Fazuľová polievka s údeným mäsom (fotorecept)

Autor receptu: mesiar50

Toto jedlo pripravý aj ten kto má obe ruky ,,ľavé".

10
porcií
30 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Deň vopred namočenú fazuľu (najlepšie je ju dať do vody cez noc) podlejeme studenou vodou a dáme ju trochu prevariť.(cca.10 min.)Potom z nej vodu zlejeme a nalejeme na ňu znovu vodu.Keď je už fazuľa dopoli uvarená vložíme k nej predvarené údené mäso.
  2. Očistenú zeleninu som pozdlžne rozrezal.Zemiaky a kareláb som prerezal na väčšie kocky a dal som ho variť zároveň aj s údeným mäsom.
  3. Polievku privedieme do varu a potom pomalším tempom ju varíme zhruba 50 minút.Treba to jedlo medzičasom skontrolovať aby sa nám nebodaj fazuľa nerozvarila.Ostatné suroviny skontrolujeme samozrejme tiež.Jedlo dochutíme koreninami.
  4. A na záver varenia si spravíme zásmažku a to takýmto spôsobom: Opražíme si ,len tak nasucho múku.Potom k nej pridáme olej (bravčovú masť) pretlačený cesnak a smažíme do zlatohneda.Ku koncu smaženia k nej dáme mletú papriku a zásmažku z ohniska odstavíme.Zásmažku musíme miešať a sledovať ju,keďže má tendenciu ľahko sa pripáliť.K horúcej zásmažke prilejeme studenú vodu premiešame a vlejeme ju do horúcej polievky.Polievku krátko ešte povaríme.
  5. Pokiaľ sa nám polievka varila tak sme si spravili rezance.(slíže).Spravíme si ich takto : Suroviny nato určené sme spracovali v jeden celok.Najlepšie je to robiť ručne,vtedy vie človek posúdiť či pridať vodu,alebo ak treba tak múku.No v každom prípade by malo byť cesto skôr tuhšie ako moc vláčne.
  6. Postupujeme rozvaľkaním cesta a následným prerezaním ako vám to ukazuje bod 6. Cesto necháme trochu obschnúť aby sa nám pri krájaní moc nelepilo.
  7. Keď nám cesto ako-tak obschlo tak si potom z neho nakrájame rezance prípadne štvorčeky.
  8. Pokrájané cesto vložíme do vriacej vody a keď sa nám pri varení objavý na vrchu vody tak je to signál,že rezance budú čoskoro hotové.Radšej ich viackrát ochutnajme aby boli ok.
  9. A na záver,,programu"si rezance scedíme a pod kohútikom studenej vody ich viackrát prepláchneme aby sa nám veľmi nezlepili.Pochopiteľne kto nerád rezance v takejto polievke, tak si dá k polievke chlieb. Prajem vám k dnešnej večeri dobrú chuť.