Falošné oškvarkové pagáče fotorecept

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 27. mája 2014

Vyzerajú a chutia skoro ako tie pravé. U nás doma nikto neveril, že som tam oškvarky nedala...

72
porcií
30 minút
príprava
15 minút
na 200 °C

Suroviny

400 g
100 g
30 g
250 ml
2 PL
2 ČL
1 ks
5 PL
1 ČL
1 ČL




Postup

  1. 1

    Necháme vzísť kvások z 1 dcl teplého mlieka s cukrom a rozdrobeným droždím. Obe múky zmiešame, pridáme soľ, 2 PL roztopenej domácej bravčovej masti, 2 PL smotany, žĺtok, zvyšok mlieka (1,5 dcl) a vzídený kvások. Poriadne premiešame a hnetieme cesto, ktoré zakryjeme utierkou a necháme na teple vykysnúť.

    Falošné oškvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    použila som túto ražnú múku v pomere k bielej hladkej 1:4

    Falošné oškvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vykysnuté cesto vyvaľkáme na pomúčenej podložke na tvar štvorca o hrúbke asi 1 cm. Potrieme ho roztopenou masťou

    Falošné oškvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    potom cesto preložíme na seba zdola nahor, ďalej zhora nadol, zprava aj zľava a necháme odpočinúť asi 10 minút. Za ten čas si môžeme pripraviť 2 plechy a vystlať ich papiermi na pečenie.

    Falošné oškvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Cesto znova rozvaľkáme na hrúbku asi 1 cm a teraz do hrnčeka s roztopenou masťou primiešame sladkú (kto chce, môže aj štipľavú) mletú červenú papriku a touto zmesou potrieme cesto

    Falošné oškvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Znova ho poprekladáme do balíčka a necháme odpočinúť, netreba dlho. Ak nám nik neumyl riad, môžeme tak urobiť teraz ;-)

  7. 7

    Cesto naposledy rozvaľkáme na hrúbku palca, ostrým nožom porobíme po celej ploche mriežku a vykrajovátkom robíme pagáče. Zamilovala som sa do štvorcového, ktorým robím aj jednohubky a porcujem ryžu... mám aj menej odpadu ako keď som robievala s okrúhlou formičkou.

    Falošné oškvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    poukladáme ich na plech a vrch potrieme masťou s červenou paprikou. Z tejto dávky mi vyšlo 72 ks menších pagáčikov. Zapneme vyhriať rúru na 200°C. Kým sa tak stane, pagáče na plechu ešte podkysnú.

    Falošné oškvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Pečieme ich asi 15 minút, pekne do červenohneda.

    Falošné oškvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Hneď po vybratí z rúry ich ešte potrieme masťou, tá už nemusí byť s paprikou. Dodáme tak pagáčikom väčšiu chrumkavosť.

  11. 11

    Z celozrnnej múky a červenej papriky vidieť na pagáčikoch malé zrniečka - bodky, akoby to boli fakt oškvarkové pagáče. A chuť je z použitia bravčovej masti zrejmá tiež. Prajem vám chutné chrumkanie.

    Falošné oškvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

braxi
No to sú krásne pagáčiky...určite v najbližších dňoch vyskúšam...ďakujem za prehľadný recept
braxi
Kukulienka a nedájú sa vykrajovať nožom do tých štvorcov? bolo by menej roboty, možno?
denyany
Vyborný recept. Oškvarky ešte mám, ale až sa minú, vyskúšam tieto falošné. Ja si cesto na pagáče prenesiem vcelku na plech a tam ho pokrájam na štvorce, nechce sa mi babrať s vykrajovaním.
denyany
Vyborný recept. Oškvarky ešte mám, ale až sa minú, vyskúšam tieto falošné. Ja si cesto na pagáče prenesiem vcelku na plech a tam ho pokrájam na štvorce, nechce sa mi babrať s vykrajovaním.
denyany
Vyborný recept. Oškvarky ešte mám, ale až sa minú, vyskúšam tieto falošné. Ja si cesto na pagáče prenesiem vcelku na plech a tam ho pokrájam na štvorce, nechce sa mi babrať s vykrajovaním.
denyany
Vyborný recept. Oškvarky ešte mám, ale až sa minú, vyskúšam tieto falošné. Ja si cesto na pagáče prenesiem vcelku na plech a tam ho pokrájam na štvorce, nechce sa mi babrať s vykrajovaním.
denyany
Vyborný recept. Oškvarky ešte mám, ale až sa minú, vyskúšam tieto falošné. Ja si cesto na pagáče prenesiem vcelku na plech a tam ho pokrájam na štvorce, nechce sa mi babrať s vykrajovaním.
denyany
Vyborný recept. Oškvarky ešte mám, ale až sa minú, vyskúšam tieto falošné. Ja si cesto na pagáče prenesiem vcelku na plech a tam ho pokrájam na štvorce, nechce sa mi babrať s vykrajovaním.
denyany
Vyborný recept. Oškvarky ešte mám, ale až sa minú, vyskúšam tieto falošné. Ja si cesto na pagáče prenesiem vcelku na plech a tam ho pokrájam na štvorce, nechce sa mi babrať s vykrajovaním.
denyany
Vyborný recept. Oškvarky ešte mám, ale až sa minú, vyskúšam tieto falošné. Ja si cesto na pagáče prenesiem vcelku na plech a tam ho pokrájam na štvorce, nechce sa mi babrať s vykrajovaním.
denyany
Vyborný recept. Oškvarky ešte mám, ale až sa minú, vyskúšam tieto falošné. Ja si cesto na pagáče prenesiem vcelku na plech a tam ho pokrájam na štvorce, nechce sa mi babrať s vykrajovaním.
denyany
Vyborný recept. Oškvarky ešte mám, ale až sa minú, vyskúšam tieto falošné. Ja si cesto na pagáče prenesiem vcelku na plech a tam ho pokrájam na štvorce, nechce sa mi babrať s vykrajovaním.
denyany
Vyborný recept. Oškvarky ešte mám, ale až sa minú, vyskúšam tieto falošné. Ja si cesto na pagáče prenesiem vcelku na plech a tam ho pokrájam na štvorce, nechce sa mi babrať s vykrajovaním.
pusta
perfektné, myslím si, že aj nožom sa dajú nakráať, ide to rýchlejšie, skús raz aj ty - uvidíš.
denyany
Ospravedlňujem sa za toľko komentov, ale vôbec mi pred chvíľou stroj nereagoval, tak som to skúšala a skúšala... A teraz mi to poslal všetko, koľkokrát som klikla na pridaj. Pekný deň!:-)
kukulienka71
Ďakujem za pristavenie sa :-) Ja som už krájala pagáče nožom, nikdy sa mi rovnaké, ani úhľadné nepodarili, preto som sa potešila tejto formičke.Ide to rýchlo, konce sa neťahajú od noža, keďže cesto sa lepí, ale pekne ostávajú foremné. Ale jasne, môžete aj krájať, komu je ako lepšie:-) Som rada, že sa vám páčia:-) @smejkad , braxi, @pusta , @denyany Pekný deň vám prajem :-)
cesminaz
@denyany :-))..aspon @kukulienka vidi,ze ako velmi sa ti jej pagaciky pacia ;-D @kukulienka tvoje pagaciky vyzeraju nadherne! Prvykrat vidim,natierat ich paprikovou mastou..ale je to naozaj perfektny napad! Ja ale pouzijem kacaciu mast do pagacikov..Mas ich naozaj nadherne..musim ich vyskusat co najskor,som si ista ze budu mat u nas uspech.Potom ti dam vediet,dakujem za receptik :-)
babkamt
pagáče sa ti krásne vydarili. Už sú v mojej kk. V najbližšej dobe ich vyskúšam. Mám rôzne recepty na pagáče, no tento sa mi tiež páči:-)
Receptov na túto slanú dobrotu nikdy nie je dosť.
safran
pšenično-ražné? čo Ty nevymyslíš?! vyzerajú naozaj veľmi dobre! pekné sa Ti podarili :-)
evusik
krásne... hneď by som si dala... ja takto na štvorčeky krájam radielkom, nie sú také krásne pravidelné, ale je to rýchlo a zjedia sa aj také kostrbaté... tvoje fotky sú na zjedenie :-)
kukulienka71
@cezminaz ,:-)) kačacia masť bude super, ale ona má trolinku inú chuť ako bravčová, oškvarky cítiť viac u bravčovej ;-) budem rada, ak aj u vás budú chutiť. @babkamt , @safran , @evusik , aj by som vás ponúkla, len už nezostali :-) mám jednoduché aj dupľované radielko s nastaviteľnou šírkou, s tým by možno tiež boli úhľadné a rovnaké, skúsim inokedy, ale táto formička je super, odporúčam :-) Máš pravdu, @evusik , zjedia sa aj kostrbaté, len aby boli nejaké:-D Ďakujem vám pekne
gabriele
nova inspiracia s paprikou...to som este neskusala...vyborne su na tento sposob (cesto potrete mastou) aj rozteky...alebo slimaky...chut ta ista len ina forma :)
aroooo
ja mám radielko, ktoré má 6 kotúčikov, krájam s tým napr. linecké, skúšala som aj kysnuté, tiež pagáče, ale to je aj dosť hrubé a kotúčiky majú výšku niečo nad 1 cm a kysnuté je dosť mäkké, tak to veľmi nešlo, ťahalo a lepilo sa až som nakrájala jedným pásy a tie potom nožom. Recept sa mi páči, vyskúšam, kk
cesminaz
Mila @kukulienka ...tvoje pagaciky ma rano natolko dostali :-)) ze som ich musela spravit..ale robila som ich len z hladkej muky.Pouzila som kacaciu mast,kedze ja bravcovu nepouzivam.Inak ja zvyknem spravit aj z kacacieho sadla uuuuzasne skvarky ;-D ..a ak sa mi jeden receptik paci,ktory obsahuje bravcovu mast ako napriklad tento tvoj :-P tak jednoducho ju zamenim za kacaciu,alebo husaciu mast.Prikladam svoj "vytvor" ;-))..no tvojim sa v ziadnom pripade nevyrovnaju!! ..som ich aj priliz na tenko vyvalkala :-( som pozabudla na "hrubku palca"...Ale chutovo su perfektne a to je hlavne ;-D Vdaka za receptik

denyany
@cesminaz , si ty ale šikulka! Pagáčiky sú krásne, s tou kačacou masťou iste skvelé.neviem,kedy si nájdem čas spraviť ich, ale s @kukulienkou ste mi na ne urobili ohromnú chuť!
dana53
Dnes som ich upiekla a uz sme ich skoro vsetky skonzumovali.
Vsetci boli spokojni. Zaujimava obmena ked nie su skvarky.
hubata
Podobný recept, ale z normálnou múkou mám z TV Paprika zapísaný pod názvom "maďarské pagáče". Ide však do cesta jeden uvarený, nastrúhaný zemiak. Trošku sa divím že ich nepozná @izabella929 , lebo moja svokra robila takéto pagáče (so štipľavou paprikou) a pochádzala z takého istého kraja ako Izka. Ku kyslým polievkam boli neskutočne dobré.
izabella929
@hubata...hm...ani neuveríš...moja babička ich piekla, lenže ja som ich odmietala jesť a teda veru neviem, akú mali chuť...tiež medzi odmietané jedlá v detstve patrili aj halušky a rezance s čímkoľvek...pre mňa musela babička osobitne odobrať do rajničky iba práve uvarené rezance a halušky a keďže sa v jej kuchyni používala iba bravčová masť, tak som ich jedla holé, iba omastené..patrila tam aj rascová a paradajková polievka..ktoré som ani vidieť nemohla, nie to aby som ich jedla..dnes mám rada všetko a vôbec by som ,,,asi,,neodmietla tieto falošné pagáčiky..
tinca
@kukulienka71 už je rcp v KK, skvelý receptík, máš ich krásne. Aby som mala čo najmenší odpad, ja pokrájam cesto radielkom na štvorce a tie ešte napoly, čiži vzniknú trojuholníčky a odpad je nulový:)
motyka
Zajtra vyskúšam. Ale nemám podmienky na to, aby som ich "zavesila" na net. Ďakujem za recept. Určite potešil aj mnohé ďalšie varecháčky. Škvarky nie je možné stále dostať kúpiť a sú aj dosť drahé. Za tú cenu mám mäso. Aspoň napíšem, ako chutili.
kimlo
@motyka kúp si surovú slaninu, tú vytopíš na masť a budeš mať aj oškvarky, ja to tak robievam stále, naposledy som vytápal minulý týždeň, z 3,5kg slaniny mám vyše 3 litrov parádnej domácej masti a skoro pol kila chutných oškvarkov na pagáče a oškvarkovú nátierku. Už je po nich...
tinca
@kukulienka 71 tak pagáče podľa teba sú hotové, neodolala som ale špaldovú múku som nemala,tak len z hladkej. Aj som posypala rascou a sezamom. Robila som aj štvorce aj trojuholníčky. Sú vynikajúce,tak už nemusí mať nikto pripomienky,že chválime len obrázky.Tu je realita a skúsim pridať obr.či mi to pôjde.Díky za skvelý rcp,je hodný ocenenia.:)
@kukulienka 71 tak pagáče podľa teba sú hotové, neodolala som ale špaldovú múku som nemala,tak len z hladkej. Aj som posypala rascou a sezamom. Robila som aj štvorce aj trojuholníčky. Sú vynikajúce,tak už nemusí mať nikto pripomienky,že chválime len obrázky.Tu je realita a skúsim pridať obr.či mi to pôjde.Díky za skvelý rcp,je hodný ocenenia.:)


kukulienka71
@hubata , myslím si, že veľa pagáčov má veľmi podobný recept, ja sa vôbec nečudujem, ak máš tomuto podobný aj ty .-) Zemiak sa mi v pagáčoch páči, ale ja som dala smotanu, možno dám nabudúce zemiak...Tiež si myslím, že v maďarských receptoch stopro existuje potieranie červenou paprikou, ale tu na Vareche som nenašla. @tinca , teba si vážim ako odborníčku na kysnuté cesto, preto si ma veľmi potešila svojím hodnotením a ešte viac tým, že si recept rovno vyskúšala a pridala aj pekné foto:-) @motyka , poviem úprimne, že ja oškvarky ľúbim len čerstvé, oškvarkové pagáče moc nemusím, a tento recept vznikol náhodne, keď som piekla tieto pagáče a vyzerali a chutili ako oškvarkové :-) tak som im dala tento názov :-) @kimlo dobre radí, najlepšie oškvarky sú z doma vytopenej masti a máš dupľovaný osoh ;-) ale provizórne sa hodia aj takéto kvázi oškvarkové. @medulienka122 , @tatranka , tiež vám ďakujem za uloženie a dúfam, že budú po vyskúšaní chutiť :-) Vidím, že tu máme novinku v podobe vyjadrenia, či sa nám páči koment. Vítam to, big like Redakcii!
havino
pekný recept, nevidela, nepočula o takých a chválim za pridanie ražnej múky a smelo do budúcna viem, že už máš otestované, ešte z tej bielej ubrať a nahradiť špaldovou, nebude rozdiel žiaden, ver, ukladám, tiež moc škvarkové , síce zjem, ale až tak moc nemusím
kukulienka71
@tinca , ja tam špaldovú nemám, to je ražná :-) @havino , viem, že z ražnej sa väčšinou chlebík pečie, napriek tomu som testovala aj dnes do palaciniek. Má zvláštnu, sladkasto-kyslastú chuť, inú ako pšeničná. Špaldovú mám veľmi rada, dobre sa s ňou aj pracuje, teraz som dostala od pestovateľa 4 kg, čo ju dávajú mlieť do mlyna v neďalekej dedine. Budem robiť pokusy, to mi ver ;-) Ďakujem ti pekne!
tinca
@kukulienka prepáč,že som si zmýlila múky,ale ani so špaldovou sa nič nepkazí. Nabudúce vyskúšam aj originál,len som nemohla vydržať a doma som ju nemala:)
frezia68
@kuku :tak som dnes upiekla bezlepkové,ale to je celkom iný level.Neviem zvyknúť na tie múky,ani tak nelístkovalo,ale pridám aj fotky a možná šikovný bezlepkáč pridá krajšie.Tak múky Schär universal+ pohánková pomer 3:1,miesto mlieka voda,ovčí jogurt a pridala som varený zemiak.Robila som polovičnú dávku a aj okrajkové,lebo o chrumkavé bol doma vždy najväčší záujem,takže "odpad" musel byť.Dajú sa jesť :-))))),ale originál je originál,nie?

kukulienka71
@tinca , nič sa nestalo, len som to uviedla na správnu mieru. Tiež som toho názoru, že špaldová sa kľudne môže pridať. Treba skúšať viacero verzií, kto má s čím dobrú skúsenosť, ja najprv len po troške zamieňam, ked sa jedná o nový recept. Ďakujem ti. @frezia68 , ja mám s bezlepkovou tiež takú skúsenosť, že do lístkových pagáčov sa nehodí, ono síce nakysnú trochu, ale upečú sa ako placky, nedržia tvar :-) bolo už, že som dala mužovi celý plech, nech nakŕmi rybky v jazere:-D myslím, že na bezlepkové pagáče treba treba iné pomery, niekto je aj v tom zbehlý, ja ešte nie som, skúšam len zo zvedavosti, pre skúsenosť, nie z odkázanosti pre zdravotné problémy(našťastie). Ďakujem, že si pridala svoju skúsenosť, iste iným pomôže. Pekný deň vám prajem:-)
frezia68
Poprosila som admin. o pridanie fotky,ale som sa ponáhľala a fotku som zabudla...Nuž,robila som miesto chleba,lebo sa minul,takže nevyhodím :-),lebo som hladná a chutia.Veď hlad je najlepší kuchár :-)
violetacamorova
Chystame sa na vylet tak idem na tento tvoj recept. Fotku neviem pridat, ale ozvem sa ti ako sa vydarili, vyskusam s mukami ako si uviedla ty, tesim sa ...
olinka12
Varešky paráda aj ja vyskúšam za chvíľku mám Norberta aj Róberta a určite budú na oslave tieto pagáčiky ukladám do KK
svedka
Podobne som robila,ale pridala som kusky vypeceneho bociku...ale ani zdaleka neboli vzhladovo tak krasne.Urcite vyskusam :)
safran
gratulujem k 370 uloženiam do KK, aj keď to stačilo len na "krumpľovú" medailu za máj, ale keď bol recept pridaný 27.mája, veľa času ľudia nemali... ak by bol skôr, verím, že by bol na rebríčku vyššie, ak nie najvyššie :-)
kukulienka71
@orchidea , bude mi potešením, ďakujem @safran , ja mám krumple rada:-), zase milo preháňaš, ale ďakujem za povzbudenie. Podľa mňa tie víťazné recepty sú natoľko lákavé, že pagáče pri nich nemajú šancu ;-)
pusta
@kukulienka71 , myslím, že boli absolútnym favoritom na I. miesto a zaslúžene :-)
keby bolo bývalo už platné rozdelenie na sladké a slané už v máji, tak bezkonkurenčne a bez diskusií...pripájam sa kblahoželaniu <3 :-)
kukulienka71
@pusta , ďakujem ti, ja som aj takto nadmieru spokojná a vďačná za to umiestnenie. Hlavne som rada, ak sa aj inému podaria a chutia:-)
salinka
Skoro mi tento tvoj pagáč utiekol:-) Ako vidím, tak sa už aj osvedčil, archivujem:-) Blahoželám k umiestneniu:-)
evelyna
@kukulienka ,tieto pagáče sa stali u nás návykové:-),robila som ich už viac krát a chutia,vraj môžu byť aj častejšie.Ozaj sú výborné,hlavne keď sme boli naučení mať kopu domácich oškvarkov.
45678
Dnes som piekla pagace podla tohto receptu, ktory sa stal u mna oblubenym.Pagace su vyborne.Odporucam k Silvestru:))
@kukulienka dakujem za recept.
kukulienka71
@mesiar50 , ďakujem:-)
@45678 , výborná správa, za ktorú veľmi ďakujem.
Teším sa spolu s tebou, cením si aj odporúčanie:-) Šťastlivý nový rok, veľa zdravia a úspechov!
kucharka
Dobrý deň! Chcem robiť tieto pagáčiky ale mám jednu otázku. V rozpise surovín je 2,5 dcl mlieka a potom v príprave kvásku je iba 1 dcl. Počítam, že zvyšok sa potom zapracuje do cesta? Vopred ďakujem za odpoveď.
kukulienka71
@Kucharka (19.12.2016 15:32)

presne tak, zvyšok ide do cesta tiež. Akosi mi to tam vypadlo, stáva sa:-) Poprosím @redakciu , o vsunutie zvyšku mlieka medzi suroviny v postupe v bode 1. Ďakujem pekne a tebe, @kucharka , prajem, aby sa vydarili k spokojnosti. Príjemný večer!
skye
Veru budú aj i nás, lebo tu v Španielsku som oškvarky ešte nevidela. Vyzerajú
super na zjedenie 😃👍🏻
kucharka
@skye (29.9.2024 18:59)
Oškvarky sú v Španielsku, tak isto ako aj na Slovensku. Na každom trhu ( v obchode nie sú dobré ) ich dostať. Torreznos alebo chicharrones. Aj v tapas baroch ich majú.
Dúfam, že sa ti podarí ich dostať, držím palce :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia