Fašírky a Mortadella fotorecept

pacun110 - fotkapacun110, 24. januára 2011
Fašírky a Mortadella (fotorecept)
Foto: pacun110

Fašírka je jedlo mnohých variácíí, každá jedna je vlastne originál! A tu si môžte pozrieť niekoľko z mojich...

Suroviny

1,5 kg, mleté
1,0 / 0,5 kg/kg
8 ks
3 ks
1 noha
  a žltá
2 ks
1 hlávka
 aj štipľavá




Postup

  1. 1

    ...toto sú 2 fašírky a jedna mortadella....a urobil som si to takto - Mäso meleme!Ale meleme len mäso nepomleté!Mleté už nemeleme!A ak meleme,tak meleme aj cibuľu a cesnak,ak nemeleme,tak cibuľu krájame a cesnak drtíme...

    Fašírky a Mortadella (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Fašírky robím dve -ľavú tak,že k mäsu som pridal 2 vajcia,1 nadrobno pokrájanú cibuľu,cesnak,majoránku,korenie a soľ(to bude taká výdatnejšia) a pravú -kde som dal tiež 2 vajcia,1 cibuľu,cesnak,nadrobno pokrájanú červenú a žltú papriku,petržlenovú vniatku a soľ s korením(to bude taká odľahčená)... Na panvici dole mám na oleji opraženú,pokrájanú žemľu,ktorú,keď zalejem horúcim mliekom,tak rozdelím a pridám k mase mäsa...

    Fašírky a Mortadella (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ‎...kurnik!!!Tak tuho makám,že som aj ponožku stratil....zapnem rúru na 200°C,len si musím dať pozor,aby som tam niečo nezabudol,ako ja teraz -takú misku z Jánskeho skla,v ktorej budem nabudúce zapekať kurča v jogurte - horúca je ako šľak !!!

    Fašírky a Mortadella (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ‎...skoro všetci,keď dačo dávajú so fašírky,tak je to len uvarené vajce.Ale ja nie!!! Rád vymýšľam,experimentujem a fantázii si medze nekladiem.Do tej odľahčenej dám kuracie prsio nakrájené na pásiky,osolené a okorenené a do tej druhej dám dobrú domácu klobásku-hehe...tie slaninové "kliny"vľavo, ešte majú čas...

    Fašírky a Mortadella (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ‎..keď som tam už pridal aj tie opažené a mliekom zaliate žemle,tak to poriadne a poctivo premiešam,koštujem a dochucujem...až kým sa to poriadne nepremieša a nespojí v celistvú masu... Pozor na soľ!!!!V mletom mäse má tendenciu sa vpíjať do neho a potom pri pečení vystupuje z útrob na povrch a niekedy môže byť fašírka aj prelosená !!!

    Fašírky a Mortadella (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...na plech nalejem olej,zo slaniny urobím takú armatúru,či čo,na to dám po polovici masy,na tú odľahčenú položím tie kuracie prsia,na tú druhú poprepichovanú klobásku a pekne a úhľadne to zakryjem zvyškom masy...

    Fašírky a Mortadella (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...no!Fašírky sú pripravené,do pravej-do tej som ešte napichal slaninové kliny a na tú kuraciu som slaninku len tak naukladal.A keďže sa mi uvoľnila veľká sklenená misa (lebo mám len dve),tak sa môžem venovať aj Mortadelle -do mletého mäsa pridám 4 vajcia,nadrobno nakrájané kuracie prsia,zo 5 strúčikov cesnaku,sladkú aj štipľavú mletú papriku,postrúhaný muškátový oriešok,soľ a poriadne,ale poriadne to premiešam...

    Fašírky a Mortadella (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ‎...masu Mortadelly dám na hodinku a pol variť do vriacej vody...

    Fašírky a Mortadella (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ‎...fašírky ešte podlejem vodou a pečiem aspoň hodinku,prikryté v poriadne rozpálenej rúre....po hodinke odokryjem a nechám pekne,do chrumkava zapiecť...

    Fašírky a Mortadella (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ...A mám,po nastavení budíka, aspoň hodinku pre seba....

    Fašírky a Mortadella (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    ...a po hodinke a pol to vyzerá takto - upečené fašírky vyberiem z plechu ,vývar zcedím a Mortadellu po úlpnom vychladnutí obalím v červenej mletej paprike-je to taký fajnový studený nárez,alebo je to výborné na čerstvý chlebík s maslom a horčicou...

    Fašírky a Mortadella (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    ...A takto na tanieri - no,nie je to na zožranie? A malá hádanka na koniec - viete ktorá fašírka má,podľa mňa lepšiu chuť? No,predsa tá z údenou klobásou!! A prečo? Preto lebo som tú klobásku,prezieravo poprepichoval a ona,počas pečenia pustila fajnú šťavičku so mäsa!!!

    Fašírky a Mortadella (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

evanaaa
No, ty si ale gurmán a vychutnávač. A čo ostatní členovia rodiny, chvália tvoje výtvory? Samé dobrotky....Ja robievam tiež podobnú sekanú, lebo fašírky sú jednotlivé, malé útvary a takáto, vcelku, je sekaná. Ale to je jedno, záleží na konečnom výrobku. A tiež mám rcp na mortadelu, ktorú sme si, ešte keď som robila, posúvali, skúšali a porovnávali . Musím ale pohľadať.
altyn
@pacun110 pekná práca, dobre napísané i nafotené!!! A verím že po tomto by som mal "nebíčko v papuli" ako vraví Miňo... :-)))
dorisa
Hotový príbeh:) peknučké si napiekol, určite aj tomu havovi chutilo,lebo mojím dvom by iste.
evusik
pekne si to zdokumentoval, slovom aj obrazom .... a nechám sa inšpirovať, minimálne mortadelou :-)
honestka
tebe sa vyvara s takymi pomocnikmi a naviac s pravou slivovickou... ja si spominam, ze taketo domace vyrabanie mortadely, sunky sa varili vo vode v plastikovom sacku na tlacenku- teraz uz nie?
a tie fasirky veru ze su na zahryznutie!
zemo
Nádhera! Bravó, závidím, ale od srdca, podanie receptu :o)))))
danculka
Si zručný,pri varení treba mať fantáziu a tá Tebe nechýba...
gogogo
musí to byť výborné, určite vyskúšam
babidka
stratila som prehlad co je lave a co prave uz po bode c.4 :-) ale vobec to nevadi, hlavne ze synator sa nepomylil a nepomlel havkovi labku ci nufacik ....:-) Tu mortadelu urobim , recept prisiel ako na zavolanie .
nadia56
chvalim, vyborne a pekne , na chut aj pre oci, ja robievam mortadelu tiez, ale nevarim ju vo vode, davam ju do parneho hrnca a parim asi hodinku, niekedy aj viac, podla velkosti, pekny den vsetkym :-)
hubata
Hehe, mňa by zaujímalo čo sa stalo s ponožkou......Ale si šikovný, máš to dobre zorganizované, pomáha aj Dunčo, aj deti..........
zitar
Jééj, to je zábavne uvedený recept a všetko to krásne vyzerá, len sa do toho pustiť. A to mäsko, čo sa varí vo vode, to sa varí len tak tam vhodené, či je aj v nejakom sáčku?
pacun110
jééj-chybička receptu!!!Varí sa to v mikroténovom sáčku!!!Ospravedlňujem sa.
janazjarku
Páčia sa mi tvoje recepty :-) pravý hrniec, ľavý hrniec, fašírka pravá a ľavá :-D a ešte ťa aj poznám (prezradilo foto na gauči) , ale netráp hlavu ty mňa určite nie !
nanashsta
super príprava....dam vediet jak sa upiekli tie moje podla tvojho receptu....
ewitka123
super receptik určite vyskušam oba a ešte som sa aj pobavila :)
daewootn
...si dobrý, pekne spracované po všetkych stránkach / foto / a recept
taktiež...čauko !




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia