Expresná pudingová žemľovka s čerešňovou omáčkou fotorecept
Foto: mariamka
Jednoduchý sladký dezert z webovej stránky jedného slovenského denníka. Niečo ako expresná žemľovka, chuťovo veľmi podobné, lahodné, maslové. Zhodou okolností mi dnes prišli do Zobraziť celý popisJednoduchý sladký dezert z webovej stránky jedného slovenského denníka. Niečo ako expresná žemľovka, chuťovo veľmi podobné, lahodné, maslové. Zhodou okolností mi dnes prišli do rany čerešne, tak som k nej urobila sladkú čerešňovo-karamelovú omáčku. Dobrota! :)
na 160 °C
Suroviny
250 g alebo staršie rožky |
|
50 g |
|
1 l |
|
2 bal. |
|
3 PL |
|
Na čerešňovú omáčku: | |
2 PL |
|
1 PL |
|
3 dl |
|
1 ČL |
|
|
|
podľa chuti |
|
Postup
-
1
Vianočku nakrájame na plátky (rožky cca na tretiny) a každý plátok potrieme maslom. Zapekaciu nádobu vymažeme maslom. Plátky poukladáme nenatretou stranou dolu. Ja som dnes použila rohlíky.
-
2
Pripravíme si vanilkový pudingový prášok, napríklad takýto.
-
3
V mlieku rozmiešame pudingový prášok a práškový cukor. Zalejeme rohlíky a dáme piecť do vyhriatej rúry na 160 °C asi 35 minút. Zatiaľ to nevyzerá vábne :)
-
4
Ale po upečení je to iná muzika. Voňavé, nadýchané, maslové. Necháme trochu vychladnúť a vsiaknuť všetku tú dobrotu.
-
5
Medzitým, ako sa pečie nákyp, či ako to nazvať, si urobíme omáčku. Čerešne som najprv umyla, odkôstkovala a opäť umyla, pre istotu :)
-
6
Na panvici necháme skaramelizovať kryštálový cukor, pridáme med a vzápätí čerešne. Povaríme asi 10 minút. V troške vody (1 dl) rozmiešame solamyl a omáčku zahustíme, môžeme dochutiť rumom, ja som dala pár kvapiek citrónovej šťavy, zdalo sa mi to príliš sladké. Takto je to príjemne nakyslasté, pikantné.
-
7
Miesto čerešní môžete požiť, myslím, akékoľvek ovocie, napr. višne, ako píše p. frezia68, maliny, ríbezle... potom upravte dobu varenia podľa konzistencie ovocia. A dochutiť okrem rumu, griotky môžete destilátom korešpondencujúcim s druhom ovocia, ako zas píše p. izabella929, týmto im ďakujem za rady :) Ak nemáme čerstvé ovocie, podávame s akýmkoľvek kompótom, ktorý ale tiež doporučujem prehriať. A expresný dezert takmer bez roboty je na stole. Mňam :)
chcem zajtra urobiť..z vianočky..pláty vianočky ukladať len v jednom rade vedľa seba..??na seba nie..však..??mám ich nakrájať hrubšie..??potrieť maslom..zaliať..
upiecť..už teraz si želám dobrú chuť..:-)