Falošné oškvarkové pagáče (fotorecept)

Autor receptu: kukulienka71

Vyzerajú a chutia skoro ako tie pravé. U nás doma nikto neveril, že som tam oškvarky nedala...

72
porcií
30 minút
príprava
15 minút
na 200 °C

Postup

  1. Necháme vzísť kvások z 1 dcl teplého mlieka s cukrom a rozdrobeným droždím. Obe múky zmiešame, pridáme soľ, 2 PL roztopenej domácej bravčovej masti, 2 PL smotany, žĺtok, zvyšok mlieka (1,5 dcl) a vzídený kvások. Poriadne premiešame a hnetieme cesto, ktoré zakryjeme utierkou a necháme na teple vykysnúť.
  2. použila som túto ražnú múku v pomere k bielej hladkej 1:4
  3. Vykysnuté cesto vyvaľkáme na pomúčenej podložke na tvar štvorca o hrúbke asi 1 cm. Potrieme ho roztopenou masťou
  4. potom cesto preložíme na seba zdola nahor, ďalej zhora nadol, zprava aj zľava a necháme odpočinúť asi 10 minút. Za ten čas si môžeme pripraviť 2 plechy a vystlať ich papiermi na pečenie.
  5. Cesto znova rozvaľkáme na hrúbku asi 1 cm a teraz do hrnčeka s roztopenou masťou primiešame sladkú (kto chce, môže aj štipľavú) mletú červenú papriku a touto zmesou potrieme cesto
  6. Znova ho poprekladáme do balíčka a necháme odpočinúť, netreba dlho. Ak nám nik neumyl riad, môžeme tak urobiť teraz ;-)
  7. Cesto naposledy rozvaľkáme na hrúbku palca, ostrým nožom porobíme po celej ploche mriežku a vykrajovátkom robíme pagáče. Zamilovala som sa do štvorcového, ktorým robím aj jednohubky a porcujem ryžu... mám aj menej odpadu ako keď som robievala s okrúhlou formičkou.
  8. poukladáme ich na plech a vrch potrieme masťou s červenou paprikou. Z tejto dávky mi vyšlo 72 ks menších pagáčikov. Zapneme vyhriať rúru na 200°C. Kým sa tak stane, pagáče na plechu ešte podkysnú.
  9. Pečieme ich asi 15 minút, pekne do červenohneda.
  10. Hneď po vybratí z rúry ich ešte potrieme masťou, tá už nemusí byť s paprikou. Dodáme tak pagáčikom väčšiu chrumkavosť.
  11. Z celozrnnej múky a červenej papriky vidieť na pagáčikoch malé zrniečka - bodky, akoby to boli fakt oškvarkové pagáče. A chuť je z použitia bravčovej masti zrejmá tiež. Prajem vám chutné chrumkanie.