Falafel z hrachu

zuzananoskova - fotkazuzananoskova, 20. mája 2013

Cícer zbožňujem, mám ho rada v akejkoľvek podobe: v polievke, ako hummus či falafel, len tak "zobkať" či ako nátierku. Keď som listovala v Zobraziť celý popisCícer zbožňujem, mám ho rada v akejkoľvek podobe: v polievke, ako hummus či falafel, len tak "zobkať" či ako nátierku. Keď som listovala v jednej kuchárskej knihe, ktorú mám doma, naďabila som na falafel z hrachu. A hneď som ho vyskúšala. Prvýkrát asi pred polrokom a veeeľmi mi zachutil. Musím povedať, že o trošilinka viac ako ten z cíceru. Falafel mám rada ešte, keď je teplý.

2-3
porcie

Suroviny

250 g
4 - 5 strúčikov
1 hrsť
1 hrsť
1 PL
podľa chuti
na vyprážanie
"Placky":
"Dresing":
"Obloženie":
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Hrach, ktorý sme deň vopred namočili do vody, zlejeme, dáme do mixéra a zmixujeme spolu s koriandrovou a petržlenovou vňaťou, cesnakom, rímskou rascou a soľou.

    Falafel z hrachu  - obrázok 1
  2. 2

    Z hrachovej zmesi tvarujeme guľky a pevne stlačíme, aby sa pri vyprážaní nerozpadli. Pri hrachovom falafeli sa mi to ešte nikdy nestalo, ale pri cícerovom áno. Vtedy pridám trocha hrašky, premiešam a guľky držia ;-) Z uvedeného množstva výjde asi 15 guliek.

    Falafel z hrachu  - obrázok 2
  3. 3

    Guľky som vyprážala v horúcom slnečnicovom oleji do zlatista, dala na servítku na odsatie prebytočného tuku.

    Falafel z hrachu  - obrázok 3
  4. 4

    Pripravila som dresing zo sójového bieleho jogurtu, trocha soli, čerstvej vňate petržlenovej a nastrúhaných reďkoviek.

    Falafel z hrachu  - obrázok 4
  5. 5

    Urobila som "placky" zo špaldovej múky, kvások (droždie, voda), čierny sezam, ktoré som piekla v rúre na plechu hore nohami . Množstvo neuvádzam, robím naozaj od oka. Cca 250g múky, 1/3 droždia, voda, sezam, nechám kysnúť, rozdelím na "loptičky", chvíľu postanú, potom vyvaľkám na placky...

    Falafel z hrachu  - obrázok 5
  6. 6

    Na opečenú placku dáme zeleninu, falafel a dresing, dobrú chuť :-)

Diskusia k receptu

luss44
krásne jedlo, nafotené ako z časopisu, pochvala veľká
jerica
Všetky tvoje recepty , jeden lepší ako druhý . Paráda :-)
katka78
Pridávam sa aj ja a chválim! Už niekoľkí tvoj recept v poradí, čo ma oslovil, očaril, nadchol, potešil... a tuším je to stále lepšie a lepšie! Toto je kuchyňa akú mám rada. Čo viac dodať? ... vezmeš si ma? :)))))))))
zuzananoskova
Katka78: ja to stále tvrdím, že by mi bolo jednoduchšie žiť so ženou ;-) :-D Ďakujem za milé komentáre :-)
pusta
vynikajúci recept, výborne spracovaný postup, zrozumiteľný, krásne zdokumentovaný perfektnými fotografiami.
vydaril sa ti, gratulujem.

páč varecha.pravda.sk/recepty/falafel-z-fazule-fotorecept/304...
sa mi, že máš aj prierez falafelom :-)
tiež tu mám recept na falafel, ale z fazule.
pridávam link len na porovnanie na falafel z iného:

vierutt
Presne tak, aj mne sa falafel z cíceru rozpadával, nakoniec som "masu" dala do pekáčika a zapiekla. Ale to už nebolo ono. Dobre vedieť, skúsim z hrachu, alebo ako @pusta z fazule. Pri @pustinom recepte @michsamant v komente odporúčala namiesto múky pridať mleté orechy, čo ma veľmi zaujalo. @zuzananoskova , máš ho ozaj vydarený, týmto si ma "nakopla", v najbližšej dobe urobím
zuzananoskova
Všetkým ďakujem za milé komentáre. Falafel z fazule vyzeraá dobre, avšak... fazuľa sa varí (na falafel sa používa nevarený cícer) a vadí mi, ak sa do neho pridáva aj múka. Podľa mňa to už falafel nie je. Jedla som ho 3x mimo domu a len 1x bol správne pripravený, 2x bola v ňom múka a vôbec mi to nechutilo :-( Už ho pripravujem iba doma, a ak náhodou zmes nedrží, pridám trocha hrášky (často sa nestáva). Iremaw vyskúšam cícerový podľa Teba ;-)
lubjak
Falafel z hrachu nepoznam, ale pretoze zboznujeme cicerovy, tak vyskusam pre zmenu aj tvoj .je to vyzva.Pripajam sa , tvoje recepty su vynikajuce.
zuzananoskova
Lubjak, ďakujem. Ja cícerový zbožňujem tiež a veľmi. Musím však priznať, že tento hrachový mi chutí o trolilinku viac ;-) či minimálne rovnako :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia