Falafel z hrachu

Autor receptu: zuzananoskova

Cícer zbožňujem, mám ho rada v akejkoľvek podobe: v polievke, ako hummus či falafel, len tak "zobkať" či ako nátierku. Keď som listovala v jednej kuchárskej knihe, ktorú mám doma, naďabila som na falafel z hrachu. A hneď som ho vyskúšala. Prvýkrát asi pred polrokom a veeeľmi mi zachutil. Musím povedať, že o trošilinka viac ako ten z cíceru. Falafel mám rada ešte, keď je teplý.

2-3
porcie

Postup

  1. Hrach, ktorý sme deň vopred namočili do vody, zlejeme, dáme do mixéra a zmixujeme spolu s koriandrovou a petržlenovou vňaťou, cesnakom, rímskou rascou a soľou.
  2. Z hrachovej zmesi tvarujeme guľky a pevne stlačíme, aby sa pri vyprážaní nerozpadli. Pri hrachovom falafeli sa mi to ešte nikdy nestalo, ale pri cícerovom áno. Vtedy pridám trocha hrašky, premiešam a guľky držia ;-) Z uvedeného množstva výjde asi 15 guliek.
  3. Guľky som vyprážala v horúcom slnečnicovom oleji do zlatista, dala na servítku na odsatie prebytočného tuku.
  4. Pripravila som dresing zo sójového bieleho jogurtu, trocha soli, čerstvej vňate petržlenovej a nastrúhaných reďkoviek.
  5. Urobila som "placky" zo špaldovej múky, kvások (droždie, voda), čierny sezam, ktoré som piekla v rúre na plechu hore nohami . Množstvo neuvádzam, robím naozaj od oka. Cca 250g múky, 1/3 droždia, voda, sezam, nechám kysnúť, rozdelím na "loptičky", chvíľu postanú, potom vyvaľkám na placky...
  6. Na opečenú placku dáme zeleninu, falafel a dresing, dobrú chuť :-)