Foto: pacun110
Fašírka je jedlo mnohých variácíí, každá jedna je vlastne originál! A tu si môžte pozrieť niekoľko z mojich...
Postup
-
1
...toto sú 2 fašírky a jedna mortadella....a urobil som si to takto - Mäso meleme!Ale meleme len mäso nepomleté!Mleté už nemeleme!A ak meleme,tak meleme aj cibuľu a cesnak,ak nemeleme,tak cibuľu krájame a cesnak drtíme...
-
2
Fašírky robím dve -ľavú tak,že k mäsu som pridal 2 vajcia,1 nadrobno pokrájanú cibuľu,cesnak,majoránku,korenie a soľ(to bude taká výdatnejšia) a pravú -kde som dal tiež 2 vajcia,1 cibuľu,cesnak,nadrobno pokrájanú červenú a žltú papriku,petržlenovú vniatku a soľ s korením(to bude taká odľahčená)... Na panvici dole mám na oleji opraženú,pokrájanú žemľu,ktorú,keď zalejem horúcim mliekom,tak rozdelím a pridám k mase mäsa...
-
3
...kurnik!!!Tak tuho makám,že som aj ponožku stratil....zapnem rúru na 200°C,len si musím dať pozor,aby som tam niečo nezabudol,ako ja teraz -takú misku z Jánskeho skla,v ktorej budem nabudúce zapekať kurča v jogurte - horúca je ako šľak !!!
-
4
...skoro všetci,keď dačo dávajú so fašírky,tak je to len uvarené vajce.Ale ja nie!!! Rád vymýšľam,experimentujem a fantázii si medze nekladiem.Do tej odľahčenej dám kuracie prsio nakrájené na pásiky,osolené a okorenené a do tej druhej dám dobrú domácu klobásku-hehe...tie slaninové "kliny"vľavo, ešte majú čas...
-
5
..keď som tam už pridal aj tie opažené a mliekom zaliate žemle,tak to poriadne a poctivo premiešam,koštujem a dochucujem...až kým sa to poriadne nepremieša a nespojí v celistvú masu... Pozor na soľ!!!!V mletom mäse má tendenciu sa vpíjať do neho a potom pri pečení vystupuje z útrob na povrch a niekedy môže byť fašírka aj prelosená !!!
-
6
...na plech nalejem olej,zo slaniny urobím takú armatúru,či čo,na to dám po polovici masy,na tú odľahčenú položím tie kuracie prsia,na tú druhú poprepichovanú klobásku a pekne a úhľadne to zakryjem zvyškom masy...
-
7
...no!Fašírky sú pripravené,do pravej-do tej som ešte napichal slaninové kliny a na tú kuraciu som slaninku len tak naukladal.A keďže sa mi uvoľnila veľká sklenená misa (lebo mám len dve),tak sa môžem venovať aj Mortadelle -do mletého mäsa pridám 4 vajcia,nadrobno nakrájané kuracie prsia,zo 5 strúčikov cesnaku,sladkú aj štipľavú mletú papriku,postrúhaný muškátový oriešok,soľ a poriadne,ale poriadne to premiešam...
-
8
...masu Mortadelly dám na hodinku a pol variť do vriacej vody...
-
9
...fašírky ešte podlejem vodou a pečiem aspoň hodinku,prikryté v poriadne rozpálenej rúre....po hodinke odokryjem a nechám pekne,do chrumkava zapiecť...
-
10
...A mám,po nastavení budíka, aspoň hodinku pre seba....
-
11
...a po hodinke a pol to vyzerá takto - upečené fašírky vyberiem z plechu ,vývar zcedím a Mortadellu po úlpnom vychladnutí obalím v červenej mletej paprike-je to taký fajnový studený nárez,alebo je to výborné na čerstvý chlebík s maslom a horčicou...
-
12
...A takto na tanieri - no,nie je to na zožranie? A malá hádanka na koniec - viete ktorá fašírka má,podľa mňa lepšiu chuť? No,predsa tá z údenou klobásou!! A prečo? Preto lebo som tú klobásku,prezieravo poprepichoval a ona,počas pečenia pustila fajnú šťavičku so mäsa!!!
a tie fasirky veru ze su na zahryznutie!
taktiež...čauko !