Fazuľová kaša z Omšenia

Autor receptu: frezia68

Včera som pozerala v televízii Nebíčko v papuľke z Trenčianských Teplíc.A tam rodáčka z Omšenia uvádzala tento recept,ktorý ma zaujal preto,že je jednoduchý,lacný a ak fazuľu predvaríme,aj rýchly.Tak som dnes varila nedeľa-nenedeľa a pripravené kurča som dala do chladničky.Kto má rád fazuľu,iste si pochutí.Náročnejším pridajte kúsok pečenej krkovice,ale ak chutilo p.Žídekovi, ( aj mne) , možná niekoho zaujme.Robila som z polovičnej dávky,ale množstvá uvádzam podľa autorky.

4
porcie
5 minút
príprava
120 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Večer fazuľu premyjem , namočím a ráno vlejem do hrnca aj s vodou,v ktorej sa máčala.Urobila som ako autorka receptu,ale kto chce predísť nadúvaniu,po prvom vare vodu zleje.Alebo pridá saturejku,ako ja,lebo táto pomôže tráveniu.Ale to už je naviac oproti pôvodnému receptu.Pridala som kožu zo slaniny,lebo tá pridá skvelú príchuť.A saturejka sa dáva až na záver varenia,tak ako majoránka,aby nezhorkli.Nedávajte veľa saturejky,radšej ochutnajte a ak chutí,pridajte.
  2. Ak je fazuľa polomäkká,pridám zemiaky nakrájané na drobno,lebo chceme aby sa aj rozvarili,veď to má byť kaša.Zároveň pridám opraženú cibuľu na slaninke.Trocha posolím (slanina,aj koža je slaná),pridám MČK a pokrájaný strúčik cesnaku.
  3. Ak je všetko mäkké,pridám 4 polievkové lyžice ryže,ktorú rozsypem po povrchu a už bez miešania nechám pomaly vrieť prikryté asi 15 minút. Pridám trocha nakrájanej saturejky a kto chce,aj majoránku.Ja som si pridala aj moje obľúbené bylinky pažítku a petržlenovú vňať a tie pridávam všade,ak sa "nebijú" s jedlom. Podáva sa poliate opraženou cibuľou. To boli moje raňajky,lebo ideme do lesa spáliť kalórie. Tak želám všetkým pekný deň a kto vyskúša,aj DOBRÚ CHUŤ !