Fantastické šišky videorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 10. septembra 2021

Deti sa ich nevedia dojesť, ale aj dospelí ich zbožňujú! Šišky sú jedny z najobľúbenejších sladkých pečív. Ich príprava je veľmi jednoduchá, tu Zobraziť celý popisDeti sa ich nevedia dojesť, ale aj dospelí ich zbožňujú! Šišky sú jedny z najobľúbenejších sladkých pečív. Ich príprava je veľmi jednoduchá, tu sa naozaj nedá čo pokaziť :-) Sú fantastické s lekvárom alebo len tak posypané cukrom. Môžete ich ozdobiť aj ako donutky s čokoládovou polevou a posypať farebnou ozdobou.
Zdroj: https://cesminazuenal.blogspot.com/2021/09/fantasticke-sisky.html?m=1

Fantastické šišky (videorecept)
Foto: cesminaz

Suroviny

Cesto:
800 g
200 g
200 g
2 ks
100 g
3 PL
cca 6-6,5 dl
50 g čerstvé
1 bal.
Okrem toho:
 na vyprážanie
 (alebo iná plnka podľa chuti)
 (na posypanie)




Postup

  1. 1

    V jednej miske najprv lyžicou premiešame obe múky, kryštálový a vanilkový cukor a soľ. Pridáme žĺtky, tekuté maslo a v 2 dl mlieka napučané droždie. Zvyšných cca 4-4,5 dl mlieka pridávame postupne pri vypracúvaní cesta podľa toho, ako múka pije. Výsledné cesto má byť jemné, polomäkké a oddeľuje sa od misky. Nakoniec cesto krátko vymiesime do bochníka a necháme 1 h kysnúť.

  2. 2

    Keď cesto nakyslo, na pomúčenej doske ho znova veľmi zľahka premiesime. Následne ho vyvaľkáme do kruhu hrúbky 1 cm a povykrajujeme pohárom (alebo vykrajovátkom na kolieska) šišky. Ja som robila o priemere 8 cm.

  3. 3

    Do vykrojených koliesok vytlačíme hlboké jamky a následne šišky necháme zakryté 20 minút podkysnúť.

  4. 4

    Podkysnuté vyprážame v horúcom oleji z oboch strán. Do oleja sa kladú vždy tou jamkou nadol, aby pri vyprážaní pekne zostala a nezanikla ;-) Upečené vykladáme na kuchynský papier, aby odsal prebytočný tuk.

  5. 5

    Šišky podávame podľa chuti s lekvárom, nutellou, ovocnou penou, alebo len posypané cukrom :-) Sú výborné a veľmi obľúbené aj poliate čokopolevou a ozdobené cukríčkami, niečo ako donutky :-)

    Fantastické šišky (videorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Šišky sú ľahučké, s nadýchaným cestom a vôbec nie sú mastné! Verím, že ak sa ich rozhodnete vyskúšať, určite skúšku neoľutujete :-) Prajem dobrú chuť!

    Fantastické šišky (videorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Ďalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na Youtube

Diskusia k receptu

haji
Krásné šišky, nádherně nakynuté a do zlatava osmažené. Fantastická musí být chuť když se na jazyku rozplývají.......... ja si prosím do lavej ruky s lekvárom a do pravej ruky s nutelou. Díky za receptík a sdílení, milá Cesmínko! Tvoje děti se mají jako na kraji v nebi.
cesminaz
Dakujem velmi krásne všetkým za nahliadnutie a milé komentáre :-) Prajem všetkým pekný deň!
1x haji
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Chýba mi tam rum, dala by som ho namiesto citrónovej šťavy.
cesminaz
@dr (17.1.2023 09:10)

Citrónová šťava tam dá celkom inú chuť. Ale ako sa už vraví, každý si môže recepty prispôsobiť podľa seba👍