Foto: kukulienka71
Vyzerajú a chutia skoro ako tie pravé. U nás doma nikto neveril, že som tam oškvarky nedala...
porcií
príprava
na 200 °C
Postup
-
1
Necháme vzísť kvások z 1 dcl teplého mlieka s cukrom a rozdrobeným droždím. Obe múky zmiešame, pridáme soľ, 2 PL roztopenej domácej bravčovej masti, 2 PL smotany, žĺtok, zvyšok mlieka (1,5 dcl) a vzídený kvások. Poriadne premiešame a hnetieme cesto, ktoré zakryjeme utierkou a necháme na teple vykysnúť.
-
2
použila som túto ražnú múku v pomere k bielej hladkej 1:4
-
3
Vykysnuté cesto vyvaľkáme na pomúčenej podložke na tvar štvorca o hrúbke asi 1 cm. Potrieme ho roztopenou masťou
-
4
potom cesto preložíme na seba zdola nahor, ďalej zhora nadol, zprava aj zľava a necháme odpočinúť asi 10 minút. Za ten čas si môžeme pripraviť 2 plechy a vystlať ich papiermi na pečenie.
-
5
Cesto znova rozvaľkáme na hrúbku asi 1 cm a teraz do hrnčeka s roztopenou masťou primiešame sladkú (kto chce, môže aj štipľavú) mletú červenú papriku a touto zmesou potrieme cesto
-
6
Znova ho poprekladáme do balíčka a necháme odpočinúť, netreba dlho. Ak nám nik neumyl riad, môžeme tak urobiť teraz ;-)
- 7
Cesto naposledy rozvaľkáme na hrúbku palca, ostrým nožom porobíme po celej ploche mriežku a vykrajovátkom robíme pagáče. Zamilovala som sa do štvorcového, ktorým robím aj jednohubky a porcujem ryžu... mám aj menej odpadu ako keď som robievala s okrúhlou formičkou.
- 8
poukladáme ich na plech a vrch potrieme masťou s červenou paprikou. Z tejto dávky mi vyšlo 72 ks menších pagáčikov. Zapneme vyhriať rúru na 200°C. Kým sa tak stane, pagáče na plechu ešte podkysnú.
- 9
Pečieme ich asi 15 minút, pekne do červenohneda.
- 10
Hneď po vybratí z rúry ich ešte potrieme masťou, tá už nemusí byť s paprikou. Dodáme tak pagáčikom väčšiu chrumkavosť.
- 11
Z celozrnnej múky a červenej papriky vidieť na pagáčikoch malé zrniečka - bodky, akoby to boli fakt oškvarkové pagáče. A chuť je z použitia bravčovej masti zrejmá tiež. Prajem vám chutné chrumkanie.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 7
budu pagace , budu :-)))
Receptov na túto slanú dobrotu nikdy nie je dosť.
Vsetci boli spokojni. Zaujimava obmena ked nie su skvarky.
@kukulienka 71 tak pagáče podľa teba sú hotové, neodolala som ale špaldovú múku som nemala,tak len z hladkej. Aj som posypala rascou a sezamom. Robila som aj štvorce aj trojuholníčky. Sú vynikajúce,tak už nemusí mať nikto pripomienky,že chválime len obrázky.Tu je realita a skúsim pridať obr.či mi to pôjde.Díky za skvelý rcp,je hodný ocenenia.:)
keby bolo bývalo už platné rozdelenie na sladké a slané už v máji, tak bezkonkurenčne a bez diskusií...pripájam sa kblahoželaniu <3 :-)
@kukulienka dakujem za recept.
@45678 , výborná správa, za ktorú veľmi ďakujem.
Teším sa spolu s tebou, cením si aj odporúčanie:-) Šťastlivý nový rok, veľa zdravia a úspechov!
presne tak, zvyšok ide do cesta tiež. Akosi mi to tam vypadlo, stáva sa:-) Poprosím @redakciu , o vsunutie zvyšku mlieka medzi suroviny v postupe v bode 1. Ďakujem pekne a tebe, @kucharka , prajem, aby sa vydarili k spokojnosti. Príjemný večer!
Zvyšné mlieko sme do 1. bodu postupu doplnili.
To je rýchlosť!:-) Ďakujem pekne.
super na zjedenie 😃👍🏻
Oškvarky sú v Španielsku, tak isto ako aj na Slovensku. Na každom trhu ( v obchode nie sú dobré ) ich dostať. Torreznos alebo chicharrones. Aj v tapas baroch ich majú.
Dúfam, že sa ti podarí ich dostať, držím palce :-)