Expresné voňavé banánové muffiny s malinami fotorecept
Foto: siuuu
Tieto mufffiny sú moje asi úplne najobľúbenejšie. Sú rýchlo hotové, nevyžadujú veľa surovín, rozvoňajú celú kuchyňu a sú výborné. Robím ich vtedy, keď Zobraziť celý popisTieto mufffiny sú moje asi úplne najobľúbenejšie. Sú rýchlo hotové, nevyžadujú veľa surovín, rozvoňajú celú kuchyňu a sú výborné. Robím ich vtedy, keď potrebujem minúť prezreté banány, ktoré už nikto nechce jesť. Príprava slabých 15 minút + pečenie. A nepotrebujete žiadny robot - stačí vidlička a dve misky.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
2 ks |
|
80 g rozpustené |
|
1 ks |
|
140 g neochutený hustý |
|
1 ČL |
|
1-3 PL (alebo hnedý) |
|
1 štipka |
|
150 g (pšeničná alebo špaldová) |
|
1 ČL |
|
podľa chuti (maliny, ríbezle, čučoriedky - čerstvé alebo mrazené) |
|
Na posypanie: | |
|
Postup
-
1
Pripravíme si suroviny, ktoré rozdelíme na mokré a suché.
-
2
V jednej mise zmiešame popučené banány, roztopené maslo, biely jogurt, vajce a vanilkový extrakt - dobre prešľaháme vidličkou.
-
3
V druhej mise zmiešame suché suroviny - múku, cukor, sódu bicarbonu, soľ.
-
4
Do mokrej zmesi postupne asi na 3-4x pridáme suchú zmes a vidličkou zľahka premiešame. Zmes musí byť taká nafufňaná, pri premiešavaní až počujete pufkať bubliny. Neodporúčam robiť v robote alebo ručným mixérom - cesto bude ubité a muffiny nebudú nadýchané.
-
5
Cesto rozdelíme do formičiek - z tejto dávky vyjde 12 kusov klasických muffinov robených v plechu na muffiny, do ktorého povkladám papierové košíčky alebo 6 veľkých muffinov vo veľkých košíčkoch. Košíčky plníme cestom do 2/3 - cesto pečením narastie. Keď mám cesto v košíčkoch, jemne povtláčam drobné ovocie - zvyčajne používam mrazené alebo čerstvé maliny a čučoriedky, výborné sú aj černice alebo ríbezle. Niekedy do každého košíčka vtlačím aj kúsok čokolády - podľa chuti a zásob.
-
6
Pečieme v rúre zohriatej na 180 °C cca 25 - 30 minút. Treba skúsiť špajľou. Po upečení jemne poprášime práškovým cukrom a odložíme na bezpečné miesto, pretože hrozí, že zmiznú ešte teplé rýchlosťou blesku.
-
7
.. a tu sú v klasickej verzii v papierových košíčkoch, pečené v muffinovej forme.
Robila som ho aj ako bábovku resp. veniec, aj vo forme na srnčí chrbát
Ďakujem ... aj ty s rodinou buďte zdraví ;-)
Áno skúšala ... robila som ako bábovku (veniec), aj vo forme na srnčí chrbát ... vždy to bolo rovnako dobré.
Ja som v nedelu skusala, ale nedoporucujem. Ked som upiekla ako muffinky, tak boli vyborne. Kolac bol v strede akoby nedopeceny, hoci po okrajoch uz bol az prepeceny.Davala som piect do okruhlej formy s priemerom 24 cm. Cesta bolo akurat, ani malo ani vela .Asi som to mala dat radsej do dvoch foriem na srnci chrbat alebo do babovkovej formy .Ten stred bol jednoducho nedopeceny.
Ďakujem za vyskúšanie vo forme koláča a za poznatky z pečenia, aspoň budeme vedieť do budúcnosti. Ja najradšej robím ako muffiny, pretože každý má svoju porciu a netreba nič krájať.
Dúfam, že budú aj vám tak chutiť ako nám ;-)
Som rada, že muffinky chutili ;-)