Fazuľa s cibuľou fotorecept

aja1616 - fotkaaja1616, 7. februára 2011
Fazuľa s cibuľou (fotorecept)
Foto: aja1616

Vždy sa mi zbiehajú slinky, keď vidím "Lucky Luka", teda Terenca Hilla (teraz neviem či som to dobre napísala, ale tu na tom, dúfam, Zobraziť celý popisVždy sa mi zbiehajú slinky, keď vidím "Lucky Luka", teda Terenca Hilla (teraz neviem či som to dobre napísala, ale tu na tom, dúfam, až tak nezáleží), ako sa láduje fazuľou. Vtedy si spomeniem na tento recept, ktorý mám od svojej sestry. Takto pripravená fazuľa je veľmi chutná a zároveň je to vlastne aj vegetariánske jedlo. No, ja som mäsožravá, ale pri tomto mi mäso vôbec nechýba. Ja mám pocit, akoby tam bolo.

4
porcie
75 minút
príprava
45 minút
na 200 °C

Suroviny

250 g
500 g
2 ks
1 KL




Postup

  1. 1

    Fazuľu sme si večer namočili do vody. Ráno vodu zlejeme, ošúpeme si cibuľu, pripravíme ostatné prísady.

    Fazuľa s cibuľou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    V hrnci si fazuľu zalejeme vodou, v ktorej ju budeme variť. Vody dávame len toľko, aby sa nám v nej fazuľa uvarila. (Neskôr z nej budeme potrebovať len časť.) Pridáme približne 250 g cibule (to je polovica z celkového množstva) nakrájanej na drobné kocky, 2 bobkové listy, trocha mletého čierneho korenia a keď budeme mať fazuľu polomäkkú, tak pridáme soľ.

    Fazuľa s cibuľou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Fazuľa sa varí a my si nakrájame zvyšnú cibuľu na menšie kocky a osmažíme ju na oleji. Inak v tomto jedle cibuľou nemusíme šetriť. Keď máme o 1-2 cibule viac nevadí.

    Fazuľa s cibuľou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Keď nám cibuľka krásne vonia a chytá zlatú farbu, tak pridáme 1 KL ml. červenej papriky, dobre premiešame a odstavíme z ohňa.

    Fazuľa s cibuľou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Počkáme kým sa nám fazuľa dovarí. Pozor, aby sa nerozvarila. Keď je mäkká, tak z nej zlejeme vodu do misky, lebo časť tohto vývaru budeme potrebovať na podliatie. Zoberieme si nádobu, v ktorej chceme fazuľu dusiť. Ja som použila misu z varného skla, lebo mám dobrý prehľad čo sa deje dnu. Na dno misy si dáme vrstvu osmaženej cibule.

    Fazuľa s cibuľou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na cibuľu navrstvíme uvarenú fazuľu s cibuľou a na to druhú časť osmaženej cibule.

    Fazuľa s cibuľou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Toto všetko zalejeme vývarom z fazule tak, aby vývar siahal len tesne nad vrchnú vrstvu.

    Fazuľa s cibuľou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Zakryjeme vrchnákom a dáme do vyhriatej rúry dusiť. Na 200°C asi 45 minút = vývar je z väčšej časti vydusený a z rúry sa šíri príjemná vôňa. Kto chce, môže dusiť na sporáku.

    Fazuľa s cibuľou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Necháme chvíľu vychladnúť a máme hotovo. Zajedáme s pečivom. Dobrú chuť.

    Fazuľa s cibuľou (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

bojar
to sa mi páči, len neviem či to nenadúva
mamatata2
Dobrý recept, vraj keď zlejeme vodu, v ktorej sa fazuľa močila, tak nenadúva. Fazuľu má v zásobe, chystala som sa variť polievku, tak časť použijem podľa Teba
evanaaa
Je mi to jedno, ak trochu nadúva, fazuľu máme radi, ale Aja1616 , nie je moc rozvarená, keď sa aj varí, aj pečie? Asi ju netreba dlho variť.
aja1616
Ďakujem za komentáre.@bojar áno, nadúva, ale čo už, to každá strukovina. Ide jar, treba ju variť na víkend a vyjsť si do prírody.@mamatata2 ja som ju varila presne podľa odporúčania Dr. Bukovského a musím priznať, že aj tak nadúvala, možno menej, ale predsa.@evanaaa ja ju vždy varím do mäkka, ale tak aby ostala celá, preto by som sa ju bála variť napríklad v tlakovom hrnci, ale keď si všimneš, tak aj táto moja je niektorá rozpolená a to bola už pri dovarení a dusením sa "nerozprplala". Pri dusení ju nemiešaš, takže nehrozí, že by sa Ti z nej spravila kaša. Možno záleží aj od fazule, niektorá sa viac rozvára. Treba len vyskúšať. Dúfam, že bude chutiť. Kto má rád fazuľu a cibuľu, odporúčam vyskúšať, má zaujímavú chuť a dá sa jesť aj studená.
dajda
Ked sa prida saturejka,že vtedy nenaduva.Toto vypada na dobru chuťovku musim vyskúšať.
bambulka51
Veru ,dobrotka.Robila som si jeden deň ,keď som nemusela variť aj mužíčkovi,len pre seba tiež ako ty ale dala som si fazuľku s konzervy,ja už môžem.Kde sú malé deti tak tam sa právdaže konzerva moc nehodí.Pochutnala som si.
kimika
také kovbojské jedlo :) fazuľu mám rada a veruže si ju aj urobím podľa tvojho receptu. Ukladám do KK.
fejton1
fazuľu a cibuľu mám rád.Jednoduchý a vyborny recept. ukladam:KK.
marianne69
@Aja1616 dakujem za vyborny strukovinovy recept,naozaj paradicka,to mnozstvo cibule tam spravilo svoje,vyborna chut.S upecenym chlebikom nemalo chybu.:-)
tamik
milujem cibuľu a na fazľke som mi veľmi chutila...dik za typ (:
efrat
fantasticky recept, nieco presne pre mna....
spetkasoli
celkom nahodou som narazila na tento krasny recept, mila@ajka1616 , fazulku milujem na vsetky mozno sposoby. Recept uz je vyskusany, ulozeny, posielam 5* a srdecne zdravim do PB, pochazam z Bystrice a dufam, ze dame niekedy spolocne kaficko, chodim tam velmi casto. Zdravim z Pardubic a prajem pekny den
spetkasoli
celkom nahodou som narazila na tento krasny recept, mila@ajka1616 , fazulku milujem na vsetky mozno sposoby. Recept uz je vyskusany, ulozeny, posielam 5* a srdecne zdravim do PB, pochazam z Bystrice a dufam, ze dame niekedy spolocne kaficko, chodim tam velmi casto. Zdravim z Pardubic a prajem pekny den
siisa
Dnes som robila toto na obed, ja som k tomu podávala údené, ale fakt tá fazuľa chutí aj bez mäsa....výborná je. Ďakujem za super receptík :)


1x radost
aja1616
@Siisa (20.5.2017 13:52)

teší ma, Tvoja reakcia na recept a krásne foto. Som rada, že chutilo. Ďakujem.





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia