Foto: dvorka
Na fašiangy sa u nás vysmážali šišky. Slovo fánky som počula prvý krát od manželovej mamky keď sme mali malé deti. Na jednom výlete Zobraziť celý popisNa fašiangy sa u nás vysmážali šišky. Slovo fánky som počula prvý krát od manželovej mamky keď sme mali malé deti. Na jednom výlete ich vybrala z tašky čarodejky a nielen deti, ale aj ja som ich s chuťou chrúmala. Aj recept som dostala, aj som ich piekla, no nebolo to ono. Potom som asi dva krát vyskúšala iné recepty a nemali takú chuť akú som si pamätala. Až nedávno, moja mamka nám dala pri návšteve plnú misu fánok. Otec im hovorí chrapne. A tie boli presne to, po čom som dávno pátrala.
Suroviny
250 g |
|
1 polievková lyžica |
|
0,5 - 1 kávová lyžička |
|
3 polievkové lyžice |
|
125 g |
|
1 ks |
|
štipka |
|
4 polievkové lyžice |
|
Postup
-
1
Vyššie uvedené suroviny sú presne podľa receptu. Ja som múku dávala špaldovú hladkú a za lyžicu celozrnnej špaldovej. (To pre tých, ktorí pečú zo špaldovej múky aby vedeli, že to ide aj z tej.) Namiesto mlieka som do cesta pridala rozriedený biely jogurt. Všetky suroviny som dobre vymiesila v mixéri, môže sa pravdaže aj v mise a potom na pomúčnenej doske sa dohladka vypracuje cesto. Vyvaľká sa na tenko asi 2 - 3 mm a vykrajujú sa štvorce alebo obdĺžniky. v strede sa prekroja a poprepletajú.
-
2
Aj takéto kvietky som robila.
-
3
Do dobre rozohriateho tuku (olej alebo masť) vkladáme fánky, vyprážame z oboch strán. Tuku som mala asi tak v 5 cm vrstve. Robím v malom kastróliku na najslabšom ohreve, aby sa fánky nepripálili. Fotku som mala rozmazanú, preto ju nepridávam. Vypražené fánky dávam na papierovú servítku potom pocukrujem vanilkovým práškovým cukrom .
-
4
Z tejto dávky ich je za kopcovitý tanier.
Diskusia k receptu