné privítanie a tiež aj ohodnotenie receptu.Veľmi rád
som ťa,,stretol".
Srdečná vďaka.
Som rád,že sa ti polievka pozdáva.Ďakujem ti pekne.
Robíme ju veľmi podobne.Poznám ťa ako dobrú kuchárku.Tvoja fazuľová musí byť určite skvelá.Ďakujem pekne.
Veľmi rád ťa,, vidím".Ďakujem ti krásne @kukulienka71 .
Od profíka som takúto pochvalu naozaj nečakal.
Bol som v Čechách ako vojak základnej služby.Vaša kuchyňa je taká pestrá a chutná ako slovenská.Budem rád keď sa v budúcnosti od teba aj ja niečo naučím.Vďaka.
Tiež ťa rád vidím Tánička.Jasnačka,že dobrá klobáska do polievky bezpochyby pasuje tak isto ako ostatné údeniny.Tvoju by som rád ochutnal a verím tomu,že ju pripravíš veľmi chutne.
Ďakujem ti pekne.
Veľmi si vážim tvoje ohodnotenie @ jerica a ďakujem ti aj za pekné privítanie.
Veľmi pekne ti ďakujem.
Na tomto serveri patríš jednoznačne medzi popredné kuchárky.Teším sa veľmi,že som ti narobil chute a,že ťa tu budem stretávať.Srdečne ti ďakujem.
Vďaka @elixir .Teším sa na tvoje zaujímavé recepty.
Potešenie je na mojej strane,že sme sa,,stretli" a potešil ma aj tvoj milý komentár.Ďakujem ti veľmi pekne.
Veľmi rád ťa vidím aj ja katka78.Ďakujem ti pekne.
Vy ženy máte na nás mužov svoje tajné zbrane.Medzi ne patrí rozhodne aj prekvapko v podobe chutného jedla.Ďakujem ti za milé privítanie a želám ti pekný deň.
Táto zásmažka je pripravená bez tuku.
1PL hladkej múky,keď nemáš tak polohrubá.200 ml studenej vody.(podľa potreby).Múku osmažiť na sucho.Radšej na miernom,,ohni "a za stáleho miešania.Za horúca naliať na ňu studenú vodu a dôkladne premiešať.Ďakujem ti za pekný komentár.
Ďakujem ti pekne priateľu.
Tiež ťa zdravím priateľu @nadasky.M áš pravdu,chlieb pasuje veľmi dobre k tomuto jedlu.Ako vidím vnúčatká rastú ako huby po daždi.Ďakujem ti srdečne.Pozdravujem celú tvoju rodinku,medzi inými aj tvoje vnúčatká.Želám veľa zdravia a šťastia.
Ako čítam veľa z vás máte radi túto klasiku aj s rezancami prípadne ako si ich ty nazvala slížami.Aj tvoja polievka bude zaručene veľmi chutná.
Ďakujem ti pekne.
Záhoráci sú veselý a skvelý ľudia.Pracoval som s nimi v Nitrianskom mäsovom priemysle.Zaslúžia si túto slovenskú klasiku.Ďakujem ti a som rád,že som videl na,,skle" tvoje písmo.
Veľká vďaka priateľu.
Ďakujem ti pekne.
Naozaj som poctený tým,že si varila podľa môjho receptu.Jedlo ktoré prezentuješ svojou fotkou vyzerá veľmi vábivo a gustiózne.Klobása dodá jedlu patričný,,šmrnc".Niet mi čo ďakovať,to ja ti ďakujem za peknú fotku tvojho jedla ktorú si pridala pod môj recept.Želám ti pekný podvečer.
"Klasicke" zasmazky mi velmi nejdu -castokrat sa mi "zglcnu"- tak vyskusam ten Vas recept.
Z bôbovice musí byť polievka veľmi dobrá a hríby ktoré mám strašne rád snáď pasujú do každého jedla.Ja som v tomto recepte robil zásmažku spontánne a preto som si ani nepoznačil,že koľko vody som pridal k múke na zásmažku. No napíšem ti nejaké údaje o nej možno sa ti zídu.
Do horúcej opraženej múky sa musí vždy pridať studená voda.Pridaj si k nej radšej viac vody aby nebola hustá ako malta.
Na základnú zásmažku platí väčšinou tento vzorec :
2 PL oleja(masla)
2 PL hladkej múky
200 ml studenej vody
Múku smažíme radšej na miernejšom ohni.Za stáleho miešania sledujeme ako hnedne a zvolíme si či chceme svetlejšiu do svetlých polievok a či tmavšiu do gulášov.Keď pridáme aj mletú papriku musí sa z tepelného zdroja stiahnuť aby nám paprika nezhorela.Ak sa nám zdá zápražka hustá ,tak k nej prilejeme trochu studenej vody a dobre premiešame.
Zápražka na fotke ktorú som dnes pridal je robená iným pomerom a tuk v nej nefiguruje vôbec.Keď si pripravíš takúto redšiu zásmažku tak by tam fiasko nemalo hroziť.Ja som ti celý čas tykal a poprosím ťa aby si to v budúcnosti robil aj ty k mojej osobe.Ďakujem ti a pekne pozdravujem.
Polsky kolegovia robia zasmazku vylucne, len na suchy sposob.Odpari sa vlhkost z muky a pach surovej muky.Kazdy vari svoju polievku po svojom a plne to respektujem.No zalezi,len na tebe,ze ci chces zmenu vo svojom jedalnicku a ci nie.Dakujem ti za pekny komentar.
Vzdy som vedel,ze ty si ,, moj" clovek.Radsej budme zavisli na udenom mase, ako na alkohole a tak.Dakujem a pekne ta pozdravujem.
Sosovicu mame aj mi radi ci uz ako omacku,alebo polievku.Rolka z pliecka je tiez chutne masko..Verim v tom ze aj tvoja polievka bola velmi chutna.Dakujem ti pekne.
Dakujem ti pekne.
Nemas co dakovat.A ak nahodou sa ti zdrcne zaprazka tak ju nie ze vylejes !.Jednoducho ju preced cez sito.Zelam ti vela zdaru a pekny den.
VITAJ!
Srdečná vďaka terinka55.
Rozmýšľaš logicky.Teplé predjedlo bude polievka a ako hlavné jedlo bude mäso.A dali by sa trafiť aj tri muchy jednou ranou a to pripravením fazuľového prívarku.Škoda,že sa u nás sním veľmi,,nekamarátia."
Som naozaj rád,že sa ti môj recept pozdáva.Neostáva mi už nič iné ako sa ti poďakovať a zaželať ti pekný zvyšok dnešného dňa.
Jasná správa, komu chutí šmalec použije ho a kto rád maslo tak použije do zásmažky maslo.Ďakujem ti pekne.
Mimochodom - s tim precedenim cez sitko som to uz niekolkokrat skusal. A potom som musel kupovat nove sitko. Sa mi to tam "zapieklo". Teda ta moja "zglcnuta" zasmazka. A lezie to do penazi potom za nove sitka. Heh.
Som poctení tým,že ste si vybrali môj recepis a potešila ma správa,že sa vám polievka vydarila podľa vašich predstáv.Ďakujem a želám vám príjemný víkend.
Velmi si ma potesila,ze vam polievka chutila.Srdecne vas oboch pozdravujem z nizozemska.
Moja starka varila fazulovu polievku vacsinou s rezancami,ale tie boli v tvare stvorca.Dakujem ti za tvoj zaujem a srdecne ta pozdravujem z nl.
Ten tvoj vývar dodá polievke poriadny šmrnc.Tú údenú voňu polievky cítim až sem do nl.Ďakujem ti a želám ti pekný večer.
Priatelu,som naozaj rád,že moja polievka ťa inšpirovala k uvareniu tvojho chutného jedla.Vyzerá velmi chutne a narobil si mi len chúťky.!
Ďakujem ti za pekné foto a posielam ti pozdrav z nizozemska.