Fazuľová polievka s údeným mäsom fotorecept

mesiar50 - fotkamesiar50, 24. marca 2015
Fazuľová polievka s údeným mäsom (fotorecept)
Foto: mesiar50

Toto jedlo pripravý aj ten kto má obe ruky ,,ľavé".

10
porcií
30 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

Suroviny na prípravu polievky:
podľa potreby
900 g (predvarená)
2 ks
2 ks
1 ks
6 ks
podľa potreby (na varenie jedla)
Koreniny na polievku:
1/4 - 1/2 ČL
1 ČL
 (solčanka bez glutamanu)
Suroviny na rezance (slíže):
200 g
1 ks
podľa potreby (použil som cca. 50 ml)
štipka
Suroviny potrebné na zásmažku:
3 - 4 PL (podľa vášho odhadu)
1 PL
3 - 4 strúčiky
podľa potreby
 (bravčová masť)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Deň vopred namočenú fazuľu (najlepšie je ju dať do vody cez noc) podlejeme studenou vodou a dáme ju trochu prevariť.(cca.10 min.)Potom z nej vodu zlejeme a nalejeme na ňu znovu vodu.Keď je už fazuľa dopoli uvarená vložíme k nej predvarené údené mäso.

    Fazuľová polievka s údeným mäsom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Očistenú zeleninu som pozdlžne rozrezal.Zemiaky a kareláb som prerezal na väčšie kocky a dal som ho variť zároveň aj s údeným mäsom.

    Fazuľová polievka s údeným mäsom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Polievku privedieme do varu a potom pomalším tempom ju varíme zhruba 50 minút.Treba to jedlo medzičasom skontrolovať aby sa nám nebodaj fazuľa nerozvarila.Ostatné suroviny skontrolujeme samozrejme tiež.Jedlo dochutíme koreninami.

    Fazuľová polievka s údeným mäsom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    A na záver varenia si spravíme zásmažku a to takýmto spôsobom: Opražíme si ,len tak nasucho múku.Potom k nej pridáme olej (bravčovú masť) pretlačený cesnak a smažíme do zlatohneda.Ku koncu smaženia k nej dáme mletú papriku a zásmažku z ohniska odstavíme.Zásmažku musíme miešať a sledovať ju,keďže má tendenciu ľahko sa pripáliť.K horúcej zásmažke prilejeme studenú vodu premiešame a vlejeme ju do horúcej polievky.Polievku krátko ešte povaríme.

    Fazuľová polievka s údeným mäsom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pokiaľ sa nám polievka varila tak sme si spravili rezance.(slíže).Spravíme si ich takto : Suroviny nato určené sme spracovali v jeden celok.Najlepšie je to robiť ručne,vtedy vie človek posúdiť či pridať vodu,alebo ak treba tak múku.No v každom prípade by malo byť cesto skôr tuhšie ako moc vláčne.

    Fazuľová polievka s údeným mäsom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Postupujeme rozvaľkaním cesta a následným prerezaním ako vám to ukazuje bod 6. Cesto necháme trochu obschnúť aby sa nám pri krájaní moc nelepilo.

    Fazuľová polievka s údeným mäsom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Keď nám cesto ako-tak obschlo tak si potom z neho nakrájame rezance prípadne štvorčeky.

    Fazuľová polievka s údeným mäsom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pokrájané cesto vložíme do vriacej vody a keď sa nám pri varení objavý na vrchu vody tak je to signál,že rezance budú čoskoro hotové.Radšej ich viackrát ochutnajme aby boli ok.

    Fazuľová polievka s údeným mäsom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    A na záver,,programu"si rezance scedíme a pod kohútikom studenej vody ich viackrát prepláchneme aby sa nám veľmi nezlepili.Pochopiteľne kto nerád rezance v takejto polievke, tak si dá k polievke chlieb. Prajem vám k dnešnej večeri dobrú chuť.

    Fazuľová polievka s údeným mäsom (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

88 komentárov k receptu
ahoj Lacko som rada že si sa vratil už si mi tu chybal taky spravný chlap medzi babami takuto polievku tiež varim moj manžel ju zbožnuje ked idem do Blavy za dcerou tak mu ju navarim a on ju je aj 4 dni
naša obľúbená polievka. Slížikov vraj má byť toľko, aby v nej stála lyžička - hovorievali starí obyvatelia Rače. Okrem zemiakov robím ako ty. Som rada, že si sa ozval a nezanevrel na nás:-)
No to je něco .Takovou jsem ještě neviděl .Ale způsob přípravy zápražky je fantastický .Znám dost zásmažek ,zápražek ale tohle je něco .Mám v k.k. a5* .Díky za další novinku alespoň pro mně .
Lacko, rada Ťa vidím a hned aj idem máčať fazuľu na zajtra, si prišiel s receptom, čo mi už mesiac po rozume chodí,ja som ju odkukala od švagra a voláme ju dolniacka fazuľa, to už doma vedia, že to je tá s rezancami, varím ju z bielej, ako som obkukala, zeleninu na kocky a ked nie údené, viem, možno nie je to ono, aj dobrá klobáska je dobrá a tu mám, rezance domáce, ako ináč a ja nakoniec majoránku prosím pekne,ale že je veľmi chutná to viem na 100%. Zajtra varím a odporúčam, kto nepozná.
@mesiar50 - lacikám drágám - vitaj späť:-))) mám z toho úprimnú radosť :-)
polievka ako má byť, zdravá, sýta, výdatná, úžasná tradičná chuť, vynikajúco spracovaný postup, skvelé foto, ako to len taký majster- kuchár dokáže ako si ty osobne :-)
*****
@masiar vitaj, polievka ako lusk, len ju spraviť, slíže ako sa patrí, pekne široké, udené mäsko krásne, a tá chuť musela byť famózna, si super chlap s vareškou v ruke :-) (tíško závidím)
@klukodvody
Od profíka som takúto pochvalu naozaj nečakal.
Bol som v Čechách ako vojak základnej služby.Vaša kuchyňa je taká pestrá a chutná ako slovenská.Budem rád keď sa v budúcnosti od teba aj ja niečo naučím.Vďaka.
tak túto výbornú polievku aj so slížami ma naučila variť moja svokra, patrí medzi naše obľúbené. Jedna zo zaručených zbraní nás, milujúcich manželiek - zavďačiť sa mužovi obľúbenou mamičkinou polievkou. Vitaj späť @mesiar50
Zdravím Ta priateľ Mesiar50 dlho si sa neohlásil,ako ide život! Taketo ,ja to volám omače ako omáčky majú vždy uspech a s hrubými rezancami a mäkkým chlebom sa napráskame.Všetko dobré a vela zdravia.
@jarunka
Táto zásmažka je pripravená bez tuku.
1PL hladkej múky,keď nemáš tak polohrubá.200 ml studenej vody.(podľa potreby).Múku osmažiť na sucho.Radšej na miernom,,ohni "a za stáleho miešania.Za horúca naliať na ňu studenú vodu a dôkladne premiešať.Ďakujem ti za pekný komentár.


Akurát sa mi varí fazuľa s údeným. Varím ju presne ako ty, len zeleninu nakrájam na menšie kúsky. Za chvíľu prídu na rad slíže. Neostáva mi nič iné, len túto fazulovicu pochváliť.
@nadsky
Tiež ťa zdravím priateľu @nadasky.M áš pravdu,chlieb pasuje veľmi dobre k tomuto jedlu.Ako vidím vnúčatká rastú ako huby po daždi.Ďakujem ti srdečne.Pozdravujem celú tvoju rodinku,medzi inými aj tvoje vnúčatká.Želám veľa zdravia a šťastia.
@ewag
Ako čítam veľa z vás máte radi túto klasiku aj s rezancami prípadne ako si ich ty nazvala slížami.Aj tvoja polievka bude zaručene veľmi chutná.
Ďakujem ti pekne.
@tatty
Záhoráci sú veselý a skvelý ľudia.Pracoval som s nimi v Nitrianskom mäsovom priemysle.Zaslúžia si túto slovenskú klasiku.Ďakujem ti a som rád,že som videl na,,skle" tvoje písmo.
Včera som mala dilemu, či variť Tvoju fazuľu, alebo tú od @tiginko , teraz vyhrala Tvoja, nebola varená s krkovičkou, ale domácou klobásou, myslím, že to jej na chuti neubralo, je super, ďakujem za recept...



@zuzanka1367
Naozaj som poctený tým,že si varila podľa môjho receptu.Jedlo ktoré prezentuješ svojou fotkou vyzerá veľmi vábivo a gustiózne.Klobása dodá jedlu patričný,,šmrnc".Niet mi čo ďakovať,to ja ti ďakujem za peknú fotku tvojho jedla ktorú si pridala pod môj recept.Želám ti pekný podvečer.
používateľ nemá avatar
plk
Fazulova u nas (na Zahoracku - pupku sveta :-) ) jedine s hrubymi slizami. S domacimi samozrejme. U nas sa takato polievka robi este aj z "bobovice" a pridavaju sa "spicky" (tanecnica polna?) ked rastu alebo susene huby (akekolvek).

"Klasicke" zasmazky mi velmi nejdu -castokrat sa mi "zglcnu"- tak vyskusam ten Vas recept.
@plk
Z bôbovice musí byť polievka veľmi dobrá a hríby ktoré mám strašne rád snáď pasujú do každého jedla.Ja som v tomto recepte robil zásmažku spontánne a preto som si ani nepoznačil,že koľko vody som pridal k múke na zásmažku. No napíšem ti nejaké údaje o nej možno sa ti zídu.
Do horúcej opraženej múky sa musí vždy pridať studená voda.Pridaj si k nej radšej viac vody aby nebola hustá ako malta.
Na základnú zásmažku platí väčšinou tento vzorec :
2 PL oleja(masla)
2 PL hladkej múky
200 ml studenej vody
Múku smažíme radšej na miernejšom ohni.Za stáleho miešania sledujeme ako hnedne a zvolíme si či chceme svetlejšiu do svetlých polievok a či tmavšiu do gulášov.Keď pridáme aj mletú papriku musí sa z tepelného zdroja stiahnuť aby nám paprika nezhorela.Ak sa nám zdá zápražka hustá ,tak k nej prilejeme trochu studenej vody a dobre premiešame.
Zápražka na fotke ktorú som dnes pridal je robená iným pomerom a tuk v nej nefiguruje vôbec.Keď si pripravíš takúto redšiu zásmažku tak by tam fiasko nemalo hroziť.Ja som ti celý čas tykal a poprosím ťa aby si to v budúcnosti robil aj ty k mojej osobe.Ďakujem ti a pekne pozdravujem.
keď moja dcéra fičala na správne kombinovanej strave, tak som robila takéto zápražky bez tuku a bola to celkom dobrá chuť, u nás sa fazuľa s rezancami nevarí, ale za vyskúšanie to stojí,;
@manya
Polsky kolegovia robia zasmazku vylucne, len na suchy sposob.Odpari sa vlhkost z muky a pach surovej muky.Kazdy vari svoju polievku po svojom a plne to respektujem.No zalezi,len na tebe,ze ci chces zmenu vo svojom jedalnicku a ci nie.Dakujem ti za pekny komentar.
no niečo podobné som varila včera, ešte mi zostalo. Miesto fazule /nemala som v kuchyni a o polnoci sa mi nechcelo ísť do pivnice aby som ju namočila/ bola šošovica, zelenina pokrájaná na menšie ks, zvyšok širokých polámaných kúpených rezancov, bez zápražky,no hustá riadne od použitých surovín a nie s krkovičkou, ale s úd. rol. plecom, na majoránku som veru zabudla, dochutené zelenou vniatkou z cibule zo záhrady, petržlenová ešte z vlaňajška nestihla dorásť. 5* a vitaj.
Už asi týždeň mám chuť na fazuľovú polievku. Nevarím s údeným, ale len bez údeného mäska a s domácimi rezancami, alebo fliačkami. Stále o nej hovorím. Už sa mi moji smejú. Ale v sobotu určite uvarím podľa teba. Aj s tým udeným. To bude fantázia. Ale ja to udené nedám do polievky, ale uvarím k nemu zemiakovú kašu a kyslú kapustu. To bude bašta. Ukladám KK /aby som nezabudla všetky suroviny/.
@motyka
Rozmýšľaš logicky.Teplé predjedlo bude polievka a ako hlavné jedlo bude mäso.A dali by sa trafiť aj tri muchy jednou ranou a to pripravením fazuľového prívarku.Škoda,že sa u nás sním veľmi,,nekamarátia."
Som naozaj rád,že sa ti môj recept pozdáva.Neostáva mi už nič iné ako sa ti poďakovať a zaželať ti pekný zvyšok dnešného dňa.

používateľ nemá avatar
plk
@mesiar50 - SA podarilo :-) podla Vasho recepisu. Sorac, ale na Ty/Vyka-nie mam svoje dovody, ktore tu nechcem rozoberat - nie sme na nejakom pokecy. Sagaaano :-). Ale mne SA moze kludne TY-kat, inaksie by som bol nesvoj. Tykaju mi aj o 1/3 storocia mladsi kolegovia. Lebo u-uuu-dajne som zjaseny a energeticky a vyzeravsi :-) ako tridsiatnik).

Mimochodom - s tim precedenim cez sitko som to uz niekolkokrat skusal. A potom som musel kupovat nove sitko. Sa mi to tam "zapieklo". Teda ta moja "zglcnuta" zasmazka. A lezie to do penazi potom za nove sitka. Heh.
@plk
Som poctení tým,že ste si vybrali môj recepis a potešila ma správa,že sa vám polievka vydarila podľa vašich predstáv.Ďakujem a želám vám príjemný víkend.
tak som navarila podľa tvojho receptu, zápražku som urobila bez tuku, doplnila rezancami a môj muž sa len čudoval, čo to zase kuchtím, ale chutilo aj jemu, zmena nezaškodila, ďakujem;
@kimlo
Priatelu,som naozaj rád,že moja polievka ťa inšpirovala k uvareniu tvojho chutného jedla.Vyzerá velmi chutne a narobil si mi len chúťky.!
Ďakujem ti za pekné foto a posielam ti pozdrav z nizozemska.

Pridaj komentár k receptu: