Fazuľová polievka s údeným mäsom (fotorecept)
Autor receptu: mesiar50
Toto jedlo pripravý aj ten kto má obe ruky ,,ľavé".
10 porcií |
30 minút príprava |
60 minút tepelná úprava |
Postup
- Deň vopred namočenú fazuľu (najlepšie je ju dať do vody cez noc) podlejeme studenou vodou a dáme ju trochu prevariť.(cca.10 min.)Potom z nej vodu zlejeme a nalejeme na ňu znovu vodu.Keď je už fazuľa dopoli uvarená vložíme k nej predvarené údené mäso.
- Očistenú zeleninu som pozdlžne rozrezal.Zemiaky a kareláb som prerezal na väčšie kocky
a dal som ho variť zároveň aj s údeným mäsom.
- Polievku privedieme do varu a potom pomalším tempom ju varíme zhruba 50 minút.Treba to jedlo medzičasom skontrolovať aby sa nám nebodaj fazuľa nerozvarila.Ostatné suroviny skontrolujeme samozrejme tiež.Jedlo dochutíme koreninami.
- A na záver varenia si spravíme zásmažku a to takýmto spôsobom:
Opražíme si ,len tak nasucho múku.Potom k nej pridáme olej (bravčovú masť) pretlačený cesnak a smažíme do zlatohneda.Ku koncu smaženia k nej dáme mletú papriku a zásmažku z ohniska odstavíme.Zásmažku musíme miešať a sledovať ju,keďže má tendenciu ľahko sa pripáliť.K horúcej zásmažke prilejeme studenú vodu premiešame a vlejeme ju do horúcej polievky.Polievku krátko ešte povaríme.
- Pokiaľ sa nám polievka varila tak sme si spravili rezance.(slíže).Spravíme si ich takto :
Suroviny nato určené sme spracovali v jeden celok.Najlepšie je to robiť ručne,vtedy vie človek posúdiť či pridať vodu,alebo ak treba tak múku.No v každom prípade by malo byť cesto skôr tuhšie ako moc vláčne.
- Postupujeme rozvaľkaním cesta a následným prerezaním ako vám to ukazuje bod 6.
Cesto necháme trochu obschnúť aby sa nám pri krájaní moc nelepilo.
- Keď nám cesto ako-tak obschlo tak si potom z neho nakrájame rezance prípadne štvorčeky.
- Pokrájané cesto vložíme do vriacej vody a keď sa nám pri varení objavý na vrchu vody tak je to signál,že rezance budú čoskoro hotové.Radšej ich viackrát ochutnajme aby boli ok.
- A na záver,,programu"si rezance scedíme a pod kohútikom studenej vody ich viackrát prepláchneme aby sa nám veľmi nezlepili.Pochopiteľne kto nerád rezance v takejto polievke, tak si dá k polievke chlieb.
Prajem vám k dnešnej večeri dobrú chuť.