Foto: frezia68
Včera som pozerala v televízii Nebíčko v papuľke z Trenčianských Teplíc.A tam rodáčka z Omšenia uvádzala tento recept,ktorý ma zaujal preto,že je jednoduchý,lacný Zobraziť celý popisVčera som pozerala v televízii Nebíčko v papuľke z Trenčianských Teplíc.A tam rodáčka z Omšenia uvádzala tento recept,ktorý ma zaujal preto,že je jednoduchý,lacný a ak fazuľu predvaríme,aj rýchly.Tak som dnes varila nedeľa-nenedeľa a pripravené kurča som dala do chladničky.Kto má rád fazuľu,iste si pochutí.Náročnejším pridajte kúsok pečenej krkovice,ale ak chutilo p.Žídekovi, ( aj mne) , možná niekoho zaujme.Robila som z polovičnej dávky,ale množstvá uvádzam podľa autorky.
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Večer fazuľu premyjem , namočím a ráno vlejem do hrnca aj s vodou,v ktorej sa máčala.Urobila som ako autorka receptu,ale kto chce predísť nadúvaniu,po prvom vare vodu zleje.Alebo pridá saturejku,ako ja,lebo táto pomôže tráveniu.Ale to už je naviac oproti pôvodnému receptu.Pridala som kožu zo slaniny,lebo tá pridá skvelú príchuť.A saturejka sa dáva až na záver varenia,tak ako majoránka,aby nezhorkli.Nedávajte veľa saturejky,radšej ochutnajte a ak chutí,pridajte.
-
2
Ak je fazuľa polomäkká,pridám zemiaky nakrájané na drobno,lebo chceme aby sa aj rozvarili,veď to má byť kaša.Zároveň pridám opraženú cibuľu na slaninke.Trocha posolím (slanina,aj koža je slaná),pridám MČK a pokrájaný strúčik cesnaku.
-
3
Ak je všetko mäkké,pridám 4 polievkové lyžice ryže,ktorú rozsypem po povrchu a už bez miešania nechám pomaly vrieť prikryté asi 15 minút. Pridám trocha nakrájanej saturejky a kto chce,aj majoránku.Ja som si pridala aj moje obľúbené bylinky pažítku a petržlenovú vňať a tie pridávam všade,ak sa "nebijú" s jedlom. Podáva sa poliate opraženou cibuľou. To boli moje raňajky,lebo ideme do lesa spáliť kalórie. Tak želám všetkým pekný deň a kto vyskúša,aj DOBRÚ CHUŤ !
Prijemny den!
Určite vyskúšam. Takéto jedlo môžem :)
kde sa fazuľa so slaninkou..cesnakom..majoránkou..snúbi - to môj sobášny veľmo ľúbi..
kedže toto jedlo nepoznám - na uvarenie pohľadám chuť..na ochutnanie chuť je vždy prítomná..:-)
Tento receptík mi akosi včera unikol. Takéto jedlá z jedného hrnca mám veľmi rád. Málo roboty a chutné. Tento rcp. si ukladám do kolónky jedlá budúcnosti. Uvarím keď budem mať prázdnu hubu. Myslím tým, že už budem bez zubov. A pridám aj tú krkovičku lebo ja bez mäska akosi neviem existovať. Bude ju síce treba pomlieť ale to je najmenej. Máš moju pochvalu. Pekný deň Ti prajem.
Ale recept určite vyskúšam, poznačila som si ho, teraz ho vďaka tebe budem mať aj v KK.
A máš pravdu, tú vodu, v ktorej bola fazuľa namočená bolo treba zliať. Ja zlievam aj tú, v ktorej fazuľa prvý raz zovrie, až v tej ďalšej ju varím a potom je jej konzumácia úplne bez následkov.
veľmi podobné jedlo je aj táto kaša. A skúsim tú Tvoju na jeseň v kotlíku urobiť. Uvidím, ako chutí s ryžou. Šosovicu s ryžou mám veľmi rada, možno sa to nebude veľmi líšiť.