Fazuľová kaša z Omšenia

frezia68 - fotkafrezia68, 15. júna 2014
Fazuľová kaša z Omšenia
Foto: frezia68

Včera som pozerala v televízii Nebíčko v papuľke z Trenčianských Teplíc.A tam rodáčka z Omšenia uvádzala tento recept,ktorý ma zaujal preto,že je jednoduchý,lacný Zobraziť celý popisVčera som pozerala v televízii Nebíčko v papuľke z Trenčianských Teplíc.A tam rodáčka z Omšenia uvádzala tento recept,ktorý ma zaujal preto,že je jednoduchý,lacný a ak fazuľu predvaríme,aj rýchly.Tak som dnes varila nedeľa-nenedeľa a pripravené kurča som dala do chladničky.Kto má rád fazuľu,iste si pochutí.Náročnejším pridajte kúsok pečenej krkovice,ale ak chutilo p.Žídekovi, ( aj mne) , možná niekoho zaujme.Robila som z polovičnej dávky,ale množstvá uvádzam podľa autorky.

4
porcie
5 minút
príprava
120 minút
tepelná úprava

Suroviny

200 g
3 ks
4 pl
2 ks
100 g




Postup

  1. 1

    Večer fazuľu premyjem , namočím a ráno vlejem do hrnca aj s vodou,v ktorej sa máčala.Urobila som ako autorka receptu,ale kto chce predísť nadúvaniu,po prvom vare vodu zleje.Alebo pridá saturejku,ako ja,lebo táto pomôže tráveniu.Ale to už je naviac oproti pôvodnému receptu.Pridala som kožu zo slaniny,lebo tá pridá skvelú príchuť.A saturejka sa dáva až na záver varenia,tak ako majoránka,aby nezhorkli.Nedávajte veľa saturejky,radšej ochutnajte a ak chutí,pridajte.

    Fazuľová kaša z Omšenia - obrázok 1
  2. 2

    Ak je fazuľa polomäkká,pridám zemiaky nakrájané na drobno,lebo chceme aby sa aj rozvarili,veď to má byť kaša.Zároveň pridám opraženú cibuľu na slaninke.Trocha posolím (slanina,aj koža je slaná),pridám MČK a pokrájaný strúčik cesnaku.

    Fazuľová kaša z Omšenia - obrázok 2
  3. 3

    Ak je všetko mäkké,pridám 4 polievkové lyžice ryže,ktorú rozsypem po povrchu a už bez miešania nechám pomaly vrieť prikryté asi 15 minút. Pridám trocha nakrájanej saturejky a kto chce,aj majoránku.Ja som si pridala aj moje obľúbené bylinky pažítku a petržlenovú vňať a tie pridávam všade,ak sa "nebijú" s jedlom. Podáva sa poliate opraženou cibuľou. To boli moje raňajky,lebo ideme do lesa spáliť kalórie. Tak želám všetkým pekný deň a kto vyskúša,aj DOBRÚ CHUŤ !

    Fazuľová kaša z Omšenia - obrázok 3

Diskusia k receptu

ivet74
neviem sa vynadivat na tanker.. :-) krasny..
jakamaka
Toto jedlo som nejedla dobrych 20 rokov!!!!!! Vdaka za tip -aj ked uz asi taku dobru kasu nebudem nikdy jest -moj dedko ju zahustoval psenom a nie ryzou -dokazala som ju vtedy jest casto :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) parkrat som ju robila sice aj ja -ale uz to nebolo ono -vdaka ze si mi poradila tu saturejku a cesnak -asi to mi v nej chybalo:-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) no a tie spomienky mi budu este chybat:-) :-) :-) :-) :-) :-)
Prijemny den!
terinka55
Super ! Toto som videla aj ja a veľmi sa mi recept "popačoval".
Určite vyskúšam. Takéto jedlo môžem :)
eviana
@frezia68 , Jardu som včera nesledovala, takže ma teší, že si tento recept vložila...vyzerá to fakt prudko jedlé, mňam... ukladám, vyskúšam :) 5*
salinka
Nepoznám, ale podľa popisu by mi to chutilo. Naše predgenerácie boli naozaj šikovné, vedeli improvizovať a vykúzliť dobrotu z toho mála, čo mali:-)
radost
fazuľová kaša..a ktože to tu dal..??aha..@frezia naša..

kde sa fazuľa so slaninkou..cesnakom..majoránkou..snúbi - to môj sobášny veľmo ľúbi..
kedže toto jedlo nepoznám - na uvarenie pohľadám chuť..na ochutnanie chuť je vždy prítomná..:-)
frezia68
Reku pozriem,čo nového,kto čo navaril dobrého.A tu aká milá správa?@rados ť zas radosť rozdáva...Od ucha k uchu mám pery,nech sa kukne,kto neverí.Všetkých chválim,kto má chuť a Ty ,milá @rados ť,dlho zdravá buď :-)))
yogicek
Milá @frezia68
Tento receptík mi akosi včera unikol. Takéto jedlá z jedného hrnca mám veľmi rád. Málo roboty a chutné. Tento rcp. si ukladám do kolónky jedlá budúcnosti. Uvarím keď budem mať prázdnu hubu. Myslím tým, že už budem bez zubov. A pridám aj tú krkovičku lebo ja bez mäska akosi neviem existovať. Bude ju síce treba pomlieť ale to je najmenej. Máš moju pochvalu. Pekný deň Ti prajem.
1x pacik
frezia68
@yogi ček:Uznávam,na prvý pohľad kaša nevyzerá akosi priam lákavo,aj som pridala potom trocha vývaru,lebo som ju prihrievala.Ale je chutná,veď slanina,koža,cesnak....A želám,nech ju nemusíš vôbec variť,teda aby Ti zuby dlho vydržali zdravé :-) , ďakujem a želám úspešný celý týždeň :-)
sovka62
Veru tak, aj mne sa recept veľmi páčil, fazuľovú kašu poznám, ale u nás varila inak. Bývala z bielej fazule, tá sa celkom rozvára a preto výsledkom bola hustejšia kaša, podobná ako zemiaková. A so zemiakovou mala spoločné aj to, že najlepšia bola druhý deň, opečená na masti do chrumkava.
Ale recept určite vyskúšam, poznačila som si ho, teraz ho vďaka tebe budem mať aj v KK.
A máš pravdu, tú vodu, v ktorej bola fazuľa namočená bolo treba zliať. Ja zlievam aj tú, v ktorej fazuľa prvý raz zovrie, až v tej ďalšej ju varím a potom je jej konzumácia úplne bez následkov.
kukulienka71
Frezia68, fazuľové jedlá mám rada, aj rizoto len zo samotnej fazule zvyknem pre seba robiť(inému to doma moc nechutí, tak len porciu pre seba) tvoj recept vyskúšam, saturejku som nasiala a majoránku ľúbim. Ďakujem, že si sa podelila:-) Pekný deň!
babkamt
Tiež varím fazuľovú kašu inak. No vyskúšam aj tvoj recept. Môj má rád kaše. Je jedno či je to zemiaková, hrachová .Takouto ho určite poteším.
altyn
Fazulu lubim a spravim si ju podla teba v piatok. Potom mam dva dni volno a tak mozem byt aj naduty :-))) Ale tiez aj s kuskom maska. Pekny a jednoduchy recept.
pacik
Reláciu som nevidela, ale vďaka tebe vyskúšam. Čím som staršia, tý viac mám rada staré recepty 5* :-)
frezia68
Ďakujem všetkým za milé komentáre a želám pekný deň :-)
elixir
Krásne :) Ja bez tej slaninky a masti, inak ako stvorené pre mňa, strukoviny mám veľmi rada. Tak si to pekne uložím.
askadaniela
U nás je to najobľúbenejšie jedlo mojho muža aj decká ju majú radi, k tomuto jedlu sa nám viažu tiež krásne spomienky - na moju svokru a tiež babičku z našej ulice, ktorá si nás "adoptovala", keď mužova maminka zomrela.Varievame ju podnes deň presne takto, iba k nej pridávame ako prílohu varenú kyslú kapustu :-)
frezia68
@alena45 : už je uložený,hoci hrachor nemám,ale hrach ho nahradí,nie?V kotlíku,to znamená pre väčšiu partiu?No vidíš,a ja som šošovicu s ryžou ešte nejedla,musím sa poobzerať po receptoch.Ďakujem za komentár :-)
frezia68
@janger :ďakujem,potvrdila si mi to dvakrát,tak Ti verím :-))))) potešila si a posielam Ti do tej diaľky želanie pekného dňa :-)
grula
a ten obrus, retro (damaškový?)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia